TÉMA

Chlumec nad Cidlinou

Na trati z Hradce Králové do Poděbrad nejezdí vlaky, výluka potrvá do pátku

Na hlavní železniční trati mezi Hradcem Králové, Chlumcem nad Cidlinou, Velkým Osekem a Poděbrady začala výluka, potrvá do 4. srpna. Všechny vlaky na trati nahradí autobusová doprava, vyplynulo z informací na webu Českých drah (ČD). Důvodem omezení je například čištění, údržba trati nebo odstranění závad na kolejnicích a výhybkách.
31. 7. 2023|

Chlumec nad Cidlinou prozatím nemusí uklízet listí ze soukromé zahrady, rozhodl soud

Nejvyšší soud zrušil rozsudek, který nařizoval radnici v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku, aby zajistila pravidelný úklid listí padajícího na soukromou zahradu ze stromořadí na městském pozemku. Žalobu majitelů zahrady musí znovu projednat Okresní soud v Hradci Králové. Vyplývá to z informací na úřední desce. Konečný výsledek stále zůstává otevřený, plyne z odůvodnění. Nejvyšší soud nevyloučil možnost finanční kompenzace pro majitele zahrady. Město Chlumec nad Cidlinou rozhodnutí přivítalo.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 18:30|

Obce a města musejí kvůli rostoucí inflaci šetřit, někde výrazně omezí investice

S vysokou inflací se teď musejí vyrovnávat i města a obce v Česku, trápí je například drahé stavební materiály či zvyšující se ceny energií nebo pohonných hmot. Samosprávy tak začínají hledat možnosti, kde a jak by mohly ušetřit. Některé z nich budou muset v příštím roce výrazně omezit své plánované investice.
30. 7. 2022|

Dálnice D5 je po smrtelné nehodě nákladních aut už průjezdná

Dálnice D5 na osmém kilometru je po nehodě dvou nákladních aut plně průjezdná. Kolize si vyžádala jedno úmrtí a jedno zranění. Dálnice byla ve směru na Prahu přes tři hodiny uzavřena, potom se podařilo zprůjezdnit ji alespoň jedním pruhem. Od rána to byla již třetí mimořádná uzavírka na některé z dálnic. Kvůli požáru auta byl uzavřen sjezd z D1 na silnici I/3, střet tří vozidel v rozkopaném úseku zastavil na hodinu i dálnici D11.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 15:18|

Manželé se s chlumeckou radnicí nedohodli. Spor o úklid listí bude pokračovat

Případ Chlumce nad Cidlinou, který je odsouzený k úklidu listí ze soukromé zahrady, v pátek pokračoval u soudu. Ten se pokusil dojednat smír a dohodu mezi majiteli pozemku, kteří si stěžují na špatný úklid, a radnicí. To se ale nepovedlo. A ani návrh exekuce město neodvrátilo.
11. 2. 2022|

Dálnice D5 na Berounsku byla po jedenácti hodinách od hromadné nehody zcela zprůjezdněna

Dálnice D5 je opět průjezdná v obou směrech. Uzavřena byla po dopolední hromadné nehodě na 33. kilometru u Žebráku. Havarovaly desítky aut. Zdravotnická záchranná služba kvůli rozsahu nehody aktivovala traumaplán, srážka se však obešla bez úmrtí a těžkých zranění. Lehce nebo středně těžce se zranilo šest lidí. Směrem na Plzeň byla dálnice bez omezení zprůjezdněna v 19:00, potom ale ještě trvalo tři a půl hodiny, než se podařilo otevřít i směr na Prahu.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 22:38|

Kvůli sporu o javorové listí skončil Chlumec nad Cidlinou v exekuci

Město Chlumec nad Cidlinou je v exekuci kvůli sporu o spadané listí. Návrh podali manželé Popkovi, kterým krajský soud v Hradci Králové v minulosti přiznal nárok na úklid jejich soukromé zahrady a střech. Městský úřad se proti rozhodnutí dovolal k Nejvyššímu soudu.
21. 11. 2021|

Městské listí zůstalo v okapu a na střeše. Majitelé zahrady podali na radnici návrh na exekuci

Majitelé zahrady v Chlumci nad Cidlinou si stěžují, že město nedostatečně uklízí z jejich pozemku listí, které spadlo ze stromů městské aleje. Podali proto na město návrh na exekuci. O tom, že radnice musí uklízet listí, rozhodl v říjnu soud. Radnice podala dovolání k Nejvyššímu soudu.
11. 11. 2021|

Hradecká stavební firma se ocitla bez jednatele. Některé práce stojí, kvůli dotacím je přitom tlačí čas

V Chlumci nad Cidlinou chtějí opravit radnici. Mají podepsaný kontrakt s vítězem tendru, stavbařů se přesto nedočkali. Zakázku za téměř deset milionů korun vyhrála firma Matex z Hradce Králové, ale na stavbu nenastoupila. Problémy panují také se zakázkami pro Královéhradecký kraj.
3. 11. 2021|

Manželé si stěžovali na listí z městských stromů. Radnice má podle soudu jejich zahradu uklízet

Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že radnice v Chlumci nad Cidlinou bude muset povinně po většinu roku uklízet listí a spadané květy na soukromé zahradě. Žalobu na město podali manželé Popkovi, kterým vadilo, že listí a květy z městských stromů padají na jejich pozemek. Radnice se však chce proti precedentnímu rozsudku bránit, podala proti němu dovolání k Nejvyššímu soudu.
29. 10. 2021|

Radiožurnál: Veterináři uložili společnosti Perena pokutu 130 tisíc korun kvůli ptačí chřipce

Státní veterinární správa (SVS) uložila chovateli drůbeže Perena pokutu 130 tisíc korun za porušení mimořádných veterinárních opatření. Společnost také přijde o část náhrad od státu, informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Ptačí chřipka se objevila v celkem dvanácti chovech společnosti Perena.
20. 8. 2021|

Ve čtvrtek proběhnou volby v pobytových zařízeních v karanténě, týkají se jen pěti institucí

Volby v pobytových zařízeních, která jsou v karanténě, se budou ve čtvrtek konat pouze v Královéhradeckém a Jihomoravském kraji. Většina krajů totiž žádné instituce v karanténě kvůli pandemii koronaviru nemá. Vyplývá to z informací, které Česká televize získala v jednotlivých krajích. Na čtvrtek 1. října přitom připadají volby v uzavřených zařízeních, jako jsou domovy seniorů, hospice nebo LDN. Jde o jeden ze tří zvláštních způsobů hlasování podle speciálního zákona, který v srpnu schválili poslanci.
1. 10. 2020|

Silný vítr zranil děti na skákacím hradu, rozšířil požár na Příbramsku a lámal stromy

Většinu Česka ve středu zasáhl silný vítr. Místy lámal stromy a komplikoval dopravu. Šest dětí se zranilo, z toho jedno těžce, při pádu ze skákacího hradu v Chlumci nad Cidlinou v Královéhradeckém kraji. V Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku hoří hromada štěpky, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu a zasahovat budou do noci. V Praze, většině Ústeckého a Středočeského kraje platí také výstraha před nebezpečím vzniku požárů.
26. 8. 2020Aktualizováno26. 8. 2020, 23:23|

Z Chlumce je to do Prahy blíž než z Hradce, přesto jsou jízdenky dražší. Starosta se zlobí na dráhy

V Chlumci nad Cidlinou se zlobí. České dráhy prodávají jízdenky z Prahy do Hradce Králové, které jsou levnější než do bližšího Chlumce. Podle starosty je to nespravedlivé vůči venkovským regionům. Na mnoha trasách není podobný paradox žádnou novinkou. Cestující si proto raději kupují jízdenky na delší trasy, které vycházejí levněji.
21. 3. 2019|