TÉMA

Václav Krása

Odboráři v Praze protestovali proti zdražování. Vyzvali vládu, aby pomohla lidem

Na pražském Václavském náměstí demonstrovaly odbory proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku. Vyzvaly vládu, aby neprodleně pomohla lidem i firmám zvládnout složitou situaci. Zároveň žádaly po kabinetu zastropování cen a zajištění důstojného života lidí. Protestní akci, která trvala zhruba hodinu a půl, uzavřela státní hymna. Podle policie se demonstrace zúčastnily jednotky tisíc lidí a byla bez problémů.
8. 10. 2022Aktualizováno8. 10. 2022, 18:01|

Domovům pro seniory docházejí peníze, někde už začalo omezování služeb

Domovy pro seniory jsou v nouzi. Poskytovatelé sociálních služeb stále nevědí, kolik peněz jim stát doplatí na provoz a péči. Kvůli vysoké inflaci a cenám energií části z nich dochází prostředky a musí tak některé činnosti omezovat.
9. 7. 2022|

Státní vyznamenání obdrží Bohdalová, Remek či in memoriam Petr Kellner

Pražský hrad zveřejnil jména nových držitelů státních vyznamenání, která se tradičně udělují u příležitosti státního svátku 28. října. Ceremoniál se ale kvůli onemocnění a hospitalizaci prezidenta neuskutečnil. Z rukou prezidenta by měli laureáti vyznamenání převzít až 1. ledna. Mezi letošními oceněnými jsou Jiřina Bohdalová, kosmonaut Vladimír Remek, judista Lukáš Krpálek nebo in memoriam podnikatel Petr Kellner.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 22:37|

Ve druhém kole senátních voleb v Praze 9 vyzve současného senátora Smoljaka vojenský historik Stehlík

Ve druhém kole senátních voleb v Praze 9 a 14 vyzve stávajícího senátora Davida Smoljaka (koalice STAN, Pirátů a TOP 09) vojenský historik Eduard Stehlík (ODS). Neuspěli třeba předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása (Trikolóra) ani bratr současného senátora Filip Smoljak (PRO Zdraví). Účast voličů byla ve 24. obvodě přes 33 procent.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 19:01|

Vlaky i nástupiště jsou pro vozíčkáře často nepřístupné. Ombudsmanka požaduje nápravu

Jen pětina železničních stanic a zastávek v Česku je alespoň částečně přístupná pro vozíčkáře. A málo je i bezbariérových vlaků. Vyplývá to z průzkumu veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. Lidé používající invalidní vozík se tak na většinu nástupišť vůbec nedostanou. Ministerstvo dopravy by tak podle ombudsmanky mělo dopravce přinutit k tomu, aby jejich služby byly pro vozíčkáře přístupnější.
17. 12. 2019|

Pojišťovny vracejí rekordní doplatky za léky. Pacienti letos dostali už čtvrt miliardy

Už přes 380 tisíc lidí letos za první půlrok ušetřilo díky ochrannému ročnímu limitu za léky na předpis. Oproti loňskému roku je to víc než třináctiprocentní nárůst. Ještě rychleji, téměř o čtvrtinu, vzrostla částka, kterou pojišťovny pacientům vrátily – letos  už víc než čtvrt miliardy. Samotná výše ochranného limitu, nad který lidem pojišťovny peníze za část zaplacených doplatků na léky vrací, se přitom oproti loňsku nezměnila. Přilepšit by si ale měli od příštího roku také handicapovaní.
16. 9. 2019|

Léky na předpis až domů. Lékárníci chtějí nabídnout novou službu

Lékárníci chtějí příští rok nabídnout novou službu. Aby byla léčiva snadno dostupná pro všechny pacienty, plánují dodávat léky na předpis až domů. V současnosti jsou takové objednávky možné jen u volně prodejných léků. Ve hře jsou dvě možnosti: buď volný zásilkový prodej přes internet, nebo návštěvní služba lékárníka.
21. 3. 2019|