TÉMA

Exim Tours

Maroko zasáhlo nejsilnější zemětřesení za celé dekády. Úřady hlásí přes dva tisíce mrtvých

Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení. Zatím úřady potvrdily 2012 obětí, dalších 2059 lidí utrpělo zranění, z toho 1404 je v kritickém stavu. Otřesy měly sílu 6,8 stupně Richterovy škály. Nejzasaženější jsou podle médií horské oblasti v centrálním Maroku. Kvůli intenzitě otřesů se ale hroutily domy i v sedmdesát kilometrů dalekém Marrákeši. Černínský palác nemá informace o tom, že by mezi oběťmi a zraněnými byli Češi. Politici po celém světě vyjadřují Maroku soustrast. Země vyhlásila třídenní státní smutek.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 23:52|

Některé cestovní kanceláře zřejmě nabídnou klientům mířícím na sever Rhodosu změnu zájezdu

Cestovní kanceláře (CK) působící v Česku nabídnou klientům, kteří mají odletět do požárem nezasažené severní části Rhodu, bezplatnou změnu zájezdu, záleží však na datu odletu z Česka, uvádějí mluvčí cestovních kanceláří. Pokud ministerstvo zahraničních věcí (MZV) vydá plošné doporučení necestovat na Rhodos, kanceláře podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže nemají povinnost tam zájezdy rušit – je však zvykem, že tak činí, dodal. V případě zrušení dovolené ještě před odletem se však podmínky liší.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 21:23|

Před plameny prchali pěšky dlouhé kilometry. Češi popisují útěk na Rhodosu

Požáry na řeckém ostrově Rhodos vyhnaly z domovů a hotelů na dvacet tisíc lidí. Někteří Češi popisují dramatický útěk, při kterém si nestihli vzít ani doklady. Turisté si stěžují na chaos a nedostatečnou komunikaci ze strany cestovních kanceláří. Někteří našli náhradní ubytování v hotelech, evakuačních centrech nebo přímo v řeckých domácnostech. Situace je podle velvyslance vážná. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy na ostrově k registraci do systému Drozd.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 18:16|

Zájem o dovolenou v Tunisku roste. Cestovatelům se uvolňují podmínky

Už příští víkend vypraví české cestovní kanceláře první lety do Tuniska. Oblíbená destinace se od tohoto týdne více uvolnila pro cestování. Ministerstvo zdravotnictví vyžaduje po příjezdu do Česka kratší, minimálně pětidenní karanténu a test. Očkovaní mají návrat do vlasti bez omezení.
29. 8. 2021|

Cestovní kanceláře se chystají na turistickou sezonu. Za hranice plánuje vyrazit až milion Čechů

Cestovní kanceláře s optimismem vyhlížejí začátek turistické sezony. Někteří z prodejců hlásí oproti loňsku až trojnásobný zájem o letní dovolenou. Dovolenkáři si podle nich zvykli na protikoronavirová opatření, podle odhadů cestovních kanceláří má o dovolenou u moře letos zájem až jeden milion Čechů. Při cestování jim přitom pravděpodobně budou pomáhat covidové pasy, jejichž koncept chystá EU.
11. 4. 2021|

Část klientů cestovních kanceláří řeší problémy s vrácením peněz za zrušené zájezdy

Někteří klienti cestovních kanceláří řeší problém s vracením peněz za zájezdy, které se neuskutečnily. Podobná situace je i s uplatněním voucherů. Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že klienti o své peníze nepřijdou.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 21:41|

Češi mění lyže za plavky. Kvůli epidemickým opatřením častěji plánují jarní prázdniny u moře

Do startu jarních prázdnin zbývá necelý týden. Možnosti lyžování budou letos výrazně omezené, areály v Česku totiž zůstávají oficiálně zavřené a o podmínkách jejich fungování zatím vláda debatuje. Podobné to bude zřejmě s lyžováním za hranicemi. I proto roste zájem o dovolené u moře.
27. 1. 2021|

Zájem Čechů o zájezdy roste. Přesto kanceláře předpokládají, že za hranice vyjede třetina klientů

Skoro všechny velké cestovní kanceláře potvrzují znovu probuzený zájem o zahraniční zájezdy. Ceny se příliš nezmění. V nabídce také stále zůstávají poukazy na náhradní pobyty v pozdějších termínech.
10. 6. 2020|

Lidé hromadně ruší zájezdy. Bojí se koronaviru

Kvůli doporučení nejezdit do Itálie a obavám z koronaviru lidi hromadně ruší zájezdy. A to nejen na nejbližší dny, ale i ty na léto. Cestovní kanceláře už teď hlásí poloviční zájem ve srovnání s loňským jarem. Stát připraví návrhy, jak firmám a živnostníkům z oboru cestovního ruchu pomoci například odložením splácení daní. V pondělí to po jednání se zástupci cestovních kanceláří řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 20:45|

Německá skupina Rewe koupila cestovní kancelář Fischer. Už vlastní Exim Tours

Německá skupina Rewe koupila od skupiny KKCG českého miliardáře Karla Komárka cestovní kancelář Fischer Group. Podpis smlouvy potvrdili zástupci firem, cenu transakce odmítli zveřejnit. Rewe podniká v maloobchodním prodeji a turistickém ruchu, vlastní například Exim Tours. Spojení špiček českého trhu se zájezdy podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).
20. 9. 2019Aktualizováno20. 9. 2019, 19:30|

Za hranice vyráží na dovolenou stále více Čechů. Přibývá ale i ubytovaných v tuzemsku

Za týdenní dovolenou u moře nechá letos průměrný Čech přes 17 tisíc korun. Turisti, kteří spoléhají na zájezdy zakoupené na poslední chvíli, ale budou mít letos menší výběr než loni, a to zhruba o pětinu. Dovolené v Česku pak lidé stále více plánují mimo letní měsíce. Třeba v sedle kola na cyklostezkách.
5. 5. 2019|

Zákaz letu boeingů MAX může zkomplikovat dovolené. Jako první se dotkne „last minute“ zájezdů

Cestovní kanceláře připravují krizové scénáře na léto. Důvodem je odstavení téměř čtyř stovek boeingů verze MAX po celém světě. Nedostatek letadel by se tak dotkl i počtu linek, se kterými odlétají turisté na dovolenou. Jako první se budou rušit zájezdy prodávané na poslední chvíli.
21. 3. 2019|