TÉMA

Fa-lun-kung

Zemřel čínský exprezident Ťiang Ce-min, reformátor i autoritář

Ve věku 96 let zemřel bývalý čínský prezident Ťiang Ce-min. Podle agentury Nová Čína na leukémii a mnohočetné selhání orgánů. Na svém vrcholu byl současně prezidentem, generálním tajemníkem komunistické strany i šéfem armády. Kormidlo opouštěl s pověstí ekonomického reformátora, který přivedl Čínu do Světové obchodní organizace (WTO) a povolil soukromé podnikání. Zároveň se ovšem Ťiang Ce-min zapsal jako tvrdý autoritářský vůdce, pro nějž byl ekonomický rozvoj důležitější než lidská práva.
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 23:13|

Čína uvěznila stovky duchovních v Sin-ťiangu. Několik z nich zemřelo, tvrdí průzkum

Čína od roku 2014 zadržela nejméně 630 imámů nebo dalších náboženských osobností v provincii Sin-ťiang na západě země. Informoval o tom britský zpravodajský web BBC s odvoláním na průzkum organizace Uyghur Human Rights Project (UHRP). Sdružení rovněž nalezlo důkazy o tom, že osmnáct zatčených duchovních zemřelo ve vazbě či krátce poté.
13. 5. 2021|

Dřív prchali příznivci hnutí Fa-lun-kung z Číny do Hongkongu, dnes se už ani tam necítí v bezpečí

Politické napětí v Hongkongu kvůli kontroverznímu zákonu o národní bezpečnosti roste. Mezi ohroženými skupinami je i duchovní hnutí Fa-lun-kung, jehož členové patří k největším kritikům čínské komunistické strany. V Hongkongu se k němu hlásí asi tři sta lidí. Někteří už region ze strachu opustili.
3. 8. 2020|

Právník obětí čínského režimu vyjde na svobodu. Bojovala za něj jeho manželka, sama v domácím vězení

Po čtyřech a půl letech by měl v neděli vyjít na svobodu čínský právník Wang Čchüan-čang. Patří k jedněm z obětí rozsáhlého zatýkání obhájců práv v Číně v roce 2015. Známé je jako zátah 709, došlo k němu 9. července. Zákrok tehdy kritizovala Evropská unie, podle které byli zadržení mučeni.
5. 4. 2020|

Před dvaceti lety Čína zakázala hnutí Fa-lun-kung. Jeho členy posílala na převýchovu a zavírala

Fa-lun-kung, populární tělesné a meditační cvičení s kořeny v buddhismu a taoismu, vzbuzuje nebývalou pozornost již od svého vzniku v roce 1992. V relativně krátké době si jej po světě oblíbily miliony lidí. V Číně, odkud duchovní systém pochází, jej 20. července 1999 úřady zakázaly a jeho stoupenci jsou od té doby tvrdě pronásledováni.
20. 7. 2019Aktualizováno20. 7. 2019, 12:30|
Interview ČT24

Senátor Fischer: Čína zkouší změnit Všeobecnou deklaraci lidských práv. Do lágrů se nedostane ani Červený kříž

Senát nedávno apeloval na vládu, prezidenta i další ústavní činitele, aby vyzvali Čínu k dodržování mezinárodního paktu o občanských a politických právech. Šéf zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer (nestr.) upozorňoval, že jsou v čínských lágrech zavřeni pohromadě křesťané, muslimové, přívrženci hnutí Falun Gong a další bez práva na spravedlivý proces. „Čekají na to, až jim lékař odebere orgán a tím je vlastně zabije při transplantaci. To jsou věci, které jsou úplně nepředstavitelné,“ kritizoval senátor v Interview ČT24.
23. 3. 2019|