TÉMA

Jan Janků

V kauze tunelování dopravního podniku poprvé promluvil obžalovaný Kmeť, připustil 17 haléřů za jízdenku

V kauze pražského dopravního podniku (DPP) v pátek vůbec poprvé promluvil obžalovaný Peter Kmeť, který stál u zrodu zakázky na výrobu jízdenek papírnou Neograph. U soudu připustil, že jeho karibské firmě Cokeville Assets plynulo 17 haléřů z každé vyrobené jízdenky. S tímto návrhem podle něj přišla Neograph za to, že jí zakázku zprostředkoval. Podnikatel a bývalý agent StB odmítl názor vrchního soudu, že nešlo o provizi a že se podílel na tunelování papírny.
11. 9. 2020|

Jednání šlo hladce, to vyvolávalo pochybnosti, řekl u soudu Sitta ke kauze Neographu

Pražský městský soud začal znovu projednávat případ jízdenek vyráběných papírnou Neograph pro pražský dopravní podnik (DPP). Na základě pokynů odvolacího senátu bude muset výslechy svědků a posudkem znaleckého ústavu zjišťovat, zda jízdenky byly předražené a o kolik. Zabývat se bude také tím, u koho část peněz reálně končila. Mezi obžalovanými je bývalý šéf DPP Martin Dvořák či lobbista Ivo Rittig, který se však z pondělního projednávání omluvil.
7. 9. 2020|

Kauzu údajného tunelování dopravního podniku vrátil soud k dalšímu projednání

Kauzu údajného tunelování pražského dopravního podniku bude muset znovu projednat pražský městský soud. Odvolací senát v úterý částečně zrušil osvobozující rozsudek, kterým soud loni všech 17 obžalovaných zprostil viny. Mezi obviněnými je lobbista Ivo Rittig nebo někdejší šéf dopravního podniku Martin Dvořák, oba vinu odmítají. Rozhodnutí Vrchního soudu v Praze je pravomocné.
30. 6. 2020Aktualizováno30. 6. 2020, 16:55|

Žalobce navrhuje pro lobbistu Rittiga a exšéfa DPP Dvořáka pět let vězení

Státní zástupce Adam Borgula navrhl, aby pražský městský soud poslal bývalého ředitele pražského dopravního podniku (DPP) Martina Dvořáka a lobbistu Ivo Rittiga shodně na pět let do vězení. Ve své závěrečné řeči žádal také, aby dostali peněžitý trest ve výši 10 milionů korun a zákaz činnosti. Muži se podle obžaloby podíleli na rozsáhlém tunelování podniku, který údajně přišel nejméně o 457,5 milionu korun.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 16:58|

Advokátní komora zastavila kárné řízení s Kožiakovou Oboňovou kvůli kauze Neograph

Advokátní komora zastavila kárné řízení proti advokátce Kateřině Kožiakové Oboňové, která zastupovala mimo jiné lobbistu Ivo Rittiga nebo exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Kárnému řízení ale čelila kvůli jinému sledovanému případu, akcionářskému sporu o papírnu Neograph. Podle stavovské komory se obvinění týkalo možného střetu zájmů. Advokátka však jakékoliv pochybení odmítala a žalobce vzal nakonec svůj kárný návrh zpět.
19. 3. 2019|