TÉMA

Komplikace

V Pardubicích začali vysouvat most přes Labe. Bude nejdelším lanovým mostem v Česku

Labe v Pardubicích překlene do léta nová mostní stavba. Bude součástí budovaného severovýchodního obchvatu města. Ten by měli silničáři dokončit během příštího roku. Pak bude největším zavěšeným lanovým mostem v Česku. Rozpětí bude mít 135 metrů.
23. 1. 2024|

Ledovku vystřídalo sněžení, silnice kloužou dál a auta bourají. Meteorologové varují i před náledím

Již ve středu, ale znovu ve čtvrtek ráno se napříč Českem objevila ledovka. Déšť, jehož namrzáním na promrzlé zemi ledovka vzniká, později vystřídalo sněžení. Následky jsou ale podobné – auta bourají a chodci padají. Na západě, severu i ve středu Čech jsou některé silnice nesjízdné. Dopravu celý den komplikovaly dopravní nehody, zejména ty, při nichž havarovaly kamiony. Bouraly na průtahu Karlovými Vary, dálnici D7 u Postoloprt nebo silnici I/13 u Děčína. Pro celou republiku zároveň platí výstraha, podle které se může až do pátečního dopoledne vytvářet náledí.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 23:35|

Česko zažívá prudký nástup lednové zimy. Silný vítr, sníh a mráz trápil nejvíc východ země

Na řadě míst Česka, především na východě, klesla v pondělí teplota během čtyřiadvaceti hodin o dvanáct stupňů, foukal silný vítr a ve vyšších polohách se k tomu přidal i sníh. I další dny budou podle meteorologů mrazivé. Zejména v noci a ráno mohou teploty klesat hluboko pod nulu.
8. 1. 2024|

Tramvaje z Liberce do Jablonce letos nevyjedou. Opravu zkomplikovalo počasí

Tramvaj z Liberce do Jablonce nad Nisou letos nevyjede, dokončení rekonstrukce přerušilo počasí. V tiskové zprávě o tom v úterý za Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) informoval Tomáš Krebs. Provoz na frekventované trati se zastavil v polovině července 2021, od té doby dopravu zajišťují autobusy. Podle původních plánů měly tramvaje do Jablonce znovu jezdit už na konci června. V září a ještě minulý týden vedení Liberce ujišťovalo, že rekonstrukce skončí do Vánoc.
12. 12. 2023|

Ruský lunární modul Luna-25 letící k Měsíci je v „nestandardní situaci“, hlásí Roskosmos

Ruská vesmírná agentura Roskosmos v sobotu oznámila „nestandardní situaci“ na palubě modulu Luna-25, který má v pondělí přistát na Měsíci. Ve 14:10 moskevského času (13:10 středoevropského času) modul podle harmonogramu dostal pokyn k úpravě své oběžné dráhy kolem jediného přirozeného satelitu Země. Během této operace ale došlo k „nestandardní situaci“, která znemožnila provést manévr s danými parametry, citovala tisková agentura TASS sdělení Roskosmosu. Problém nyní analyzují odborníci, uvedl bez podrobností vesmírný úřad.
19. 8. 2023|

V českých lékárnách chybějí některé druhy léků, pacientům to komplikuje léčbu

V lékárnách napříč celým Českem chybějí některé druhy léků. Výpadky jsou často opakované. Některé medikamenty lze nahradit, na jiné ale pacienti musejí čekat, což prodlužuje a komplikuje léčbu. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu, díky které by výpadky léků měly být pouze výjimečné.
8. 8. 2022|

Mezi závorami přejezdu ve Studénce opět uvázlo auto. Vybudování podjezdu se komplikuje

Mezi závorami přejezdu ve Studénce na Novojičínsku, kde v roce 2015 nepřežili srážku vlaku s kamionem tři lidé, opět uvázlo auto. Policie pátrá po řidiči, pravděpodobně Polákovi, který na přejezd vjel na červenou. Pak se závory zavřely a těsně kolem něj projel rychlík spojující Bohumín s Brnem. Přejezd patří mezi nejnebezpečnější v zemi. Situaci tam by měla změnit jeho rekonstrukce a vybudování podjezdu.
13. 6. 2022|

Vítr připravil o elektřinu statisíce lidí, stromy zablokovaly tratě a silnice

Čechy, sever Moravy a Slezsko zasáhl ve čtvrtek silný vítr. V nižších polohách dosahoval v poryvech rychlosti většinou do 90 kilometrů v hodině. Počasí do noci komplikovalo dopravu na železnici, neprůjezdné byly i některé silnice. Nehody se ale obešly bez vážnějších zranění. Bez proudu se ocitlo přes 300 tisíc odběratelů, jejich počet v podvečer klesl na zhruba padesát tisíc. Déšť a tající sníh také zvedaly hladiny řek. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silným větrem platí pro celé Česko až do půlnoci.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 22:24|

Zdražení energií dopadá na pacienty, kteří se doma léčí na přístrojích

Zdražování energií se dotýká i vážně nemocných lidí, kteří jsou doma napojeni na přístrojích. Nejčastěji jde o nemoci plic a dýchacích cest. Nedostatek peněz na zaplacení elektřiny pacienti teď častěji řeší i s lékaři, kteří jim zařízení předepisují.
12. 12. 2021|

Česko zasáhlo husté sněžení, někde může napadnout až čtvrt metru mokrého a těžkého sněhu

Nad územím Jihomoravského kraje začalo ve čtvrtek brzy ráno hustě sněžit. Povrch většiny silnic je mokrý po chemickém ošetření a při jízdě autem je třeba dbát zvýšené opatrnosti, vyplývá z údajů zveřejněných na webu Správy a údržby silnic. Husté sněžení zkomplikovalo dopravu také ve Zlínském, Jihočeském, Olomouckém kraji nebo na Vysočině, postupně se sněhové srážky přesunuly na sever Česka. Spadnout má  během čtvrtka až 15 centimetrů nového sněhu, na východě Moravy možná až 25 centimetrů. Podle meteorologů má na východě republiky sněžit až do pátečního rána, původně mělo přestat v noci na pátek.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 20:09|

Pobrexitové komplikace dopadají i na unijní exportéry. Chystají se na další omezení

Velká Británie znovu odloží zavedení kontrol zboží směřujícího do Severního Irska. Již podruhé tak reaguje na komplikace v zásobování, které na ostrovech způsobuje brexit. Na další problémy s ním spojené se chystají také přístavy na kontinentě. Vývozci totiž v následujících měsících čekají další vlny administrativních omezení.
20. 9. 2021|

Papež František je při vědomí po plánované operaci střeva, podle médií ji provázely komplikace

Nedělní plánovanou operaci, při níž lékaři odebrali papeži Františkovi část tlustého střeva, provázely podle místních médií komplikace. Operace čtyřiaosmdesátileté hlavy katolické církve trvala asi tři hodiny. Vatikán  v pondělí oznámil, že papež už je při vědomí a dýchá bez pomoci přístrojů.
5. 7. 2021|

Komplikace v těhotenství mohou zvyšovat riziko předčasného úmrtí, naznačuje studie

Ženy, které během těhotenství postihnou vážné zdravotní komplikace, mohou mít i desítky let po porodu zvýšené riziko předčasného úmrtí. Naznačila to nová studie, kterou publikoval odborný časopis Obstetrics & Gynecology.
30. 1. 2021|

V Krušných horách budují přípojku pro ruský plynovod Nord Stream 2. Místním stavba vadí

Ruský plynovod Nord Stream 2, který vzniká v Baltském moři, už zasahuje i do Česka. V Krušných horách pokračuje budování přípojky Antilopa z Německa. Místní lidé si stěžují, že je stavební ruch obtěžuje a výrazně jim komplikuje život.
3. 5. 2020Aktualizováno3. 5. 2020, 12:30|
Počasí

Vysočinu i Šumavu zasypal sníh. Dálnice jede, na Vimpersku mají kamiony potíže

Na Vysočině začalo sněžit a silničáři na dálnici D1 u Humpolce varují před kluzkou vozovkou. Kalamitu na dálnici D1 jako loni ale první sníh nezpůsobil. Horší situace byla v podvečer na Šumavě, kde u Vimperka uvázl kamion a za ním se nahromadily další. Meteorologové vydali pro část republiky výstrahu, ve které varují jednak před velkým množstvím sněhu, které by mohlo do rána napadnout, ale i před tím, že jde o sníh mokrý, a tedy těžký. Pod jeho vahou mohou padat stromy nebo se trhat dráty elektrického vedení.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 22:19|

Závodiště Velké pardubické je ve špatném stavu, koním hrozí nebezpečí. Někteří jezdci kvůli tomu nepřijedou

Na cílové rovině dostihového závodiště v Pardubicích jsou škody bezmála za milion korun, a to poté, co tam přes zimu bylo veřejné kluziště. Poškození dráhy je takové, že majitelé mají strach o bezpečnost svých koní, někteří zahraniční už kvůli tomu dokonce zrušili svou účast v hlavním dostihu sezony. Dostihový spolek je navíc s rekultivací závodiště pod časovým tlakem, protože sezona začíná na začátku května.
21. 3. 2019|