TÉMA

Kourou

Evropská raketa Ariane 6 zvládla klíčovou zkoušku před prvním letem

Evropská raketa Ariane 6 postoupila v noci na pátek na kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně „rozsáhlou generální zkoušku“ před prvním letem do vesmíru, který je naplánovaný na příští rok. Během zkoušky byl úspěšně spuštěn motor Vulcain 2.1 hlavního stupně nosné rakety. „Dlouhodobý test pohonu nosné rakety Ariane 6 na startovací rampě v Guyanském vesmírném středisku proběhl úspěšně,“ uvedla v komuniké po testu společnost ArianeGroup, která je výrobcem rakety Ariane 6.
24. 11. 2023|

Nosná raketa Ariane 5 naposledy vzlétla do vesmíru, nahradí ji nový model

Naposledy do vesmíru odstartovala v noci na čtvrtek nosná raketa Ariane 5 evropské společnosti Arianespace. Rakety této generace po 27 letech nahradí nová verze, Ariane 6, která ale podle agentury Reuters vzlétne nejdříve příští rok. Nasazení této rakety do provozu je přitom pro Evropu důležité mimo jiné kvůli přerušení spolupráce s Ruskem po jeho obnovené invazi na Ukrajinu.
6. 7. 2023|

Odstartovala sonda Juice. Poletí osm let k Jupiteru, prozkoumá planetu i její měsíce

V pátek z evropského kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovala raketa Ariane 5 s obří sondou Juice, která se tak vydala na osm let dlouhou cestu k Jupiteru. Úkolem sondy je kromě zkoumání systému největší planety Sluneční soustavy také prostudovat trojici jejích ledových měsíců: Callisto, Europu, a zejména největší měsíc Ganymedes. Mimo jiné se pokusí zjistit, jestli se na nich může vyskytovat život. Na projektu pod hlavičkou Evropské kosmické agentury (ESA) se podíleli i čeští vědci.
14. 4. 2023|

Lovec mimozemského života odstartoval. Evropský teleskop vynesla do kosmu ruská raketa

Nový teleskop Cheops Evropské vesmírné agentury (ESA) vynesla ve středu úspěšně do vesmíru ruská raketa Sojuz-ST-A z vesmírného střediska Kourou ve Francouzské Guyaně. Jde o další zařízení, které se zaměří na planety mimo Sluneční soustavu, nebude však hledat nové, nýbrž zkoumat již známé exoplanety.
18. 12. 2019|

Dalekohled CHEOPS bude z oběžné dráhy hledat vzdálené planety. Jeho start se blíží

Společný projekt evropské a švýcarské vesmírné agentury plánuje v přepočtu za jednu a čtvrt miliardy korun vyslat na oběžnou dráhu nový teleskop CHEOPS. Vesmírný dalekohled nesoucí jméno staroegyptského faraona bude z výšky 700 kilometrů přinášet snímky ze vzdálených hvězdných systémů a hledat u nich planety.
19. 3. 2019|