TÉMA

LOM Praha

S tréninkem na vrtulníky Venom a Viper pomohou českým vojákům simulátory

Simulátory pomohou s výcvikem tuzemských pilotů pro nové armádní vrtulníky. Ten se místo ve vzduchu zčásti odehraje v Náměšti nad Oslavou v trenažérech, které napodobí běžný provoz i nestandardní situace. Na místě budou působit i američtí instruktoři. Vojáci zatím dostali čtyři stroje.
28. 8. 2023|

Česká armáda potřebuje další modernizaci, ne povinnou vojnu, shodli se poslanci

Českou armádu posílí americké vrtulníky, první z nich již ze Spojených států dovezl transportní letoun. „Je to technologicky obrovský krok vpřed,“ řekl v pořadu Události, komentáře bývalý náčelník generálního štábu a vedoucí katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu Jiří Šedivý. S potřebou modernizace souhlasí také předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) a místopředseda výboru Pavel Růžička (ANO). Shodli se i na tom, že pro Českou republiku by naopak nebylo vhodné zavedení základní vojenské služby. O té hovořila také poslankyně a členka zahraničního výboru Eva Decroix (ODS) v Interview ČT24.
28. 7. 2023|

Vláda chce mimořádnou daň od roku 2023, spojí ji s daňovým balíčkem, oznámil Stanjura

Vláda se kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila od roku 2023, přestože evropské nařízení umožňuje ji uplatnit už od letoška. Po jednání vlády to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zavedení daně kabinet podle něj spojí s daňovým balíčkem, který čeká druhé čtení v Poslanecké sněmovně. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) oznámil, že podporu kvůli vysokým cenám energií bude moci čerpat více velkých firem. Vláda rozšířila program na všechny sektory hospodářství.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 22:34|

Ruské bitevní vrtulníky v české armádě končí, jeden exemplář zamíří do muzea

Konec ruských vrtulníků Mi-24 v české armádě se přiblížil, nahradí je americké stroje. Do muzea zamíří víc než čtyřicet let starý exemplář sovětské výroby, který uvádí do původní podoby v opravnách v Praze-Kbelích. Další české Mi-24 se dostaly na Ukrajinu. Co bude s těmi zbývajícími, je zatím nejasné.
28. 9. 2022|

Česko poslalo na Ukrajinu část nejlepších bitevních vrtulníků. Včetně „Liberatoru Kosti“

Na Ukrajinu podle všeho z Česka nedorazily žádné olétané stroje ze skladu, ale část těch nejlepších ve výzbroji. Analýza snímku zveřejněného ukrajinskými úřady ukazuje, že do boje vyrazily stroje po náročné generální opravě. ČT to potvrdil i jeden zdroj blízký českému letectvu. Česká armáda ani ministerstvo obrany dodávky nekomentují.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 10:33|

Obrana podepsala miliardovou smlouvu na modernizaci vrtulníků

Ministerstvo obrany podepsalo se státním podnikem LOM Praha smlouvu na modernizaci 15 dopravních vrtulníků Mi-171Š. Zaplatí za ni 1,2 miliardy korun. Informoval o tom Jakub Fajnor z tiskového oddělení resortu obrany. Vrtulníky získají nové přístroje, část z nich i odlehčenou balistickou ochranu. Vyroben také bude plně modernizovaný prototyp.
8. 12. 2020|

Na výrobě vrtulníků pro armádu se budou podílet české firmy. Dohoda zmiňuje Aero Vodochody nebo Vojenský technický ústav

Ministerstvo obrany ve čtvrtek stvrdilo s firmou Bell dokument, který zaštítí zapojení českého průmyslu do zakázky na výrobu 12 amerických vojenských vrtulníků. Na ministerstvu obrany ho podepsali náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha a zástupce firmy Bell Erwin Boone. Říha zároveň převzal dohody mezi americkým výrobcem a českými firmami.
19. 12. 2019|

U Slavoňova na Náchodsku se zřítil vrtulník. Oba lidé na palubě zahynuli

Při pádu vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku zahynul letecký instruktor a zahraniční pilot ve výcviku. Zřícený vrtulník nebyl záchranářský, šlo o cvičný let, uvedl Daniel Tuček z firmy DSA, která byla provozovatelem stroje. K národnosti pilota ve výcviku se nevyjádřil. Vrtulník havaroval uprostřed pole asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci. Po dopadu začal hořet.
22. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 19:15|