TÉMA

Petr Obrovský

Nizozemsko ve středu čekají předčasné volby. Rutte skončí v čele země

V Nizozemsku vrcholí kampaň před volbami do dolní komory parlamentu, které se uskuteční ve středu. Obyvatelé zhruba sedmnáctimilionové země vyrazí k urnám předčasně, jelikož se během léta v polovině mandátu rozpadla vláda nizozemského premiéra Marka Rutteho. Ten již avizoval, že znovu do úřadu předsedy vlády kandidovat nehodlá.
20. 11. 2023|

Několik desetiletí neutrality pro Švédsko končí. Jeho cesta do NATO ale ještě není u konce

V úterý se k Severoatlantické alianci (NATO) připojilo Finsko, pro sousední Švédsko ale čekání pokračuje. Jeho vstup do NATO i nadále blokují Turecko a Maďarsko. Vlády obou zemí se kandidatury skandinávské země rozhodly využít k vlastním politickým cílům.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 21:44|

Evropská komise chce digitální eurořidičák, argumentuje netrestanými prohřešky zahraničních řidičů

Evropská komise (EK) navrhuje digitalizaci řidičského průkazu, místo fyzických karet by bylo možné ho mít jen v mobilním telefonu. EK argumentuje zvýšením bezpečnosti na silnicích, odkazuje se na vysoké procento nepotrestaných prohřešků, které řidiči spáchají mimo domovský stát. Eurokomisaři také navrhují nulovou toleranci alkoholu v krvi pro začínající řidiče.
6. 3. 2023|

Evropská komise reaguje na subvence USA a Číny. Podpořit chce zelenou ekonomiku

Evropská komise (EK) chce firmám, které tvoří takzvanou zelenou ekonomiku, zjednodušit administrativu a urychlit přístup k financování jejich projektů. Oznámila to ve středu předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, podle níž chce Brusel podpořit evropskou ekonomiku v reakci na masivní státní subvence, které svým firmám nabízejí hlavně Spojené státy a Čína. Některé unijní státy jsou však proti.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 20:08|

Dalších 500 milionů eur pro Ukrajinu. Ministři zahraničí EU schválili sedmý balík vojenské pomoci

Evropská unie dá dalších 500 milionů eur (v přepočtu téměř dvanáct miliard korun) na vojenskou pomoc Ukrajině. O schválení sedmé platby z unijního mírového fondu v pondělí rozhodli v Bruselu ministři zahraničí členských zemí. Dalších 45 milionů eur z obranného fondu by mělo navíc přibýt na probíhající výcvikovou misi pro ukrajinské vojáky.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 21:03|

Evropská komise navrhla cenový strop u kontraktů na plyn. Jde o „mechanismus poslední záchrany“

Evropská komise v úterý navrhla stanovit nejvyšší prodejní cenu plynu v klíčovém virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) na 275 eur (6 700 korun) za megawatthodinu. Komise přišla s parametry mechanismu v reakci na dlouhodobé požadavky většiny členských států EU na omezení cen. Opatření má od ledna zabránit cenovým výkyvům na nejdůležitějším evropském trhu, trvat má rok. Vyšší ceny plynu prodražují výrobu elektřiny.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 18:33|

Naše odhodlání pomáhat Ukrajině leda zesílilo, reagují USA na ruské útoky. NATO dodá Kyjevu další zbraně

Země Severoatlantické aliance a další spojenci potvrdili, že jsou připraveni dodávat Ukrajině další zbraně k obraně proti stupňující se ruské agresi. Po schůzce zástupců pěti desítek zemí v bruselském sídle NATO to řekl americký ministr obrany Lloyd Austin. Během jednání kontaktní skupiny vedené Spojenými státy řada zemí slíbila nejrychlejší možné dodávky protivzdušných systémů, dělostřelecké techniky či dalších zbraní, které se Kyjevu nedostávají. Ruské útoky, které v posledních dvou dnech zabily nejméně devatenáct lidí a zasáhly asi třetinu ukrajinské energetické infrastruktury, podle Austina zesílily odhodlání USA pomáhat napadené zemi.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 21:49|

Evropa není jen EU. Desítky zemí včetně Británie a Švýcarska budou v Praze jednat o energetice či klimatu

Na Pražském hradě se 6. října uskuteční první summit nového Evropského politického společenství. To se bude pravidelně scházet k debatě o bezpečnostních problémech Evropy, energetice nebo klimatu. Dorazit mají země sedmadvacítky, ale také sedmnáct nečlenských států.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 22:36|

Někteří uprchlíci v Nizozemsku trpí hlady a nemocemi. Vláda slibuje změnu

Během letošního prvního půlroku dorazilo do Nizozemska už 123 tisíc uprchlíků, nejvíce ze Sýrie, Ukrajiny nebo severu Afriky. Země od některých organizací, které uprchlíkům pomáhají, sklízí velkou kritiku za špatné podmínky v hlavním azylovém středisku Ter Apel. To pojme asi dva tisíce lidí, žadatelů o azyl je však mnohem víc. Červený kříž i Lékaři bez hranic se také kvůli špatným hygienickým podmínkám obávají šíření infekčních nemocí. Nizozemská rada pro uprchlíky už dokonce na stát podala žalobu.
31. 8. 2022|

Velká zpravodajská rošáda: veřejnoprávní redakce obměňují prestižní novinářské posty

Česká televize bude mít na Slovensku a v Polsku nové zahraniční zpravodaje. Do Bratislavy vyšle Petra Obrovského, hlásit se odtamtud bude už od dubna. Dosavadní reportér Lukáš Mathé se přesune do Polska. I Český rozhlas v létě počítá se třemi obměnami na prestižních postech. Ty čekají na podzim také Českou tiskovou kancelář. Tématu se bude věnovat nedělní pořad Newsroom ve 22:02 na ČT24.
23. 3. 2019|