TÉMA

Cambridge Analytica

Meta spustila textovou síť Threads, chce s ní konkurovat Twitteru. Ten hrozí žalobou

Firma Meta Platforms, která vlastní sociální sítě Facebook či Instagram, v noci na čtvrtek spustila textovou síť Threads. Chce s ní konkurovat Twitteru. O zahájení provozu nové platformy informovala agentura AFP. Twitter kvůli tomu hrozí žalobou. Tvrdí, že Meta najala jeho bývalé zaměstnance, kteří ukradli obchodní tajemství. Aplikace je podle webu listu The Guardian dostupná zhruba ve stovce zemí světa, nikoliv ale ve státech EU, a to kvůli nejasnostem týkajícím se využití osobních údajů. Šéf firmy Meta Mark Zuckerberg oznámil, že za prvních sedm hodin se na nové síti zaregistrovalo deset milionů uživatelů.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 21:43|

Meta zaplatí 725 milionů dolarů za Cambridge Analytica, pochybení nepřiznala

Meta Platforms, mateřská společnost Facebooku, Instagramu či WhatsAppu, se dohodla, že zaplatí 725 milionů dolarů (zhruba 16,5 miliardy korun) za urovnání hromadné žaloby, podle níž umožňovala přístup k osobním údajům uživatelů třetím stranám, včetně výzkumné firmy Cambridge Analytica.
23. 12. 2022|

Majitel Facebooku se dohodl na urovnání žaloby v kauze Cambridge Analytica

Rozsudek nad vlastníkem sociální sítě Facebook kvůli kauze Cambridge Analytica zřejmě nepadne. Internetová společnost Meta Platforms uzavřela předběžnou dohodu o urovnání žaloby, informovaly agentury Bloomberg a Reuters. Podmínky dohody zatím nejsou zřejmé.
27. 8. 2022|

Prokurátor stíhá zakladatele Facebooku Zuckerberga kvůli úniku osobních údajů milionů lidí

Generální prokurátor federálního okrsku District of Columbia Karl Racine v pondělí podal žalobu na šéfa technologické skupiny Meta Marka Zuckerberga, který podle něj svými rozhodnutími umožnil společnosti Cambridge Analytica získat osobní informace milionů uživatelů sociální sítě Facebook a zneužít je pro účely politické reklamy. Informoval o tom list The Washingon Post, podle nějž Racine chce Zuckerberga dohnat k odpovědnosti za to, že klamal uživatele největší světové sociální sítě ohledně toho, jak chrání jejich soukromí.
23. 5. 2022|

„Facebook se nemůže zbavit zodpovědnosti,“ řekla Jourová po jednání se Zuckerbergem

O plánech Evropské unie na regulaci digitálních společností a umělé inteligence jednal v sídle Evropské komise šéf firmy Facebook Mark Zuckerberg. Zakladatel největší sociální sítě světa před schůzkou připustil, že dobrá pravidla nastavená vládami mohou dlouhodobě internetovým firmám prospět. S místopředsedkyní Komise Věrou Jourovou mluvil o tom, že by on-line společnosti měly být v rámci boje s dezinformacemi co nejtransparentnější.
17. 2. 2020|

Kdo oznámí porušení zákona, dostane ochranu před mstou zaměstnavatele, shodly se státy EU

Lidé, kteří upozorní na porušování zákona nebo veřejného zájmu, budou v Evropské unii chráněni před případnou odplatou svých zaměstnavatelů. Členské státy schválily pravidla, která mají oznamovatelům, takzvaným whistleblowerům, zajistit možnost informovat o nekalých činech bezpečnou cestou. Unijní země budou mít dva roky na začlenění nové směrnice do svého práva.
7. 10. 2019|

Facebook dostal v USA rekordní pokutu a čelí antimonopolnímu vyšetřování

Americká internetová společnost Facebook čelí ve Spojených státech antimonopolnímu vyšetřování ze strany Federální obchodní komise (FTC). Zpráva přišla jen několik hodin poté, co FTC uvedla, že Facebooku vyměřila rekordní pokutu pět miliard dolarů (zhruba 115 miliard Kč) za porušení ochrany soukromí. Provozovatel největší sociální sítě světa pokutu přijal. Uvnitř firmy také vznikne zvláštní orgán pro dohled nad ochranou údajů. Kritika se mezitím snáší i na další velkou internetovou společnost. Americký ministr financí Steven Mnuchin ostře obvinil Amazon z ničení maloobchodu ve Spojených státech.
24. 7. 2019Aktualizováno24. 7. 2019, 23:05|

Facebook léta ukládal miliony přístupových hesel v nezašifrované podobě, zaměstnanci k nim měli přístup

Facebook léta ukládal miliony přístupových hesel svých uživatelů na interních serverech v nezašifrované podobě. Provozovatel sociální sítě ve čtvrtek přiznal, že přístup k nim měli jeho zaměstnanci, ale že nic neukazuje na jejich zneužití. Firma dotčené uživatele přesto podle svého čtvrtečního vyjádření preventivně vyrozumí.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 21:23|