TÉMA

Radovan Lipus

Divadlo Viola má Nobelovku, inscenaci o etickém rozměru vědecké práce

Dva špičkoví vědci učinili společný objev. Nobelovu cenu ale může získat jenom jeden z nich. Fiktivní rozhovor těch, kteří stáli u objevu štěpení jádra, uvádí ve světové premiéře pražské Divadlo Viola. Hru s názvem Nobelovka napsal francouzský dramatik Cyril Gély. Aktéry dramatu v režii Radovana Lipuse představují Jan Šťastný, Apolena Veldová a Kateřina Seidlová.
7. 2. 2024|

Danny Smiřický se stal hrdinou i zbabělcem divadla o české společnosti

Věčně zamilovaný, dívky a ženy marně svádějící neúspěšný tenorsaxofonista a posléze autor detektivek Danny Smiřický byl literárním alter egem Josefa Škvoreckého. V pražském Divadle na Vinohradech se nyní stal titulní postavou nové hry. Smiřického příběh odráží příběh české společnosti druhé poloviny dvacátého století.
31. 1. 2023|

Nové Šumné stopy zavedly Davida Vávru k protinožcům

David Vávra se vydal po dalších Šumných stopách. Dokumentární cyklus České televize po stopách českých architektů a dalších umělců ho tentokrát zavedl do Austrálie a na Nový Zéland. Nových pět dílů začne ČT art uvádět 31. května od 22:00.
21. 5. 2019|

Hodina diplomacie v Divadle Viola rozhoduje o osudu Paříže

Osudový dialog, který zachránil Paříž, vedou v pražském Divadle Viola. Hra Hodina diplomacie rekapituluje události ze srpna 1944, kdy mělo francouzské město na rozkaz Hitlera shořet. V komorním dramatu jeho osud závisí na hercích Janu Šťastném a Hanuši Borovi.
20. 3. 2019|