TÉMA

Invalidní vozík

Z Ukrajiny do Česka přišly tisíce lidí s handicapem. Potřebují bydlení bez bariér či naučit znakový jazyk

Zvlášť komplikovaně si zvykají na život v Česku uprchlíci z Ukrajiny s handicapem. Ti, kdo mají potíže s pohybem a jsou odkázáni na vozík, si museli po příjezdu začít hledat ne jakékoliv bydlení, ale bydlení bezbariérové nebo alespoň nějaké s minimem bariér. Ti, kdo neslyší, se musí začít učit zcela nový znakový jazyk a třeba rodiče dětí s epilepsií musí kromě všech ostatních nezbytností hledat i péči a úlevu pro ně.
23. 2. 2024|

168 hodin: Najít zázemí pro bezdomovce na vozíku je těžké. Ubytovny mají schody, nebo dlouhé pořadníky

Mezi lidmi bez domova je mnoho těch, kteří mají závažný zdravotní handicap. Někteří jsou odkázáni na invalidní vozík. Najít pro ně ubytování je těžké. Klasické ubytovny a azylové domy je většinou ubytovat nedokážou – nejsou bezbariérové a nemají potřebný personál. Existují sice specializované ubytovny, ale těch je málo. A tak musí vozíčkáři bez domova často nocovat v mrazivých dnech na ulici. Pro 168 hodin s nimi natáčela Darina Vlková.
11. 12. 2023|

Prezident Pavel jel na motorce bez helmy, za přestupek se omluvil

Prezident Petr Pavel jel na motorce bez helmy, upozornila na to televize CNN Prima News na základě videozáznamu od diváka. Pavel se na sociální síti X za dopravní přestupek omluvil. Slíbil, že věnuje peníze na pomoc motorkářům, kteří cizí vinou skončili na invalidním vozíku.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 19:35|

Sám přišel o nohu, nyní dobrovolník shání vozík pro ženu z Ukrajiny

Válka na Ukrajině zkomplikovala život i mnoha lidem s postižením. Olena Fadieieva, která v dětství přišla o obě nohy, byla odkázána na staré a opotřebované protézy, kvůli nimž už téměř nemohla vycházet ven. Až dobrovolník z Havířova jí pomohl v Česku zařídit nové. Nyní se pro ženu snaží sehnat i invalidní vozík.
16. 3. 2023|

Po operaci nádoru ochrnula, teď si chce najít práci invalidnímu vozíku navzdory

I z invalidního vozíku si chce Soňa Mikešová ze Světlé nad Sázavou najít práci, aby nebyla odkázaná jen na pomoc rodiny a nadací. V nejnáročnějším období covidu pracovala jako zdravotní sestra na havlíčkobrodské interně, krátce na to onemocněla. A po operaci nádoru ochrnula, takže se do své staré práce vrátit nemůže.
27. 2. 2023|

Senioři pečují celý život o své postižené děti. Stát od nich ale někdy dá ruce pryč

Úřady netuší, kolik je v Česku seniorů, kteří celý život pečují o své handicapované děti. Ti jsou proto na péči často úplně sami. Ve vyšším věku už ale nezvládají to co kdysi. Takový je i příběh Blaženy Slavíkové a jejího osmačtyřicetiletého syna Aleše. Stárnoucí matka a její manžel by k péči o nemocného muže potřebovali elektrický vozík. Stát jim ale s jeho nákupem nepomůže. Reportáž o seniorce, která se stará o nemocného syna, natočila Pavla Kubálková.
21. 7. 2022|

Papež František je upoután na invalidní vozík. Své povinnosti ale hodlá plnit dál

Papež František musel kapitulovat před vleklou nemocí. Bolestivý zánět kolenních vazů ho dočasně upoutal na invalidní vozík. Z něho tento týden vedl v Římě i modlitby za mír ve světě a na Ukrajině. Františkovi, který se příští týden chystá ve Vatikánu uvítat českého premiéra Petra Fialu (ODS), je pětaosmdesát let. Je tedy ve věku, v němž jeho předchůdce Benedikt XVI. rezignoval. K tomu se však současný pontifik nechystá. Fyzické obtíže a mimořádné výzvy doby ale vyvolávají otázky o limitech jeho úřadu.
4. 6. 2022|

Až každý desátý uprchlík z Ukrajiny může mít handicap. Podle Jurečky se pro ně pomoc najde

Až každý desátý příchozí uprchlík z Ukrajiny se podle světových statistik může potýkat s různými typy handicapu. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak mapovalo tuzemské kapacity v sociálních službách. Ty mají místo asi pro 2400 lidí s handicapem, část míst už lidé z Ukrajiny začali využívat.
6. 4. 2022|

Pacienti se zprvu s osudem vozíčkáře nechtějí ztotožnit, říká primář spinální jednotky

Primář spinální jednotky Fakultní nemocnice v Motole Jiří Kříž se do svých pacientů dokáže vcítit, sám skončil po nehodě na vozíku. Podle něj jsou lidé ze začátku přesvědčeni, že budou chodit. Je proto potřeba, aby pacient dostával ze všech stran podporu, kterou potřebuje, řekl v Událostech, komentářích lékař, který před jedenácti lety převzal cenu Olgy Havlové za pomoc handicapovaným.
23. 12. 2021|

Ochrnutému chlapci pomáhá robotický systém, který vytvořil jeho otec

Šestnáctiletého Oscara Constanzu vrozená a nevyléčitelná neurologická choroba připoutala na vozík. Otec chlapce ale vytvořil projekt, který jeho syna postavil na nohy. Robotická firma Wandercraft pomáhá při rehabilitaci a návratu pacientů s handicapem k normálnímu životu a ambice má vysoké – udělat z invalidního vozíku přežitek.
28. 7. 2021|

Poslanci přerušili jednání o ČNB nebo pěti týdnech dovolené

Poslanci přerušili schůzi sněmovny, na které řešili novelu, kterou by Česká národní banka (ČNB) dostala zákonnou pravomoc určovat podmínky úvěrů na bydlení. Část opozice předlohu kritizuje a navrhovala ji vyřadit z programu schůze. Naopak schválili rozšíření okruhu postižených lidí s nárokem na některé pomůcky, jako je auto nebo invalidní vozík. K uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené, jak prosazuje KSČM, se poslanci nedostali.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 14:52|

Nelehká zima sibiřských vozíčkářů. Mnozí kvůli špatným cestám a bariérám ani nevyjíždějí

Promrzlý terén a zasněžené chodníky. Zima na Sibiři znamená pro tisíce tamních vozíčkářů prakticky domácí vězení. I ve velkých městech, jako je například Tomsk, totiž podle nich chybí základní infrastruktura. Oficiálně na ni přitom proudí miliardy rublů.
5. 2. 2020|

Chybí posudkoví lékaři. Maláčová jim slibuje pružné úvazky a práci z domova

Získat lékařský posudek by mělo být rychlejší a Lékařská posudková služba by měla projít generační obměnou. Změny plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Posudkovým lékařům by mělo ulehčit i to, že se v budoucnu mají omezit kontroly u lidí, jejichž zdravotní stav se dlouhodobě nemění.
5. 4. 2019|

Na invalidním vozíku do Španělska. Milana Langera čeká pouť dlouhá tisíce kilometrů

Skupina dobrodruhů v čele s mužem, který je upoután na invalidní vozík, vyrazila ve čtvrtek z Olomouce do Santiaga de Compostela. Účastníky poutě čeká cesta dlouhá zhruba 3500 kilometrů, do španělského města by měli všichni dorazit za dvě stě dnů. Výlet Milan Langer nazval „Poutí k sobě“.
22. 3. 2019|