TÉMA

Dron

Čeští dobrovolníci vozí na Ukrajinu drony. Za březen jich bylo přes osm set

Ukrajinci nedostatek dělostřelecké munice nahrazují drony. Na frontu je vozí i čeští dobrovolníci, jen během března organizace Vozím drony obstarala 830 strojů. Nejpoužívanější jsou sebevražedné drony, ale Češi dokážou sehnat i inovativní prototypy.
včera|

Íránské střely ničil Šíp, Železná kopule i Patriot. Izrael budoval štít celé dekády

Bezprecedentní íránský útok na Izrael ukázal, že dekády masivních výdajů židovského státu a USA do budování protiraketového deštníku se vyplatily. Do akce se v noci na neděli zapojily systémy jako Iron Dome (Železná kopule) či Arrow (Šíp), které s pomocí spojenců v regionu zlikvidovaly drtivou většinu raket a dronů. Spojené státy využily bojové letouny, systém Patriot v Iráku a také Aegis umístěný ve Středomoří. Podle CNN šlo Teheránu o symbolickou odvetu, okázalou demonstraci síly, která nezpůsobí větší škody ani nerozpoutá otevřenou válku.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 21:51|

Írán zaútočil drony a raketami, Izraeli a spojencům se téměř všechny podařilo zničit

Írán vyslal na Izrael bezpilotní letouny a rakety s plochou dráhou letu poté, co sliboval odvetu za útok na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu. Izraelská armáda zneškodnila 99 % dronů a raket, mnohé ještě mimo území státu, řekl její mluvčí Daniel Hagari. Část sestřelily USA, Británie a Jordánsko. V Jeruzalémě zněly sirény a nad městem byly slyšet výbuchy, zřejmě od systémů protivzdušné obrany. Útok nakonec zřejmě nepřinesl velké škody, výrazně ale zostřil napětí v už tak neklidném regionu. V neděli se kvůli vývoji na Blízkém východě sejde Rada bezpečnosti OSN.
13. 4. 2024Aktualizováno14. 4. 2024, 07:28|

Ukrajina podle tajných služeb zasáhla letadla na třech ruských základnách. Okupanti zabíjeli v Záporoží

Zdroje v bezpečnostních službách SBU a HUR podle ukrajinských médií tvrdí, že ukrajinské drony zasáhly v noci na pátek ruské letouny na základnách Morozovsk, Engels-2 a Jejsk. Nejméně osm ruských strojů zničily a dalších jedenáct poškodily, tvrdí tyto zdroje. Ruský útok zabil nejméně čtyři lidi v Záporoží a dalších více než dvacet zranil, uvedla oblastní správa. Okupanti zřejmě opět použili takzvaný „dvojitý úder“, tedy zaútočili opakovaně poté, co se na místo sjeli záchranáři.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 20:54|

Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska, cílem byl i závod na Šáhedy

V Rusku se stala terčem dronového útoku ropná rafinerie a průmyslový objekt ve dvou městech asi 1300 kilometrů od ukrajinské hranice. Ukrajinská média uvedla, že za akcí stojí ukrajinská vojenská rozvědka a že jedním z cílů byl závod na montáž dronů Šáhed ve městě Jelabuga v Tatarské autonomní republice. Pomocí dronů útočilo i Rusko na Ukrajinu. Cílilo znovu na energetickou infrastrukturu.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 20:23|

Rusové opět udeřili na ukrajinskou energetiku, zaútočili stovkou dronů a raket

Rusko podniklo další rozsáhlý útok na Ukrajinu. Kyjev hlásí poškození energetické infrastruktury v šesti regionech včetně západních, odstávky v dodávkách elektřiny a také několik zraněných v Dněpropetrovské oblasti. Podle ukrajinského letectva se podařilo sestřelit 84 z 99 ruských střel a dronů. V Polsku vzlétla preventivně polská i spojenecká vojenská letadla. V Rumunsku našli u hranic s Ukrajinou další trosky dronu.
29. 3. 2024Aktualizováno29. 3. 2024, 15:51|

Rusko tvrdí, že čelilo útoku dronů, tři lidé zemřeli. Zásahy bezpilotními letouny hlásí i Ukrajina

Rusko v noci na neděli čelilo rozsáhlému útoku dronů, z nichž se 35 nad osmi různými regiony podařilo zničit, informovala ráno agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany. Při úderu v Krasnodarském kraji zemřel jeden člověk a ve zdejší rafinerii ve Slavjansku vypukl požár. V Bělgorodské oblasti podle tamního gubernátora Vjačeslava Gladkova zemřela šestnáctiletá dívka, následně informoval o druhém mrtvém. Útoky bezpilotními letouny jsou hlášeny i z Moskvy, kde se ale podle starosty Sergeje Sobjanina obešly bez následků. Úřady ale oznámily, že kvůli útokům byl omezen provoz na tamních letištích. Útoky hlásí i Ukrajina, která podle agentury Ukrinform sestřelila nad Oděskou a Mykolajivskou oblastí čtrnáct dronů.
17. 3. 2024Aktualizováno17. 3. 2024, 16:28|

Ukrajinský dron zasáhl zatím nejvzdálenější ruskou rafinerii. Ostřelování hlásí i Bělgorod

V rafinerii v ruské Syzrani, ležící téměř devět set kilometrů od Ukrajinou kontrolovaného území, vypukl požár, který podle místních úřadů způsobil útok ukrajinského dronu. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na guvernéra Samarské oblasti Dmitrije Azarova. Kyjev zatím nepotvrdil, že na zařízení cílily jeho stroje. Pokud by byly jeho, jednalo by se o útok dronem na jednu z největších vzdáleností od začátku války. Podle úřadů také zahynuli dva lidé a tři utrpěli zranění při novém ostřelování ruského města Bělgorod, které leží u ukrajinské hranice. Úřady útok připisují ukrajinským silám, informovala agentura Reuters.
16. 3. 2024Aktualizováno16. 3. 2024, 16:59|

Ukrajina při zřejmě největším dronovém útoku od začátku otevřené ruské invaze poničila nepříteli rafinerie

Ukrajinské síly uskutečnily v noci na středu zřejmě dosud největší koordinovaný dronový útok na Rusko od začátku plnohodnotné války před dvěma lety. Údery cílily na devět ruských oblastí, píše server The New Voice of Ukraine. Poškozena byla mimo jiné budova ruské tajné služby FSB v Bělgorodu. Podle některých médií ale za tímto úderem stála skupina proti-kremelských ruských dobrovolníků. Ukrajinská tajná služba SBU také zaútočila hned na tři ruské ropné rafinerie, uvedla agentura Unian. Obří rafinerie v Nižném Novgorodě musela dokonce zastavit provoz. Oběti na životech si vyžádaly nejnovější ruské údery na obytné domy v ukrajinském Myrnohradu a v Sumách.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 15:18|

„Bezvýznamný krok,“ řekl Putin ke vstupu severských zemí do NATO. K hranici s Finskem ale pošle vojáky

Ruský vládce Vladimir Putin oznámil, že chce u hranic s Finskem rozmístit vojáky a zbraně. V rozhovoru pro RIA Novosti a televizí Rossija-1 zároveň označil vstup Finska a Švédska do NATO za „bezvýznamný krok“. Putin také znovu pohrozil, že pokud bude existence Ruska v ohrožení, je Moskva připravena vést jadernou válku.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 11:23|

Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují

V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|

Nad Krymem jsme zničili 38 ukrajinských dronů, tvrdí Rusové. Svědci hlásili exploze

Ruská protivzdušná obrana nad Krymem v noci na neděli zničila 38 ukrajinských bezpilotních letounů, uvedla s odvoláním na ruské ministerstvo obrany agentura TASS. Agentura Reuters informovala o několika silných explozích v oblasti města Feodosija na Krymu a také dočasném uzavření silniční dopravy na Krymském mostě.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 19:13|

Po útoku na Oděsu se zřítila část budovy, zemřelo nejméně osm lidí. Výbuch otřásl i Petrohradem

Na ukrajinské město Oděsa v noci na sobotu zaútočily drony, v důsledku čehož se zřítila část několikapodlažního bytového domu. Nejméně osm lidí přišlo o život, včetně dvou malých dětí. Několik dalších je zraněno a pohřešováno. Úřady se obávají, že další obyvatelé domu jsou pod sutinami, informují ruskojazyčný server BBC a agentura Ukrinform. Exploze v sobotu ráno otřásla i ruským Petrohradem, poškodila dvě budovy. Podle portálu Fontanka tam do obytného domu narazil dron.
2. 3. 2024Aktualizováno2. 3. 2024, 20:04|

Zóna ČT24: Malé drony mění způsob vedení války s ruskými silami na Ukrajině

Válka na Ukrajině v plném rozsahu ukázala, jak důležitou součástí moderního bojiště jsou drony. V počátku konfliktu Ukrajinci ničili velké množství techniky pomocí tureckých bayraktarů. Po několika měsících ale tyto velké a poměrně zranitelné drony nahradily menší. Ty zvládají vedle pozorování i další funkce. Do svého portfolia je tak zařadilo i dělostřelectvo.
25. 2. 2024|

Velvyslanci zemí EU v Praze darovali ukrajinské ambasádě zbraň proti dronům

Velvyslanci devatenácti zemí EU v Praze se složili na přenosnou zbraň proti dronům, která bude využita k ochraně ukrajinských představitelů. Zbraň od nich v pátek na ukrajinské ambasádě převzal chargé d'affaires Vitalij Usatyj. Akce se konala den před druhým výročím začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu.
23. 2. 2024|

Útok na Charkov zničil čerpací stanici, shořelo 15 domů. Úřady hlásí sedm mrtvých včetně dětí

Ruský útok na Charkov si v pátek pozdě večer vyžádal sedm životů, včetně tří dětských, napsaly v sobotu ráno agentura AFP a ruskojazyčný server BBC s odvoláním na tamní úřady. Ruské drony podle nich zasáhly čerpací stanici, což způsobilo rozsáhlý požár, který zničil 15 domů. Kolem 50 lidí muselo být evakuováno. Drony v noci útočily také na Oděsu.
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 10:37|

Po ruském ostřelování zemřelo na Ukrajině několik lidí. Kyjev hlásí zničení radarové stanice nepřítele

Při ruském ostřelování severoukrajinské Sumské oblasti přišli o život čtyři lidé, další dva lidé zahynuli při dvou útocích na zničenou východoukrajinskou obec Avdijivka, uvedly místní úřady. V Doněcké oblasti zahynul jeden člověk, dalšího mrtvého hlásí Chersonská oblast. Ukrajina i Rusko uvedly, že čelily také náletům dronů. Podle vyjádření ukrajinské armády se jejím silám podařilo na Krymu zničit radarovou stanici ruské protivzdušné obrany.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 21:33|

Britové úspěšně otestovali „Dračí oheň“. Laserová zbraň trefí minci z kilometrové vzdálenosti

Spojené království provedlo úspěšnou zkoušku své první laserové zbraně. Londýn doufá, že využije systém DragonFire (Dračí oheň) jako budoucí levnější alternativu k raketám. Laserová zbraň je natolik přesná, že dokáže zasáhnout minci z kilometrové vzdálenosti, cituje server BBC britské ministerstvo obrany. Zbraň by mohla být součástí válečných lodí, které by tak účinněji likvidovaly drony, jejichž využití v konfliktech sílí.
25. 1. 2024|

Rusko hlásí útoky dronů. Na pobřeží Finského zálivu hoří plynový terminál, v Tule nálet poškodil zbrojovku

Úřady v několika ruských oblastech tvrdí, že sestřelily ukrajinské útočné drony. V plynovém terminálu Usť-Luga na pobřeží Finského zálivu v Leningradské oblasti hoří plynový terminál. V Tule jižně od Moskvy zasáhl dron zbrojovku. Podle webu Ukrajinska pravda stojí za útoky zpravodajské služby SBU a HUR.
21. 1. 2024Aktualizováno21. 1. 2024, 22:43|

Rusko vyslalo na Ukrajinu další drony a rakety. Většinu protivzdušná obrana zničila, hlásí Kyjev

Téměř tři desítky dronů a tři řízené rakety vyslalo podle Kyjeva v noci na neděli Rusko na Ukrajinu, napsala agentura Reuters s odvoláním na ukrajinské letectvo. To tvrdí, že 21 dronů se protivzdušné obraně podařilo zničit. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského lze ruskou agresi na Ukrajině porazit.
7. 1. 2024Aktualizováno7. 1. 2024, 14:38|

Rusové masivně zaútočili na Kyjev, Charkov a další města. Zabili pět lidí a přes sto jich zranili

Vzdušný útok Ruska na Ukrajinu si vyžádal nejméně pět obětí a sto třicet zraněných, uvedly ukrajinské úřady. V ukrajinském hlavním městě byly v úterý ráno slyšet výbuchy, podle tamních úřadů nad Kyjevem a jeho okolím pracovaly systémy protivzdušné obrany. Mnoho ruských střel mířilo také na Charkov. Raketový útok, podle listu Ukrajinska pravda zřejmě s využitím 16 bombardérů Tu-95, následoval poté, co Rusko v noci na Ukrajinu zaútočilo 35 drony. Podle ukrajinského letectva byl úder rozsahem srovnatelný s útokem z 29. prosince.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 23:39|

Na předměstí Bejrútu byl zabit druhý nejvýše postavený člen Hamásu

Při izraelském dronovém útoku byl podle libanonských zdrojů na předměstí Bejrútu zabit muž číslo dvě v hierarchii teroristické skupiny Hamás Sálih Arúrí. O útoku v Bejrútu a smrti vysoce postaveného člena Hamásu informovala také agentura Reuters s odvoláním na tři bezpečnostní zdroje. Zprávu krátce nato potvrdil i samotný Hamás. Podle jeho vůdce zemřeli dva další důležití velitelé.
2. 1. 2024|

Bělgorod čelil útoku. Ruské úřady tvrdí, že dvacet lidí zemřelo

Ruské úřady hovoří o tom, že při náletu na Bělgorod zemřelo v sobotu dvacet lidí a přes sto dalších utrpělo zranění. Údaj není možné bezprostředně nezávisle ověřit. Ukrajinská média píší s odkazem na zdroje v bezpečnostních složkách, že Kyjev útočil na vojenské cíle a že civilní ztráty jsou výsledkem špatné práce ruské protivzdušné obrany. Rusko bez důkazů tvrdí, že Ukrajinci při náletu použili i raketomety české výroby. Moskva požadovala, aby Česko na zasedání Rady bezpečnosti OSN vysvětlilo své dodávky zbraní Kyjevu, ale česká diplomacie se Ruskem iniciovaného jednání odmítla účastnit. Ukrajina v sobotu opět vzdorovala ruským bezpilotním letounům a raketám, v Charkově zranil úder na civilní budovy 26 lidí.
30. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 00:02|

Majitele dronů čekají změny, někteří si budou muset připlatit třeba za let v blízkosti domů

Majitele a piloty dronů čekají od nového roku změny. Nad nezastavěným územím obcí v nejbližší povolené vzdálenosti od obydlí budou moci létat jen nejlehčí stroje nebo ty, které získají speciální licenci. Nařízení EU má zajistit větší bezpečnost při provozu bezpilotních strojů. Od ledna také budou muset mít všechny nové stroje štítek označení třídy, ty větší pak i systém dálkové identifikace. (V textu byly nepřesné formulace, při aktualizaci byly opraveny, pozn. red.)
25. 12. 2023Aktualizováno27. 12. 2023, 22:29|