TÉMA

Statečnost

Ceny Paměti národa vyzdvihly odvahu českých žen i osud ukrajinského disidenta

Organizace Post Bellum u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii udělila tradiční Ceny Paměti národa. Ocenění, které vyzdvihuje hrdinství a statečnost tváří v tvář totalitám 20. století, letos získala Anna Šestáková, Marie Henzlová, Marie Susedková, Pavel Eli Vago a Myroslav Marynovyč.
17. 11. 2022|

„Stojí za to bojovat o hodnoty.“ Pánek dostal Cenu Arnošta Lustiga

Šimon Pánek je novým laureátem Ceny Arnošta Lustiga. Česko-izraelská smíšená obchodní komora jí vyznamenává osobnosti, které projevily odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost. Podle předsedy výboru Jana Pirka, který o udělení ceny rozhoduje, splňuje zakladatel organizace Člověk v tísni všechna kritéria zcela jednoznačně. Cenu Arnošta Lustiga obvykle předávají vrcholní politici, letos ji udělil předseda vlády Petr Fiala (ODS).
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 22:50|

Nejstatečnějšími psy byli Gauner, Konor nebo Irr. Jeden našel ztraceného seniora, další zachránil pána před medvědem

V anketě Statečné psí srdce letos posbírali většinu ocenění němečtí ovčáci. Policejní pes Gauner našel v lese dehydrovaného seniora, Konor zachránil svého pána před útokem medvěda na východním Slovensku a služební pes Irr vystopoval devítiletou dívku, která se ztratila z vodáckého kempu. Cenu dostal i labradorský retrívr Dag, který dokáže u své paničky rozpoznat nebezpečné výkyvy hladiny cukru v krvi. Anketu vyhlašuje časopis Psí kusy ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue report.
21. 3. 2019|