TÉMA

Kasym-Žomart Tokajev

Lukašenko slavil konec války v Moskvě, v Minsku už nepromluvil. Média spekulují o nemoci

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se po boku ruského prezidenta Vladimira Putina účastnil moskevských oslav konce druhé světové války, jeho program byl ale redukovaný a po přeletu do Minsku navzdory očekávání nepronesl projev k domácímu publiku. Média nyní – i s ohledem na zveřejněné záběry – spekulují o jeho špatném zdravotním stavu.
9. 5. 2023|

Ropa z Kazachstánu může posílit energetickou bezpečnost Česka, soudí Fiala

Ropa z Kazachstánu by mohla přispět k zajištění energetické bezpečnosti České republiky, která se chce postupně zbavit závislosti na dovozu suroviny z Ruska. Po pondělním jednání s kazachstánským prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem a premiérem Alichanem Smajlovem to v Astaně řekl předseda české vlády Petr Fiala.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 14:17|

Parlamentní volby v Kazachstánu vyhrála podle odhadů vládní strana

V Kazachstánu se v neděli konaly předčasné parlamentní volby – kvůli změně volebního systému dříve, než bylo plánováno. Podle průzkumů hlasování nejspíše vyhraje vládní strana Amanat prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, do dolní komory parlamentu by se ale na základě nového systému mohli dostat i nezávislí kandidáti, uvedla agentura Reuters.
19. 3. 2023|

Putinův vliv na tradiční spojence slábne, Arménie se ohlíží jinam, píše The Guardian

Arménie požádala francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby předsedal mírovým rozhovorům s Ázerbájdžánem. To představuje novou výzvu pro ruského vůdce Vladimira Putina, jenž má v důsledku války na Ukrajině stále slabší vliv na regionální spojence Moskvy. Tato urážka od tradičního Putinova spojence následovala po katastrofálním summitu šesti bývalých sovětských republik, píše list The Guardian.
26. 11. 2022|

Tokajev si nechal potvrdit prezidentství. Vážní soupeří ve volbách chyběli

Nedělní prezidentské volby v Kazachstánu vyhrál podle předběžných výsledků současný prezident Kasym-Žomart Tokajev, který získal 81,31 procenta hlasů. Oznámila to v pondělí ústřední volební komise. Volební účast dosáhla 69,44 procenta. Kampaň i přípravu voleb už předem kritizovala pozorovatelská mise OBSE jako neférové.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 13:19|

Volba prezidenta v Kazachstánu. Tokajev se neobtěžoval ani účastnit debaty

Vítěz kazachstánských prezidentských „voleb“ je předem známý: Kasym-Žomart Tokajev svůj post obhájí. Nejasné je však další směřování největší středoasijské země. Na domácím poli prezident slibuje demokratizaci, ovšem jeho sliby dosud zůstaly nenaplněny. V zahraniční politice bude nejvíc záležet i na vývoji rusko-ukrajinské války. Tokajev je v delikátní situaci, protože při lednových protestech zachránil jeho setrvání u moci ozbrojenou intervencí Vladimir Putin. Ruskou agresi proti Ukrajině však Kazachstán s ohledem na vlastní ruskou menšinu podpořit nemůže. Tokajev se tak snaží balancovat a co nejvíc se vyhnout negativním dopadům války. Plánuje například posílení vývozu ropy do Evropy včetně Česka cestami mimo Rusko.
20. 11. 2022|

Kazachstán oznámil, že zabránil pokusu o převrat, zadrženo bylo sedm lidí

Kazachstánské úřady ve čtvrtek oznámily, že zabránily pokusu o převrat, který chystali příznivci opozičního vůdce Muchtara Abljazova žijícího v exilu. Sedm lidí bylo zadrženo, napsala agentura AFP s odvoláním na tamní úřady. V Kazachstánu se v neděli konají předčasné prezidentské volby. Favoritem je současný prezident Kasym-Žomart Tokajev, který hlasování vypsal.
17. 11. 2022|

Kazachstán přejmenoval své hlavní město Nur-Sultan zpět na Astanu

Kazachstánští zákonodárci v pátek přejmenovali své hlavní město Nur-Sultan zpět na Astanu. Metropole dostala název Nur-Sultan v roce 2019 na počest někdejší hlavy státu Nursultana Nazarbajeva, od něhož se současný prezident Kasym-Žomart Tokajev i jeho vláda snaží distancovat, uvedla agentura Reuters.
17. 9. 2022|

Kazachstán obezřetně balancuje. Snaží se mírnit dopady ruské agrese, přímé kritice Moskvy se ale vyhýbá

Letošní ruská plnohodnotná pozemní invaze na Ukrajinu dostala do složité situace některé dosavadní partnery Moskvy. Platí to i pro středoasijské státy, zejména pro Kazachstán, tamního nejbližšího ruského spojence. Kazašský režim podnikl od února řadu kroků, které překvapily svou razancí a protiruským vyzněním. Jakkoliv se Nur-Sultan snaží o posílení vztahů se Západem či Čínou, spíše než o radikální odklon od Moskvy jde o pokračování pro něj typické multivektorové zahraniční politiky a úsilí minimalizovat negativní dopady ruské agrese a západních sankcí. Napětí mezi Nur-Sultanem a Moskvou nicméně může postupně růst.
30. 8. 2022|

Změna kazachstánské ústavy má podle režimu decentralizovat moc. Kritici ji považují za nedostatečnou

Kazachstán zorganizoval referendum o změnách ústavy, které mají posílit roli parlamentu a decentralizovat moc. Souhlas s nimi vyjádřilo přes 77 procent hlasujících, přičemž volební účast dosáhla 68 procent, uvedla ústřední volební komise. Mezinárodní pozorovatelé ale dlouhodobě upozorňují, že volby a referenda v této středoasijské diktatuře nejsou svobodné a spravedlivé. Podle stanice Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda (RFE/RL) hlásili pozorovatelé nesrovnalosti i nyní. Podle kritiků navíc ústavní změny žádnou skutečnou změnu nepřinesou.
6. 6. 2022|

Nazarbajev v Kazachstánu definitivně ztratil moc, šéfem vládnoucí strany je Tokajev

Kazachstánská vládnoucí strana Nur-Otan (Světlo vlasti) zvolila v pátek do funkce předsedy současného kazachstánského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, čímž se podle agentury Reuters završilo odstranění jeho předchůdce Nursultana Nazarbajeva od moci. Právě odchod Nazarbajeva z politické scény byl jedním z požadavků kazachstánských protestů, které se začátkem roku přelily do rozsáhlých nepokojů.
28. 1. 2022|

Kazachstánský exvládce Nazarbajev poprvé od nepokojů vystoupil, konflikt se svým nástupcem popřel

Bývalý kazachstánský prezident Nursultan Nazarbajev poprvé od krvavých nepokojů ze začátku ledna promluvil k veřejnosti. V poselství k národu uvedl, že zůstává v Kazachstánu. Popřel také jakékoliv konflikty mezi vládnoucí elitou a sám sebe označil za důchodce. Právě proti vlivu Nazarbajeva a jeho rodiny demonstranti také protestovali, exprezident ale tvrdí, že jejich cílem bylo zničit celistvost země a základy státu.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 20:52|

Vojáci ODKB se začali stahovat z Kazachstánu. Šojgu sdělil, že odejdou do 19. ledna

Vojáci z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) nasazení v Kazachstánu začali předávat objekty, které v posledních dnech chránili, členům tamních bezpečnostních složek. Informuje o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ubezpečil, že stahování vojáků ODKB z Kazachstánu bude ukončeno do 19. ledna.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 15:51|

Tokajev ohlásil stahování spojeneckých vojáků. Kritizoval Nazarbajeva a slíbil růst příjmů

Kazachstánský parlament v úterý na návrh prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva schválil jako nového premiéra země Alichana Smajlova, jenž dosud vedl prozatímní kabinet. Prezident rovněž jmenoval ministry nové vlády a ohlásil, že spojenecké jednotky z postsovětské Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) zahájí během dvou dnů stahování z Kazachstánu a dokončí ho za deset dnů. Policie v Kazachstánu kvůli nepokojům zadržela skoro deset tisíc lidí, oznámilo tamní ministerstvo vnitra.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 15:56|

Situace v Kazachstánu je podle tamního bezpečnostního výboru pod kontrolou

Situace v Kazachstánu je pod kontrolou a stabilizovaná, tvrdí tamní bezpečnostní výbor. V největším městě Almaty, které bylo minulý týden ohniskem nepokojů a protivládních demonstrací, začalo rozebírání barikád. Ministerstvo vnitra oznámilo, že při protestech bylo zatčeno 7939 lidí. Podle neoficiálních údajů z minulých dní přišlo o život přes 160 lidí. Nepokoje začaly na začátku roku kvůli prudkému zdražení zkapalněného ropného plynu, což postihlo mnohé motoristy.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 17:30|

V Almaty se v noci znovu ozývala střelba. Ombudsmanka uvedla, že mezi oběťmi nepokojů jsou děti

I v noci na neděli v největším městě Almaty pokračovaly střety s demonstranty, oznámily úřady. Podle místních médií se ozývaly výstřely, většinou však údajně výstražné. Kazachstánská a ruská média s odkazem na ministerstvo zdravotnictví v neděli informovala, že při současných nepokojích přišlo o život už 164 lidí a dalších 2265 utrpělo zranění. Ministerstvo ale večer uvedlo, že žádný údaj oficiálně nezveřejnilo, napsala agentura Interfax. Tisková služba prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva uvedla, že policie zadržela od začátku týdenních protestů téměř šest tisíc lidí, mezi nimi mnoho cizinců.
9. 1. 2022Aktualizováno9. 1. 2022, 21:18|

Kazachstánské úřady zadržely expremiéra, podezírají ho z velezrady. Tokajev mluvil s Putinem

V kazachstánském městě Almaty se v sobotu ráno znovu ozývala střelba, informují BBC a agentura Interfax. Podle kazachstánského ministerstva vnitra od počátku nepokojů bezpečnostní složky zadržely na 4400 lidí, včetně bývalého premiéra a exšéfa kontrarozvědky Karima Masimova, jehož úřady podezírají z velezrady. Prezident Kasym-Žomart Tokajev telefonoval se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o opatřeních nutných ke stabilizaci situace.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 20:42|

Udušení kazachstánských protestů dokončí tamní následnictví a posílí reputaci Ruska, uvádí analýza

Za rychlou radikalizací protestů v Kazachstánu stojí především velké množství mladých mužů, kteří jezdí z venkova do měst za prací a jimž pandemie vzala výdělek. Nemají co ztratit, a tak se tváří v tvář zkorumpovanému režimu chopili zbraní. Jejich tvrdá likvidace posílí prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva, který se konečně mohl zbavit vlivu svého předchůdce Nursultana Nazarbajeva. Spíše symbolické zapojení Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) posílí i reputaci Ruska v zemi i širším regionu. K tomu ve své analýze dospěli politologové Alexandr Gabujev a Temur Umarov z Moskevského centra Carnegie.
8. 1. 2022|

Petříček vnímá kazašské demonstrace jako reakci na frustraci. Pokus o převrat, míní Kobza

Autokratický prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev vyzval v úmyslu tvrdě potlačit nepokoje v zemi policii a vojáky ke střelbě bez varování. Na jeho výzvu do země také zamířily armády postsovětských států včetně Ruska. V pořadu Události, komentáře situaci hodnotili člen sněmovního evropského výboru Ondřej Kolář (TOP 09), člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) a bývalý šéf diplomacie a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček.
8. 1. 2022|

Tokajev dovolil vojsku a policii střílet bez varování na kazašské demonstranty, vyjednávat nehodlá

Autoritářský prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev dovolil policii a vojsku střílet bez varování, aby skoncovaly s nynějšími nepokoji v zemi. V televizním vystoupení také prohlásil, že nebude vyjednávat s účastníky protestů, které označil za zločince, vrahy, teroristy a bandity. V centru Almaty pokračuje střelba, mrtví leží na ulicích. Některá místní média uvádějí, že zemi údajně opustil bývalý vládce Nursultan Nazarbajev. K situaci se vyjadřují také někteří světoví státníci.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 23:59|

Tokajev vládne zemi tvrdou rukou. Kazašský prezident vsadil na přátelství s Moskvou

Před třemi lety se ujal funkce kazašského prezidenta Kasym-Žomart Tokajev. Při přebírání moci sliboval reformy směřující k demokratizaci země. Bývalý sovětský diplomat, který ovládá ruštinu, angličtinu nebo čínštinu, tehdy řekl, že půjde ve šlépějích svého předchůdce Nursultana Nazarbajeva. Naděje na změnu k liberálnějšímu přístupu brzy pohasly.
7. 1. 2022|

Protesty v Kazachstánu nejsou jen o plynu, vadí i vliv Nazarbajevovy rodiny. Moskva chce režim udržet

Kazachstán v posledních dnech zažívá největší protesty od vyhlášení nezávislosti na Sovětském svazu. Vyvolalo je zdvojnásobení cen zkapalněného ropného plynu LPG, ale příčiny nespokojenosti jsou hlubší. Souvisí s dlouhodobou politickou a hospodářskou situací v zemi, především s přetrvávajícím vlivem bývalého šéfa státu Nursultana Nazarbajeva a jeho rodiny. Jeho nástupce Kasym-Žomart Tokajev povolal na pomoc vojenskou alianci v čele s Ruskem, které má na udržení režimu u moci zájem.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 21:56|

Kazašští vojáci rozehnali demonstranty v Almaty střelbou, mluví se o mrtvých

Kazašští vojáci ostrou střelbou rozehnali demonstranty na hlavním náměstí v Almaty, centru nynějších nepokojů. Zásah má zřejmě oběti, přesnější údaje nejsou k dispozici. Střety si dosud vyžádaly osmnáct mrtvých a přes sedm set zraněných policistů. Úřady oznámily, že policie „zlikvidovala“ desítky demonstrantů. Prezident Kasym-Žomart Tokajev požádal o pomoc země Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), první ruští výsadkáři jsou už na místě. Večer zůstali na hlavním náměstí v Almaty pouze vojáci. Černínský palác nemá informace o možném ohrožení tří desítek českých občanů v zemi.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 21:35|

Kazachstánem zmítají nepokoje. Vojenská aliance vedená Ruskem pošle podle Arménie mírové jednotky

Situace v Kazachstánu, kde prezident Kasym-Žomart Tokajev po protestech odvolal vládu, se dále vyhrocuje. Agresivně naladěný dav čítající asi tři tisíce mužů vtrhl do radnice v největším městě Almaty i tamní rezidence hlavy státu. Úřady v Almaty a hlavním městě Nur-Sultanu vypnuly internet a telefonické spojení. Ruské tiskové agentury informují, že je výjimečný stav vyhlášen už pro celou zemi. Lídři zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) rozhodli, že do země pošlou na omezenou dobu mírové jednotky, které mají pomoci situaci stabilizovat.
5. 1. 2022|