TÉMA

Brad Pitt

„Jedna velká šílená jízda.“ Tříhodinový Babylon sahá po filmových soškách

Brad Pitt, Margot Robbieová nebo Tobey Maguire představují herecké obsazení, na které láká nový americký film Babylon scenáristy a režiséra Damiena Chazella, tvůrce oscarového La La Landu. Komediální drama tento týden uvidí první diváci v zámoří, v Česku se pak objeví brzy po Novém roce.
21. 12. 2022|

Nominace na Zlaté glóby vedou Víly z Inisherinu, uspělo i pokračování Avatara a Top Gunu

Zlaté glóby, o nichž se soudí, že jsou předehrou Oscarů, zveřejnily nominace za rok 2022. S nejvíce, tedy osmi nadějemi vstupuje do závěrečného rozhodování černá komedie Víly z Inisherinu (Banshees of Inisherin), které natočil i napsal Martin McDonagh. Nejlepší filmové komedie a dramata a jména filmových tvůrců a herců oznámí ceny v lednu. Po pauze vynucené kritikou by se měl slavnostní ceremoniál opět vrátit v plném lesku.
12. 12. 2022|

Brada Pitta jako vyhořelého zabijáka čeká v Bullet Train pořádná jízda

Nejnovější rolí Brada Pitta je smolařský zabiják Beruška, jehož z existenciální krize vytáhne přestřelka ve vlaku. Vlaková souprava je také hlavním dějištěm komediálního akčního thrilleru Bullet Train, který režisér David Leitch natočil podle japonské předlohy. Do českých kin se dostane 4. srpna.
27. 7. 2022|

Oscaři s pandemií zapomněli, jak se dělá show. Ceny bojují se sledovaností i diverzitou

Nejlepším snímkem loňského roku se na Oscarech stala favorizovaná Země nomádů, nejslavnější filmové ceny na světě ale v posledních letech hledají lesk i tvář. Letos za to částečně může slabá sezona, která filmy odehnala na stream, kde nedokázaly tolik zazářit. Oscaři ale s odlivem diváků bojují každoročně.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 20:41|

Oscaři budou mít v Číně nejspíš smůlu. Podle studie přitom filmy pro tamní trh Hollywood sám cenzuruje

Turbulentní vztah Hollywoodu a Číny vstupuje do dalšího dějství. V Číně se podle listu The Washington Post nebude vysílat dubnové předávání Oscarů, protože na filmové sošky jsou nominovaní umělci, které Čína vnímá jako kontroverzní. Hollywoodští filmaři jsou však mnohdy pro vstup do země odhodlaní udělat velké ústupky. Obsáhlá analýza organizace PEN America uvádí, že ty největší snímky produkce v Americe upravují tak, aby nepopudily čínské úřady a ty je tak pustily do tamních kin.
14. 4. 2021|

Parazit změnil Oscara, poprvé vyhrál cizojazyčný film. Dcera z FAMU je bez ceny

Nejlepším filmem roku 2019 podle cen americké filmové akademie je Parazit. Sociální drama říznuté černou komedií natočil padesátiletý jihokorejský tvůrce Pon Džun-ho – a zapsal se jím do oscarové historie. Neanglicky mluvený snímek tuto kategorii totiž vyhrál poprvé. Sošku nejlepšího herce převzal v Los Angeles Joaquin Phoenix, nejlepší herečkou je Renée Zellwegerová. Tvůrci z Česka byli zastoupeni ve dvou kategoriích: výpravě a kostýmech a také nejlepším krátkém animovaném filmu. Neuspěli nakonec ani v jedné.
10. 2. 2020Aktualizováno10. 2. 2020, 08:14|

Cynik Gervais, divný Tarantino, ušlechtilý Hanks. Ohlasy Zlatých glóbů hledají skutečné vítěze a poražené

Vtipkování moderátora Ricka Gervaise, svéráznost režiséra Quentina Tarantina nebo neúspěch streamovacích služeb jsou tématy, která vyzdvihují ohlasy na Zlaté glóby. Americké filmové ocenění se v neděli večer udělovalo posedmasedmdesáté.
7. 1. 2020|

Tenkrát… v roce 1917. Zlaté glóby si odnáší Tarantino a Mendes

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama získal válečný snímek Sama Mendese 1917, v kategorii muzikálu a komedie zvítězil film Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu. Americké filmové ceny, které každoročně ukazují i na oscarové šance, převzala taky Renée Zellwegerová, Joaquin Phoenix nebo Brad Pitt.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 12:07|

Recenze: Lidská samota, vesmír a Brad Pitt. Ad Astra hledá mezi hvězdami cestu do duše

Vydáme-li se vstříc tajům nekonečného vesmíru, budou nás pozemské problémy stále tížit, nebo na ně v prázdnotě zapomeneme? Tato otázka stojí v jádru nového filmu uznávaného režiséra Jamese Graye. Pro Brada Pitta, který ztvárnil hlavní úlohu, jde pouhý měsíc po premiéře Tenkrát v Hollywoodu o další výjimečný počin.
20. 9. 2019|

Tenkrát v Hollywoodu koukala Tarantinovi pod ruce i česká kameramanka

Tenkrát v Hollywoodu, pocta zlaté éře filmového průmyslu od Quentina Tarantina, vstupuje do českých kin. Devátý film kultovního režiséra se odehrává na pozadí skutečné události, vraždy herečky Sharon Tateové a jejích přátel, kterou provedli stoupenci Charlese Mansona. Natáčení filmu se v Kalifornii zúčastnila i česká kameramanka Jana Hojdová.
14. 8. 2019|

Filmová upoutávka týdne: K hranici Sluneční soustavy a ještě dál. Do raketoplánu usedá Brad Pitt

Původně měl nový snímek Jamese Graye nazvaný Ad Astra do kin vstoupit už v květnu, nakonec se však diváci dočkají až v září. Vědecko-fantastický thriller sleduje Brada Pitta v roli astronauta na cestě k vnějšímu okraji Sluneční soustavy.
8. 6. 2019|

Glosa z Cannes: Tarantinovy historky z Hollywoodu zastínily Parazity

Před 25 lety uvedl režisér Quentin Tarantino v Cannes premiéru dnes kultovních Pulp Fiction a získal za ně tehdy Zlatou palmu. Ocenění jeho „historek z podsvětí“ posunulo žánrové hranice filmového násilí – bylo přijato jako hra. Desáté výročí pak připadá na premiérové uvedení jeho Hanebných panchartů. Na 72. ročník festivalu se sledovaný filmař vrátil s novinkou Tenkrát v Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood). A pozdvižením, které jeho snímek doprovázelo, zastiňoval ostatní.
23. 5. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Tarantino odvypráví historky z hollywoodského zákulisí

Jen málo režisérů dokáže kolem svých filmů vyvolat velká očekávání. Jedním z nich je Quentin Tarantino, který v létě uvede do kin svůj údajně předposlední film. Vrací se v něm do šedesátých let, do končící zlaté éry hollywoodského světa. S sebou vzal neméně slavné herecké ikony současnosti v čele s Leonardem DiCapriem a Bradem Pittem.
24. 3. 2019|