TÉMA

Olšany u Prostějova

Při výbuchu domu v Otinovsi na Prostějovsku zemřel jeho majitel, potvrdila pitva

Obětí čtvrtečního výbuchu rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku je jednačtyřicetiletý majitel domu, potvrdila soudní pitva. Vyšetřování bude trvat několik měsíců, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Exploze poškodila i několik domů v okolí. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Policie už dříve uvedla, že majitelem domu byl profesionální hasič. Případ tak má obdobné rysy jako exploze v nedalekých Mostkovicích před pěti lety.
26. 9. 2023|

Kriminalisté odložili případ výbuchu domu v Olšanech u Prostějova. Viník zemřel

Kriminalisté odložili případ loňského výbuchu rodinného domu v Olšanech u Prostějova. Majitel, který jej podle výsledku vyšetřování úmyslně způsobil, při výbuchu zemřel. Informoval o tom krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Případ policisté původně vyšetřovali jako obecné ohrožení se sazbou osm až patnáct let. Událost se odehrála loni 18. července, v troskách domu zahynul při výbuchu sedmapadesátiletý muž. Výbuch poničil i sousední dva domy a poškodil další dvě desítky objektů. Škoda přesáhla 12,5 milionu korun.
5. 1. 2023|

Škoda po výbuchu domu v Olšanech u Prostějova přesáhla dvanáct milionů

Škoda způsobená při červencovém výbuchu plynu v rodinném domě v Olšanech u Prostějova je předběžně vyčíslena na více než dvanáct milionů korun. V pondělí o tom informoval krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Podle informací ČTK se už potvrdilo, že šlo o úmysl, vyplývá to i ze změny právní kvalifikace. Případ nyní kriminalisté vyšetřují jako obecné ohrožení se sazbou osm až patnáct let. Původní kvalifikace byla obecné ohrožení z nedbalosti.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 14:22|

Hasiči odklidili trosky po výbuchu domu v Olšanech. Explodoval plyn, policie nevyloučila úmyslné jednání

Hasiči dokončili úklid trosek po pondělním výbuchu v domě v Olšanech u Prostějova. Po třech dnech je tedy průjezdná silnice spojující náves s nedalekou dálniční křižovatkou. Podle mluvčí hasičů Lucie Balážové potvrdilo vyšetřování, že v domě v pondělí explodoval zemní plyn. Příčinu exploze vyšetřovatelé hasičů ve spolupráci s kriminalisty stále zjišťují, pomoci by jim k tomu měla expertiza nalezených částí plynového potrubí a spotřebičů. V troskách domu v pondělí zahynul sedmapadesátiletý muž. Policie nevylučuje ani jeho úmyslné jednání, dům měl brzy jít do exekuce.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 20:50|

Obětí výbuchu v domě v Olšanech byl jeho majitel, zjistila policie. Ulice zůstává uzavřená

Obětí pondělního výbuchu v domě v Olšanech u Prostějova byl jeho majitel, zjistili policisté. Budova se po explozi zřítila, hasiči po několika hodinách nalezli v troskách mrtvé tělo. Příčinu výbuchu policie ještě neozřejmila. Podle zjištění České televize čelil muž exekuci a jeho dům měl jít v srpnu do dražby. Ulice, ve které k explozi došlo, bude podle mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážové uzavřena minimálně ještě celé úterý.
19. 7. 2022Aktualizováno19. 7. 2022, 20:06|

V domě zničeném výbuchem zemřel člověk. Budova měla jít do dražby

Mrtvého člověka nalezli hasiči v troskách domu v Olšanech u Prostějova, který zničila exploze. Další tři lidé utrpěli zranění. Výbuch poničil i budovy v okolí, které hasiči zabezpečují. Za „jednu z pravděpodobných verzí“ příčiny výbuchu označila mluvčí hasičů Lucie Balážová explozi plynu. Podle zjištění České televize poslala exekutorka zničenou budovu do dražby, která se měla konat v srpnu.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 21:47|

Kontaminovanou vodu u Olšan pomáhá čistit syrovátka. Slouží jako potrava pro bakterie

Do stovek vrtů u Olšan na Prostějovsku sanační firma už rok aplikuje syrovátku, která má pomoci odbourat kontaminační mrak. Ten ohrožuje pitnou vodu pro téměř sto tisíc obyvatel. Nejnovější vzorky vody ukazují, že neobvyklá metoda je účinná.
26. 2. 2021|

Olšany se obávají znečištění vody. Likvidace ekologické zátěže přijde na 180 milionů

Olšany u Prostějova, Hablov, Dubany a Bystročice trápí už léta velké znečištění půdy. Podzemní voda je zamořená toxickými látkami z nedalekého areálu Sigmy Lutín. Lidé sice mají na zahradách studny, ale vodu pít nesmějí. S likvidací ekologické zátěže by se mělo začít už letos.
20. 3. 2019|