TÉMA

Pes

Nejlepším přítelem byla kdysi liška, tvrdí studie

Lidé kdysi zřejmě chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili domestikovaní psi. Archeologické nálezy naznačují, že dávné společnosti v Jižní Americe si těchto šelem vážily do té míry, že je pohřbívaly vedle sebe.
12. 4. 2024|

Někteří psi dokáží z lidského dechu poznat stres, naznačuje studie

Vědci vycvičili psy, aby z dechu lidí rozpoznali pach posttraumatické stresové poruchy (PTSD). Z pětadvaceti psů se to podařilo zlatému retrívrovi a německému ovčákovi. Informoval o tom server Sky News, podle kterého jsou přesto výsledky výzkumu slibné, protože by mohly pomoci při výcviku asistenčních psů.
3. 4. 2024|

Evropa neví co s hybridy. Neumí řešit křížence psů a vlků

Od chvíle, kdy ho strážci poprvé spatřili na monitorech, byl problém jasný. Vlk, kterého prostřednictvím kamer viděli hluboko v lesích italského parku Gran Bosco v Piemontu, nebyl šedý jako jeho společník, ale neobvykle světlý. Zbarvení naznačilo, že nejde o vlka, ale o křížence se psem. Tito hybridi by mohli podle odborníků postupně vytlačit původní vlky, upozorňují vědci.
2. 4. 2024|

Mnozí pejskaři dluží radnicím poplatky, hrozí i exekuce

Poplatek za psa v některých městech a obcích stále neuhradila velká část lidí. Čas už na to přitom mají jen do konce března. České televizi to sdělily městské úřady z různých částí Česka. Pokud pejskaři nezaplatí, hrozí jim postih v podobě ztrojnásobení poplatku a v krajních případech i exekuce.
23. 3. 2024|

Fenu otrávil jed zakázaný šestnáct let. Případ z Hradce Králové prověřují policisté

Za otravou psa v Hradci Králové stál karbofuran, potvrdil Státní veterinární ústav. Prudký nervový jed, který se používal v zemědělství proti škůdcům, je přitom v Česku od roku 2008 zakázaný. Příznaky, které ukazovaly na otravu touto látkou vykazovali i další psi v okolí. Policie potvrzený případ otravy už prověřuje.
13. 3. 2024|

Za týden se na Slezském Předměstí otrávili dva psi, chovatelé mají obavy

Několik domácích zvířat se v poslední době otrávilo v královéhradeckém Slezském Předměstí. V rozmezí jediného týdne se k veterinářům dostali dva psi z téže ulice. Jednoho zachránili, u druhého se jim to již nepodařilo. Již loni uhynul další pes a také několik koček. Slezským Předměstím se proto šíří obavy.
1. 3. 2024|

Kolemjdoucí na Šumpersku našel zkrvaveného psa. Někdo se zvíře pokusil zastřelit a zahrabat

Vážně zraněného psa, kterého kdosi postřelil vzduchovkou a pokusil se ho zakopat, nalezli o víkendu lidé na Šumpersku. Veterináři z brněnské kliniky jej pak zachránili a ujali se ho dobrovolníci z Unie zvířat. Péči financují prostřednictvím sbírky. Týráním zvířete se zabývá policie.
6. 2. 2024|

Pes pomohl zachránit život svého pána topícího se v ledové vodě jezera v Michiganu

Pes Ruby společně s policistou pomohl zachránit svého majitele, který se propadl ledem do jezera v Michiganu. Důstojník Bennetts, jenž byl k nehodě přivolán, se nejdříve snažil muži pomoci sám, ale kvůli stavu ledu se k němu nemohl dostat. Jednal však rychle, připnul záchranný disk na psí vodítko a řekl tonoucímu, aby Rubyho přivolal. Pes donesl disk až k němu a společnými silami se podařilo muže zachránit. Pětašedesátiletý Američan strávil ve vodě zhruba šestnáct minut a po ošetření v nemocnici byl propuštěn.
22. 1. 2024|

Policie obvinila majitele rotvajlerů, kteří v květnu pokousali v Holýšově dívku

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti obvinila minulý týden policie třiapadesátiletého majitele dvou rotvajlerů, kteří v květnu v Holýšově na jižním Plzeňsku napadli a pokousali desetiletou dívku. V pondělí o tom informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová. Dítě utrpělo vážná zranění, která si vyžádala delší pobyt v nemocnici a četné zákroky. Pokud soud uzná muže vinným, hrozí mu trest šest měsíců až čtyři roky vězení.
6. 11. 2023|

Zóna ČT24: Statečná psí srdce zachraňují životy

Dokážou najít nebezpečné zločince, pohřešované osoby i drogy, umí také pomáhat lidem s fyzickým nebo psychickým onemocněním. Pět asistenčních a služebních psů tento týden dostalo ocenění Statečné psí srdce, mezi nimi i Exel, který vypátral psychicky nemocnou ženu a zachránil ji před umrznutím. Věnovala se tomu Zóna ČT24, pořad o bezpečnosti a výzvách dnešního světa. Moderovali Martin Jonáš a Michal Kubal.
29. 10. 2023|

„Kořeny války na Ukrajině jsou v roce 2014, kdy ukrajinští fašisté vraždili civilisty ruské národnosti,“ řekl Fico po pozastavení členství Smeru v PES

Trestem za to, že slovenští sociální demokraté mají „suverénní názory,“ je podle předsedy strany Smer–SD a pravděpodobného příštího slovenského premiéra Roberta Fica rozhodnutí Strany evropských socialistů (PES) pozastavit Smeru–SD členství.
13. 10. 2023|

Evropští socialisté mají obavy z Ficova vládnutí s nacionalisty. Pozastavili členství Smeru i Hlasu

Strana evropských socialistů (PES) pozastavuje členství slovenským stranám Smer–⁠SD Roberta Fica a Hlas–⁠SD Petera Pellegriniho. Odůvodnila to Ficovým „jasným odklonem od hodnot“ evropských socialistů. Šéf Smeru Robert Fico odmítá vojenskou pomoc Ukrajině a vystupuje proti začlenění Kyjeva do NATO. Obavy vyvolalo také oznámení o vzniku koalice zmíněných dvou slovenských stran s nacionalisty ze SNS. Tu evropští socialisté označili za „krajně pravicovou“.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 19:48|

Tuzemský registr psích dárců krve se rychle rozrůstá. Ve světě je unikátní

Do databáze dobrovolných dárců krve, která pomáhá pejskařům, veterinářům i zvířecím klinikám, registrují své psy každý měsíc desítky jejich majitelů. Provozovatelé databáze se tak snaží změnit situaci, kdy majitelé psů museli vhodné dárce krve před potřebným veterinárním zákrokem hledat sami, například na sociálních sítích. Projekt je ve světě co do rozsahu i fungování unikátní.
19. 9. 2023|

Většina pejskařů v Americe je skeptická vůči očkování, odhalila nová studie

Nedůvěra k očkování a vakcínám, která kulminovala během pandemie covidu-19, se přenesla i mezi majitele a chovatele psů ve Spojených státech. Výzkumníci Bostonské univerzity zjistili, že velká většina pejskařů má vůči vakcinaci svých čtyřnohých miláčků větší či menší výhrady. Výrazný trend ve svých ordinacích už delší dobu zaznamenávají i veterináři, očkovaných psů ale paradoxně nijak výrazně neubývá.
14. 9. 2023|

Psi našli ostatky 44 metrů pod hladinou. Policie i díky tomu obvinila muže z vraždy partnerky

Pražští kriminalisté obvinili devětatřicetiletého muže, který podle nich v únoru ve vile v Jevanech u Prahy zavraždil ženu, se kterou v domě žil. Ženiny ostatky našli policisté ve Slapské přehradě v hloubce 44 metrů. Místo, kde se nacházelo její tělo, označili služební psi Pita a Akim, což jsou specialisté na vyhledávání mrtvol, tělo vyzvedl potápěč. O případu ve čtvrtek v tiskové zprávě informoval policejní mluvčí Jan Daněk.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 17:11|

Z domu v Měníně na Brněnsku odvezli dobrovolníci desítky psů, další tam ale zůstávají

Z rodinného domu v Měníně nedaleko Brna, kde podle veterinářky oslovené ČT žili roky psi v nevyhovujících podmínkách, se dobrovolníkům podařilo odvézt čtyřicet zvířat poté, co starosta obce Marek Chudáček přesvědčil jejich majitele, aby se jich vzdali. Neznámý počet psů ale na místě nadále zůstává.
11. 8. 2023|

Měnín opět apeluje na veterinární správu kvůli nevhodnému chovu psů. Jejich majitelé nereagují

Krajská veterinární správa se na podnět obce Měnín na Brněnsku zabývá podezřením na týrání psů a jejich nekontrolovatelné množení. V nevyhovujících podmínkách rodinného domu přebývá celkem 28 psů. Jejich majitelé ale s nikým nekomunikují. Na štěkot a také zápach si dlouhodobě stěžují sousedi. Podle veterinářky psi trpí nemocemi i nevhodnou stravou.
2. 8. 2023|

Memy jako zbraň proti Rusku. Před světovými lídry se do Vilniusu sjeli internetoví bojovníci NAFO

O víkendu před summitem Severoatlantické aliance hostilo litevské hlavní město setkání dalších spojenců Ukrajiny, kteří však nepochází z politických kruhů. Do Vilniusu zavítali příznivci satirického humoru a internetových memů, kteří se vydali do virtuálního tažení proti ruské agresi. Pomocí obrázků japonského psa vybírají prostředky na podporu ukrajinského odporu. NAFO na sociálních sítích podpořili představitelé západních států, kritiku si naopak toto „hnutí kámošů“ vysloužilo od ruské opozice nebo ministerstva zahraničí.
11. 7. 2023|

Čeští psi zachraňují konžské slony, na letišti v Brazzaville odhalují pašeráky

Omezit zabíjení slonů v Kongu kvůli jejich klům se snaží Malina pro slona. To je název projektu, v němž se v Česku cvičí detekční psi, kteří jsou schopni v africké zemi odhalit pašovanou slonovinu. Podle konžských celníků je to významná pomoc. Štěněte jménem Avatar, které se nyní začíná cvičit v Česku, se již nemůžou dočkat. Do Brazzaville by mělo přicestovat za deset měsíců. Výcvik psů k vyhledávání pašované slonoviny byl tématem Událostí, komentářů.
6. 6. 2023|

Některým veterinářům chybí léky. Nemají třeba oční kapky

Veterináři hlásí nedostatek některých léků pro zvířata. Podle čtyř dotázaných veterinářů je největší nedostatek u oftalmologických léčiv. Nedostatek nejvíce přisuzují propojení s léčivy pro lidi, kterých je nedostatek. Léky jsou ale schopni nahradit jinou značkou, případně jiným lékem s podobným účinkem.
12. 5. 2023|

Psi mohou být vegany, stravu ale potřebují pečlivě vyváženou, zjistila studie

Současná doba je otevřená různým stylům stravování. Platí to nejen pro lidi, ale také pro domácí mazlíčky. Někteří chovatelé psů experimentují s vegetariánskou nebo veganskou stravou pro svá zvířata. Výzkum amerických vědců se podíval na to, jestli taková dieta může zvířatům prospívat.
4. 4. 2023|

Mají delší život nebo znovu chodí. Zájem o fyzioterapii pro zvířata roste

Laserová nebo magnetická terapie, speciální cvičení i masáže. To vše pro čtyřnohé pacienty. Zvířecí fyzioterapeuti mají čím dál víc práce. Některá zvířata díky jejich péči znovu chodí. Jiným odborníci prodlouží nebo zlepší život.
22. 3. 2023|

168 hodin: Psi z laboratoří se dočkali normálního života

Místo kafilerie našli život v nové rodině. V psím útulku v Borovnu na Plzeňsku jako první u nás pomáhají psům, kteří prošli vědeckými pokusy ve výzkumných laboratořích. Šanci žít konečně normální psí život dostalo už několik desítek mladých bíglů. Když do Borovna přišli, znali jen život v kleci a lidí se báli. Teď se učí, jak vypadá svět a že člověku je taky možné věřit. Pro pořad 168 hodin natáčela Darina Vlková.
6. 3. 2023|

Záchranáři, kteří pomáhali v tureckém Adiyamanu, jsou zpět. Jejich zásluhy vyzdvihl ministr i turecký velvyslanec

Do Česka se vrátili záchranáři, kteří krátce po ničivém zemětřesení odletěli do Turecka a pomáhali při záchranných pracích ve městě Adiyaman. Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček uvedl, že práci českých záchranářů vysoce ocenili místní lidé. To dal najevo i turecký velvyslanec v Praze Egemen Bagis, který rovněž čekal na přílet týmu na letišti.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 21:56|