TÉMA

DSA

Respektujeme volbu slovenských občanů, ovlivnily ji však dezinformace, uvedla Jourová

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová poblahopřála Robertu Ficovi k vítězství jeho strany Smer–SD ve slovenských parlamentních volbách. K výsledku pogratulovala také druhému Progresívnému Slovensku Michala Šimečky. Je přesvědčena, že volby byly významně ovlivněny nepravdivými informacemi. Podle Jourové se v kampani ještě neprojevil akt EU o digitálních službách, který má omezit šíření lží na nejoblíbenějších internetových platformách. Věra Jourová hovořila o slovenských volbách a aktu o digitálních službách v Otázkách Václava Moravce.
1. 10. 2023|

Kampaň Google proti dezinformacím je mělká a chybí jí uvěřitelnost, tvrdí reklamní expert Vilém Rubeš

Společnosti Google se sice podařilo naplnit vytyčený cíl a její reklamní kampaň proti dezinformacím vidělo několik milionů Čechů, ale marketér Vilém Rubeš zpochybňuje řemeslné zpracování jejích video spotů. Podle odhadů oslovených odborníků může kampaň do společnosti přinést dílčí změny. Snaha Google čelit na internetu nepravdivým informacím je součástí jeho dříve deklarovaného směřování, i když politolog Vít Střítecký upozorňuje, že k němu firma přistoupila pod tlakem veřejnosti.
17. 1. 2023|

Europoslanci schválili regulaci velkých digitálních firem i obsahu na sítích

Evropský parlament schválil dvojici klíčových digitálních norem, které mají mimo jiné lépe chránit konkurenční prostředí na internetu či přimět velké společnosti, jako je Meta Platforms nebo Google, aktivněji bojovat proti nezákonnému obsahu nebo dezinformacím. Europoslanci přijali pravidla označovaná jako akt o digitálních službách (DSA) a digitálních trzích (DMA), kterými EU poprvé po dvou desetiletích výrazněji reguluje internetové prostředí a reaguje na rychlý vývoj komunikace na síti.
5. 7. 2022|

EU se shodla na oslabení technologických gigantů. Budou muset důsledně kontrolovat obsah

Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí EU se dohodli na nových pravidlech regulace obsahu na internetu. Velké technologické firmy, jako jsou Meta či Google, budou muset důsledněji kontrolovat obsah na svých platformách, a pokud bude v rozporu se zákonem, tak jej bezodkladně odstraňovat. Pakliže nezakročí dostatečně razantně, budou jim hrozit pokuty v řádu až miliard dolarů.
23. 4. 2022Aktualizováno23. 4. 2022, 10:46|

Za vrtulník se záchranářem na laně bude platit Liberecký kraj sám. Od státu už by region peníze nedostal

Speciální zásahy letecké záchranné služby, při kterých se člen posádky musí dostávat k pacientovi po laně, bude Liberecký kraj platit od příštího roku ze svého rozpočtu. S ministerstvem zdravotnictví a společností DSA proto uzavře nad rámec nového tendru dohodu. Řeší tak situaci, kdy stát rozhodl, že v kraji už tyto služby platit nebude.
7. 2. 2020|

U Slavoňova na Náchodsku se zřítil vrtulník. Oba lidé na palubě zahynuli

Při pádu vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku zahynul letecký instruktor a zahraniční pilot ve výcviku. Zřícený vrtulník nebyl záchranářský, šlo o cvičný let, uvedl Daniel Tuček z firmy DSA, která byla provozovatelem stroje. K národnosti pilota ve výcviku se nevyjádřil. Vrtulník havaroval uprostřed pole asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci. Po dopadu začal hořet.
22. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 19:15|