TÉMA

Městská památková zóna

Policisté v Praze udělili desítky pokut za odpalování zábavní pyrotechniky. Porušení vyhlášky řešili i jinde

Odpalování zábavní pyrotechniky na zakázaných místech skončilo pro řadu lidí pokutou. V Praze, Jihlavě nebo Zlíně platila během novoročních oslav vyhláška zakazující používání pyrotechniky na vybraných místech. Někteří lidé to ale nerespektovali, a tak například policie v hlavním městě udělila desítky pokut.
2. 1. 2023|

Památkáři napsali pravidla, podle nichž se má postupovat při instalaci solárních panelů

Pomoci majitelům domů s rozhodováním, zda a jak mohou na své památkové objekty umísťovat fotovoltaické panely, má nová metodika Národního památkového ústavu (NPÚ). Rozlišuje různé stupně ochrany od kulturní památky, kde se budou podle ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové i nadále povolovat jen výjimečně, přes památkové rezervace a zóny po chráněná území. V těch by lidé měli mít možnost za určitých podmínek panely na střechy či fasády instalovat. Zástupci NPÚ a ministerstva kultury ve čtvrtek metodiku prezentovali novinářům.
10. 11. 2022|

Historickým městem roku je Havlíčkův Brod. Cenu získal za nejlepší péči o památky

Historickým městem roku 2020 se stal Havlíčkův Brod na Vysočině. Cenu udílenou za nejlepší péči o památky a odměnu milion korun na další péči o kulturní dědictví v Praze převzal jeho místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstvo kultury a pro místní rozvoj. Oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 17:27|

Hranice omezí dopravu v centru. Lidé si přes náměstí zkracují cestu

Radnice v Hranicích na Přerovsku zakáže automobilům průjezd centrem města. Dopravní opatření má zklidnit dopravu v městské památkové zóně a přispět k oživení středu města. Podle vedení Hranic si řidiči často přes centrum zkracují cestu. Zákaz začne platit za měsíc.
20. 3. 2019|