TÉMA

Vyšetřování

Část společnosti slyší migrace a vypíná mozek, řekl v OVM senátor Láska

Česko by mohlo podle nového migračního paktu přispívat jiným zemím EU na migranty částkou asi 480 milionů korun ročně. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Opoziční ANO bude hledat cestu, jak unijní dohodu změnit, pokud zvítězí v příštích sněmovních volbách, prohlásil místopředseda ANO Radek Vondráček. Podle senátora Václava Lásky (SEN 21) naopak může Česko pakt potřebovat, pokud by se zhoršila situace na Ukrajině a do Česka by odtamtud mířily vysoké počty válečných uprchlíků.
včera|

Na trať v Hradci Králové opět někdo nastražil kamení, vjely do něj vlaky

Na železniční koleje v Hradci Králové na trati do Pardubic v pondělí někdo opět položil kamení z železničního náspu. Místem následně krátce po sobě projely zhruba stokilometrovou rychlostí dva spěšné vlaky, které vezly dohromady asi pět set lidí. Policie hledá svědky události, vyšetřuje ji jako obecné ohrožení. Pachateli hrozí až osm let vězení. Obdobný případ se ve stejné lokalitě stal letos v lednu.
16. 4. 2024|

Slovensko oslabuje justici a média. Může přijít o peníze, zní z Bruselu

Evropská komise (EK) se dle eurokomisaře pro spravedlnost Didiera Reynderse shoduje s Evropským parlamentem (EP), že v souvislosti s reformou trestního zákoníku na Slovensku, která vedla ke zrušení tamější speciální prokuratury a která snižuje tresty a promlčecí lhůty za finanční trestné činy, hrozí oslabení schopnosti slovenské justice vyšetřovat korupční trestné činy. Obavu EK vyjádřila také ohledně změn ve fungování veřejnoprávních médií. Slovenská vláda opakuje, že s Komisí jedná a že na její otázky reaguje.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 21:52|

Útočník ze Sydney se zaměřil na ženy, upozornila australská policie

Útočník, který v sobotu v nákupním centru v Sydney ubodal šest lidí, než ho zastřelila policie, se zaměřil na ženy. S odkazem na pondělní prohlášení australské policie o tom informovala agentura Reuters, tvrzení policie následně potvrdil útočníkův otec. Pět z šesti mrtvých sobotního útoku byly ženy, stejně tak většina z dvanácti zraněných. V pondělí došlo v kostele nedaleko Sydney k jinému útoku, při kterém bylo pobodáno několik lidí. Spáchal ho patnáctiletý útočník.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 14:00|

Bradáčová převzala dozor nad prověřováním Podnikatelské družstevní záložny, píší Lidové noviny

O fungování Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) se zajímají detektivové z odboru hospodářské kriminality pražského krajského ředitelství. Dozor v kauze převzalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, předtím spis ležel u městských žalobců, píší Lidové noviny. V polovině března zahájila se záložnou, v níž měl v minulosti uložené peníze i současný premiér Petr Fiala (ODS), správní řízení Česká národní banka (ČNB). Důvodem jsou přetrvávající závažné nedostatky v činnosti záložny.
3. 4. 2024|

Policie stíhá čtrnáct lidí kvůli dovážení drog ze Slovenska

Policisté z protidrogové centrály stíhají čtrnáct lidí kvůli dovážení drog ze Slovenska. Společně se slovenskými kolegy zajistili téměř sto kilogramů hašiše, pět kilogramů kokainu, pervitin a další drogy, dále laboratoř pro výrobu drog, nelegálně držené zbraně, auta a hotovost. Hlavním obviněným je cizinec, který dodával kokain a pervitin na drogový trh v Praze, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a přípravky s pseudoefedrinem i do výroben drog ve Středočeském kraji.
3. 4. 2024|

Izraelský úder v Gaze zabil sedm pracovníků charitativní organizace

Při útoku na humanitární konvoj v Pásmu Gazy zemřelo sedm lidí, kteří pracovali pro organizaci World Central Kitchen (WCK). Podle informací agentury AP se obětí úderu stali tři Britové, Australanka, Polák, člověk s americko-kanadským občanstvím a palestinský řidič. Společnost WCK, která dodává do Gazy humanitární pomoc, se rozhodla pozastavit v pásmu své aktivity. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu později přiznal, že vůz humanitární organizace zasáhla izraelská armáda, šlo podle něj o neúmyslný tragický incident.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 17:50|

Evropský žalobce řeší zprávy šéfky EK a ředitele Pfizeru o vakcínách

Vyšetřováním obvinění, která souvisejí s vyjednáváním mezi šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a šéfem farmaceutické společnosti Pfizer Albertem Bourlou o vakcínách proti covidu-19, se začal zabývat Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO), informoval server Politico s odvoláním na mluvčího prokuratury v belgickém Lutychu. Úřad případ v posledních měsících převzal od belgických žalobců, kteří šéfku EK vyšetřovali kvůli „zasahování do veřejných funkcí, ničení SMS, korupci a střetu zájmů“, vyplývá z právních dokumentů.
1. 4. 2024|

Vyšetřování ruské propagandistické sítě je velmi znepokojivé, míní nizozemský premiér

Vyšetřování, které vedou české zpravodajské služby kvůli ruské propagandistické síti, jež měla platit unijní politiky, je velmi znepokojivé. Řekl to nizozemský premiér Mark Rutte s tím, že případem se zabývají i tamní zpravodajské služby. České úřady uvedly, že byly peníze poskytnuty politikům v Nizozemsku, Belgii, Německu, Francii, Maďarsku a Polsku výměnou za šíření ruské propagandy, informoval nizozemský list NL Times.
29. 3. 2024Aktualizováno29. 3. 2024, 19:45|

V Tádžikistánu zadrželi v souvislosti s teroristickým útokem u Moskvy devět lidí

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj z této středoasijské země to v pátek napsala agentura Reuters.
29. 3. 2024|

Potápěči v Baltimoru vyzvedli dvě těla, unikající látky dle úřadů neznamenají riziko

Na kontejnerové lodi, která narazila do mostu v Baltimoru a způsobila jeho zřícení, se nachází přes 750 tun nebezpečných látek. Některé kontejnery jsou podle vyšetřovatelů poškozené a uniká z nich obsah, rizikový ale není. Ve čtvrtek Národní úřad pro bezpečnost dopravy vyslechne oba lodivody. Potápěči vyzvedli těla dvou pohřešovaných, další čtyři jsou dle kriminalistů také po smrti, policie mezitím pozastavila záchranné práce.
28. 3. 2024|

Exprezident Bolsonaro se dva dny skrýval na maďarské ambasádě. Brazílie si předvolala velvyslance

Brazílie si předvolala maďarského vyslance, aby vysvětlil, proč bývalý prezident jihoamerické země Jair Bolsonaro strávil minulý měsíc dvě noci na maďarském vyslanectví. Stalo se to poté, co policie zatkla Bolsonarovy blízké spolupracovníky kvůli údajnému pokusu o státní převrat po prohraných volbách.
27. 3. 2024|

Reportéři ČT: Tenisovému svazu chybí na účtech desítky milionů. Sportovce to může ohrožovat

Český tenisový svaz se nachází ve finančních potížích. Národní sportovní agentura (NSA) rozhodla, že kvůli porušení zákona musejí tenisté vrátit bezmála 30 milionů korun ze státní dotace, kterou obdrželi v roce 2021. Jak ale zjistili Reportéři ČT, tenisový svaz, jehož prezident Ivo Kaderka je od konce února vazebně stíhaný za úvěrový podvod, na svých účtech peníze nemá. Pro Reportéry ČT natáčel Dalibor Bártek.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 22:23|

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu

Evropská komise (EK) zahájila první vyšetřování amerických technologických společností Apple, Google a Meta Platforms v souvislosti s možným porušováním Nařízení o digitálních trzích (DMA). Komise to oznámila v tiskové zprávě. Nařízení začalo v plném rozsahu platit tento měsíc. Porušení pravidel může vést k velmi vysokým pokutám, které v krajním případě mohou dosáhnout až deseti procent celosvětového ročního obratu. Meta, Apple i Google své kroky obhajují s tím, že pravidla zavedená v nařízení DMA dodržují.
25. 3. 2024|

WSJ: Federální úřady USA zkoumají možnou roli Mety v nelegálním prodeji drog

Americké federální úřady vyšetřují technologickou společnost Meta pro její možné zapojení do nelegálního prodeje drog a léčiv prostřednictvím jejích sítí. Píše o tom list The Wall Street Journal (WSJ), který hovořil s nejmenovanými zdroji obeznámenými s vyšetřováním a má k dispozici kopie obsílek, jež obdrželi mimo jiné zástupci neziskových organizací zkoumající prodej drog na internetu. Meta podle svého prohlášení s vyšetřovateli spolupracuje a uvádí, že nelegální prodej drog není v souladu s jejími zásadami.
16. 3. 2024|

Další problém boeingu. Stroj 737-800 přistál v Oregonu bez části vnějšího pláště

Letadlo typu Boeing 737-800 v pátek přistálo na letišti v americkém Oregonu bez části svého vnějšího pláště. Je možné, že o panel na spodní části trupu poblíž místa, kde se vysouvá podvozek, přišlo za letu. O případu informují agentury AP a Reuters. Záležitostí se bude zabývat americký Federální úřad pro letectví (FAA). Stroje americké společnosti Boeing se v poslední době s problémy potýkají opakovaně.
16. 3. 2024|

Vyšetřovatel hájil zprávu o Bidenovi zpochybňující jeho paměť. Přepis výpovědi ale neukazuje, že by prezident nevěděl datum synova úmrtí

Zvláštní vyšetřovatel amerického ministerstva spravedlnosti Robert Hur v úterý hájil závěry vyšetřování v Kongresu v případu prezidenta Joea Bidena a jeho nakládání s dokumenty podléhajícími utajení. Ve své zprávě mimo jiné charakterizoval Bidena jako muže se špatnou pamětí, čerstvě zveřejněný přepis Bidenovy výpovědi ale podle médií přidává k tomuto tvrzení důležitý kontext. Mimo jiné nepotvrzuje, že by si Biden vůbec nepamatoval, kdy zemřel jeho syn Beau, jak zpráva naznačovala.
12. 3. 2024|

Slíbili opravu střechy, místo práce zmizeli s penězi. Policie hledá další oběti skupiny podvodníků

Přes dva miliony korun měla vylákat od důvěřivých lidí skupina podvodníků z Novoborska. Podle policie falešní řemeslníci slibovali opravu střechy. Té se ale zákazníci nedočkali. Případem se zabývají kriminalisté z Jablonce nad Nisou, kteří už v souvislosti s kauzou obvinili šest lidí. Protože prověřování dál pokračuje, může počet poškozených i celková výše škody ještě vzrůst.
7. 3. 2024|

Netanjahu a další jsou osobně odpovědní za tragédii na poutním místě, uzavřela vyšetřování komise

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je spolu s dalšími veřejnými činiteli osobně zodpovědný za neštěstí z dubna 2021, kdy v tlačenici při židovském svátku na poutním místě na severu země zemřelo 45 lidí. Vyplývá to ze závěrečné zprávy státní vyšetřovací komise.
6. 3. 2024|

Izrael zintenzivnil operace v Chán Júnisu na jihu Gazy, armáda zasáhla desítky cílů

Izrael zintenzivnil operace ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. Při úderech byly zničeny desítky objektů palestinského teroristického hnutí Hamás, informovala v neděli podle agentury Reuters izraelská armáda. Chán Júnis je v posledních týdnech centrem izraelské ofenzivy. Izraelská armáda zároveň podle Reuters zveřejnila závěry předběžného vyšetřování, podle nějž většina civilistů při čtvrtečním incidentu u humanitárního konvoje u města Gaza zemřela v tlačenici, ne kvůli střelbě do davu.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 14:26|

Opozice žádá komisi ke střelbě na FF UK, koalice zase k prošetření Zemanovy kanceláře

Ve sněmovně leží návrhy na vznik dvou sněmovních vyšetřovacích komisí. Opozice chce prosadit jednu z nich kvůli prosincové střelbě na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, koalice zase chce zkoumat dění na Pražském hradě během prezidentského mandátu Miloše Zemana. Poslanci mají začít jednat o podpoře obou záměrů.
3. 3. 2024|

Reportéři ČT: Miliony ze Sokola mizely delší dobu. Podezřelá měla blízko ke starostce

Česká obec sokolská přišla o desítky milionů korun. Z bankovních účtů je podle dosavadního vyšetřování policie podvodem vyvedla asistentka nejvyšší představitelky sokolů, starostky Hany Moučkové. Poté, kdy se případem začali zabývat kriminalisté, spáchala asistentka v centrále sokolů sebevraždu. Reportéři ČT nyní zjistili, že peníze mizely léta a podezřelá asistentka měla ke starostce osobně blízko. Natáčel Dalibor Bártek.
26. 2. 2024|

Nord Stream někdo poškodil záměrně, ale nemáme důvody pro trestní stíhání, oznámilo Dánsko

Dánsko v pondělí uvedlo, že se rozhodlo ukončit vyšetřování výbuchů na plynovodech Nord Stream, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále do Evropy. Dánsko je po Švédsku druhou zemí, která své vyšetřování možné sabotáže na plynovodech z roku 2022 končí, informovala agentura Reuters.
26. 2. 2024|

Policie prověřuje vraždu ženy a dvou dětí v Hořovicích, podezřelý je po smrti

Policisté a hasiči v sobotu našli v jednom z bytových domů v Hořovicích na Berounsku tři mrtvé lidi, zemřeli násilnou smrtí. Šlo o matku a dvě malé děti. Podezřelým je ženin partner, policie ho vypátrala mrtvého na Břeclavsku. Vyšetřovatel zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Přesnou příčinu úmrtí by měla určit soudní pitva. Informovala o tom policejní mluvčí Michaela Richterová.
25. 2. 2024Aktualizováno25. 2. 2024, 13:14|