TÉMA

Svitava

Lesy ČR kácením poničily studánku v rezervaci Psí kuchyně. Dřevo ale podle podniku nelze odvézt

Lesy České republiky pokácely nebezpečné stromy v přírodní rezervaci Psí kuchyně u Litomyšle. Kmeny ale zatarasily cestu k místní vysvěcené studánce a poničily také její přístřešek. Kvůli tomu se teď turisté k prameni nedostanou. Jenže státní podnik stromy odklidit nechce, odvolává se na bezpečnost návštěvníků a přísnou ochranu přírody.
31. 10. 2023|

Nový most v Blansku začal plně sloužit autům i pěším

Nový most v Blansku přes řeku Svitavu a železniční koridor se definitivně otevřel i pěším. Auta po něm mohla provizorně jezdit od loňských Vánoc. Podařilo se tak pohodlně spojit město s místní částí Staré Blansko. Dlouho vedla jediná spojnice přes železniční přejezd, jehož propustnost byla nízká kvůli intenzivnímu železničnímu provozu.
21. 4. 2023|

Soud podmíněně zastavil stíhání obžalovaných v případu výbuchů v Poličských strojírnách

Okresní soud ve Svitavách podmíněně zastavil stíhání všech obžalovaných v případu výbuchu v Poličských strojírnách. České televizi to sdělila předsedkyně senátu Eva Kotalová. Obžalovaní se mimo jiné přiznali k pochybení a uhradili vzniklou škodu. Tři zaměstnanci a jedna právnická osoba byli obžalovaní z obecného ohrožení z nedbalosti. Série explozí v roce 2017 zranila devatenáct lidí, 120 lidí se muselo evakuovat a materiální škoda dosáhla zhruba 25 milionů korun.
19. 9. 2022|

Kvůli úniku plynu evakuovali hasiči stovku lidí z židenického nádraží v Brně

Hasiči v Brně ve čtvrtek ráno kvůli úniku plynu z narušeného plynovodu u židenického nádraží evakuovali přes stovku lidí z blízkého objektu, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Únik plynu si vynutil zhruba na půl hodiny zastavení provozu vlaků ve směru na sever. Obnovený je od 8:58, řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Některé vlaky nabraly zpoždění, například rychlík Svitava jedoucí do Prahy měl zpoždění 25 minut.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 10:43|

Výtluky na silnicích na Svitavsku způsobily už několik nehod. Silničáři se hájí, že „dělají, co mohou“

Problémy dělá řidičům stav silnic první třídy od Vysokého Mýta do Svitav a kolem Březové nad Svitavou. Výtluky tam za poslední týden zavinily patnáct dopravních nehod. Policisté vyzvali správu silnic k opravě vozovky. Postup silničářů se jim ale zdá pomalý.
6. 2. 2021|

Místo města budují v některých částech Brna protipovodňovou ochranu developeři. Je to rychlejší

Chybějící protipovodňová opatření blokují výstavbu v záplavových oblastech v Brně. Bez ochrany kolem řek nemohou developeři v řadě lokalit stavět byty. Odmítavě se úřady kvůli nařízení ministerstva životního prostředí staví i k části projektů v už zastavěných částech města. S úpravami vodních toků někde proto začínají samotní investoři, jinde chystá projekty za miliardy magistrát.
5. 2. 2020|

Dálnici zamítli. Z Brna do Svitav povede silnice první třídy

Z plánů na dálnici sešlo, místo ní na trase z Brna směrem na sever vyroste silnice první třídy. Jihomoravští radní ve středu po poradě s dopravními experty definitivně vybrali pomalejší variantu čtyřproudého tahu. Obcím na stávající spojnici do Svitav by se mělo ulevit, proti výstavbě jsou ale sídla na plánované trase přes Bystrc.
18. 9. 2019|

Vodáci začnou o víkendu odemykat řeky, na některé ale nově nesmí

V sobotu zahájí vodáci sezonu, jako první odemknou Bílinu. Na některých řekách se ale tradiční jarní akce nekoná. Poprvé po 28 letech se neuskuteční například na Chrudimce.
20. 3. 2019|