TÉMA

Bourání

Dělníci bourají část Libeňského mostu. Už se začal hroutit sám, řekl Hřib

Pražští silničáři zahájili bourací práce na uzavřené části Libeňského mostu blíže k Palmovce. Takzvaný inundační most je v havarijním stavu a nesmí na něj auta, tramvaje ani pěší a cyklisté. Vstup na místo je uzavřený od letošního ledna. V sobotu 17. února dopravní podnik (DPP) provizorně vrátil provoz tramvají na část mostu přes řeku, ale sekce soumostí k Palmovce zůstala nepřístupná. Od čtvrtečního rána je na místě těžká technika, která konstrukci strhává z Boudníkovy ulice.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 10:06|

Kvůli železničnímu tunelu se bude muset zřejmě zbourat část hotové D3 u Ševětína

Část hotové jihočeské dálnice D3 Ševětín–Borek čekají stavební úpravy. Provoz tam bude v budoucnu možná i několik let omezený, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Příčinou je plánovaná stavba Chotýčanského tunelu, jenž bude součástí IV. železničního koridoru. Na svém severním konci by měl tunel křižovat dálnici D3. Bude nutné část hotové dálnice zbourat, informoval server Zdopravy.cz. Informaci potvrdil také mluvčí Správy železnic (SŽ) Dušan Gavenda. Tunel povede pod dálnicí.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 17:36|

Zchátralý most nad dálnicí D1 na Jihlavsku má ŘSD zbourat do 25. ledna. Náhradu stavět nebude

Zchátralý most nad 136. kilometrem dálnice D1 u Řehořova na Jihlavsku má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za úkol zbourat nejpozději do 25. ledna. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl řekl, že by se demolice mohla uskutečnit okolo 10. ledna. Most je kvůli bezpečnosti od loňska uzavřený, nedá se opravit. Náhradu za toto přemostění ředitelství podle mluvčího stavět nebude, přestože to místní lidé chtějí. Pokud by nový most chtěly budovat obce, pomůže jim ŘSD s žádostí o dotaci.
2. 11. 2023|

Vsetín se rozloučil s padesátiletou lávkou. Na jejím místě vznikne nová

Více než šedesátimetrovou lávku pro pěší a cyklisty zbourali ve Vsetíně. Břehy Vsetínské Bečvy spojovala půlstoletí, kvůli havarijnímu stavu byla ale od loňska uzavřená. Na jejím místě nechá město postavit novou.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 19:05|

Reportéři ČT: Zbourat, či nezbourat? Na osudu mostu pod Vyšehradem se odborníci neshodnou

Budoucnost železničního mostu v Praze pod Vyšehradem už několik měsíců rozděluje památkáře, architekty a stavitele v otázce, zda jej zbourat či nikoliv. Například podle názoru památkářů se jedná o vzácnou památku v pražské zóně UNESCO, pro jiné je to však vysloužilá a rozpadající se stopa minulosti. Zúčastněné strany zatím ve sporu nemohou najít společnou řeč, ani případnou dohodu na kompromisu. Pro Reportéry ČT téma zpracoval David Vondráček.
5. 9. 2023|

Podjezd pod nedokončenou Baťovou dálnicí jde k zemi. Zmizí do tří dnů

Silničáři začali bourat chátrající betonový podjezd v Ludkovicích na Zlínsku. Postaven byl v roce 1940 a původně měl stát pod silnicí ze Zlína do Luhačovic na Zlínsku, takzvanou Baťovou dálnicí. Ta ale nakonec nikdy dokončena nebyla. Stavební firma k demolici využívá tři bagry s hydraulickými bouracími kladivy a hydraulickými nůžkami, uvedl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) Bronislav Malý.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 11:38|

Přípravy na demolici mostu v Jablonci zkomplikovaly dopravu. Práce zastaví i vlaky

Dopravu v Jablonci nad Nisou komplikují přípravy na demolici části mostu přes železniční trať. Řidiči, kteří do města přijíždějí směrem od Prahy, musí po objízdných trasách. Ve druhém směru je provoz jen v jednom pruhu. Práce na demolici poloviny mostu a následné výstavbě nové části omezí také cestování vlakem. Demolice je nutná kvůli špatnému stavu mostu.
13. 4. 2023|

Dům zastřeleného novináře Kuciaka čeká demolice, na jeho místě vznikne památník

Rodinný dům, ve kterém byli v roce 2018 zastřeleni novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová, bude zbourán. Demolice začne v úterý a na místě v budoucnu vyroste památník svobody slova. Informoval o tom úřad Trnavského kraje, který projekt připravil a financuje.
20. 3. 2023|

Olomoucký Franz Josef jde k zemi. Uvolní místo novému pavilonu

V areálu Fakultní nemocnice Olomouc začalo bourání více než sto let staré nemocniční budovy, pro kterou se vžil název Franz Josef. Na jejím místě zařízení plánuje postavit nový pavilon za zhruba čtyři miliardy korun. Demolice staré budovy bude stát 17,3 milionu a skončí v polovině července. Informoval o tom ředitel FN Olomouc Roman Havlík.
25. 1. 2023|

Bývalé sídlo libereckých strážníků mizí. Prozatím tam má být parkoviště

Na místě bývalého sídla strážníků v dolním centru Liberce bude zatím parkoviště. Budovu v ulici Dr. Milady Horákové současný majitel bourá, protože je ve špatném technickém stavu. Vyplývá to z vyjádření Ondřeje Paclta, mluvčího skupiny Syner Group, jejíž jedna firma objekt vlastní. Liberečtí strážníci v objektů působili čtrnáct let.
25. 7. 2022|

Dálnici u Příšovic na Liberecku uzavřela demolice mostu. Omezení ale víkendem neskončí

Demolice mostu uzavřela o víkendu dálnici D10 u Příšovic na Liberecku. Frekventovaná silnice z Turnova na Prahu byla pro dopravu zcela uzavřena v sobotu, provoz by měl být obnoven od nedělní 10. hodiny. Dopravní omezení ale budou pokračovat i v dalších týdnech a měsících v souvislosti s výstavbou pilířů a pak samotného mostu. S komplikacemi musí motoristé počítat až do konce letošního roku, řekl mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 17:44|

Začala demolice prunéřovské elektrárny. V místě by se mohly vyrábět baterie do elektromobilů

V pátek se začalo s demolicí jedné ze dvou uhelných elektráren v Prunéřově u Kadaně. Firma ČEZ, které zařízení patří, chce místo využít například ke stavbě továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Plocha by měla být připravena do konce roku. Samotná demolice bude probíhat postupně. Bagry s hydraulickými nůžkami najely do areálu v pátek ráno a začaly postupně rozebírat chladicí věž číslo 6. Prunéřov I je jednou z nejstarších uhelných elektráren v Česku a je už mimo provoz. Naopak elektrárna Prunéřov II zatím ještě funguje.
13. 5. 2022|

V Ostravě se částečně uzavře frekventovaná Rudná. Budou se bourat mosty ve Vítkovicích

V Rudné ulici v Ostravě, která je jednou z nejvytíženějších silnic v krajském městě, začne v pondělí kvůli opravě mostů ve Vítkovicích částečná uzávěra. Jeden z mostů se uzavře a osobní auta tak pojedou v obou směrech po souběžném mostě. Auta nad 3,5 tuny však budou muset po objízdných trasách. Práce na mostech, které obnášejí zbourání a vybudování nových konstrukcí, potrvají dva roky a přijdou bez DPH zhruba na 239 milionů korun.
10. 1. 2022|

Z břehů Rozkoše mizí boudy a přístřešky, které si tam lidé postavili bez povolení

Pracovníci Povodí Labe začali bourat a likvidovat desítky přístřešků, bud a improvizovaných chat na březích přehrady Rozkoš na Náchodsku. V uplynulých letech je tam lidé budovali bez povolení nebo jde v několika případech o pozůstatky někdejších odborářských rekreačních objektů. Jsou navíc v zátopovém pásmu. Většina má zmizet ještě do konce roku.
8. 12. 2021|

Poslední budova textilky Primona v České Třebové jde k zemi. Výrobu látek vystřídá bydlení

Soukromá společnost začala bourat poslední objekt bývalé textilky Primona v České Třebové. Na místě zaniklého podniku vzniknou čtyři bytové domy, které by měly nabídnout více než stovku bytů. Těch je v České Třebové podle vedení města velký nedostatek. Demolice objektu Primony by měla být hotová do konce října letošního roku.
3. 8. 2021|

Dálnice D1 už je po demolici mostu opět průjezdná

Na dálnici D1 mezi Mirošovicemi a Ostředkem se po 48 hodinách opět vrátila auta. Stavbaři dokončili demolici mostu přes dálnici u Kaliště nedaleko Prahy, která začala v sobotu ve dvacet hodin.
5. 7. 2021|

Most v Poniklé půjde k zemi, řidiči musí počítat s komplikacemi

Řidiči na Semilsku musí od pátku počítat s dopravními komplikacemi. Stavbaři uzavřeli frekventovaný most na silnici druhé třídy v Poniklé, přes který se auta i kamiony připojují na hlavní silnici z Jilemnice do Rokytnice nad Jizerou. Kromě dopravních komplikací práce na mostě budí debaty i mezi místními. Ti by chtěli historickou stavbu zachovat.
3. 7. 2021|

Bagry v ulicích i stěhování mešity. Bourání starobylého tureckého města budí vášně

Turecké úřady pokračují v demolici starobylého města Hasankeyf na jihovýchodě země. Obec osídlenou 12 tisíc let brzy zatopí voda z nedaleké přehrady. Proti výstavbě vodního díla bezvýsledně protestovali tamní obyvatelé, historici i sousední Irák. Turecko tvrdí, že mu vedle výroby elektřiny jde také o rozvoj regionu, který obývají hlavně Kurdové.
8. 2. 2020|

Dálnice D1 u Velkého Meziříčí byla až do nedělního rána uzavřená. Silničáři tam zbourali starý most

Dálnice D1 u Velkého Meziříčí byla od sobotní 19. hodiny uzavřená kvůli bourání nadjezdu vedoucího k rozhledně a sjezdovce na Fajtově kopci. Uzavírka se týkala oblasti mezi exity na 141. a 146. kilometru a skončila v neděli po osmé hodině ráno. Auta v obou směrech jezdila v noci po objízdné trase po krajské silnici II/602 přes Velké Meziříčí. Přípravné práce omezily provoz už od sobotní 13. hodiny.
4. 5. 2019Aktualizováno5. 5. 2019, 08:34|

Místo desítky jedenáctka. Dálnici D10 u Prahy uzavřela demolice mostu

Dálnice D10 je od Prahy až k Brandýsu nad Labem uzavřena. Objížďka vede po souběžné dálnici D11. Středočeští silničáři potřebují zbourat most, který spojuje Svémyslice a Zeleneč a vede nad dálnicí. Úplná uzavírka začala v sobotu po 20. hodině, skončit by měla v neděli v 10 hodin.
23. 3. 2019Aktualizováno23. 3. 2019, 20:40|