TÉMA

Adam Borgula

Znásilnění bývá opakované, systém to tak ale nebere, vadí Urbanové. Malá chce debatu o trestní politice

Musíme si uvědomit, že sexualizované a domácí násilí jsou věci, které pachatel dělá opakovaně, systém se na to ale tímto způsobem nedívá, prohlásila členka podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Barbora Urbanová (STAN) v Událostech, komentářích. Pokud bude soudní praxe takto pokračovat, zákonodárci by legislativu měli změnit, myslí si. Předsedkyně podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Taťána Malá (ANO) podotkla, že v tuto chvíli je namístě debata o trestní politice. Soudy by podle ní měly brát v potaz, jak jejich rozhodnutí ovlivní životy obětí a jejich rodin.
24. 1. 2024|

Soud projednává kauzu Via Chem. Za machinace s insolvenčním řízením navrhl uložit Sisákovi třináct let vězení

Justice začala rozplétat jednu z nejrozsáhlejších kauz manipulací s insolvenčním řízením. Hlavním obžalovaným je miliardář Petr Sisák. Státní zástupce pro něj žádá třináct let vězení za údajné machinace kolem společnosti Via Chem. Před soudem stojí ještě dalších 14 lidí a pět firem, vinu jednohlasně odmítají.
7. 9. 2022|

Exnáměstek Hlubuček jde do vazby. Mohl by utéct nebo ovlivňovat svědky, stanovil soud

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) zamíří do vazební věznice. Soud uznal argumenty státního zástupce, podle nějž je vazba potřeba, protože by Hlubuček mohl utéct nebo ovlivňovat svědky. Exnáměstek podal proti rozhodnutí stížnost. Do vazby soud poslal ještě další dva z obviněných v kauze, která souvisí s hospodařením dopravního podniku.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 22:40|

Soud zprostil bývalého generálního ředitele Lesů ČR obžaloby z podvodu

Okresní soud v Hradci Králové nepravomocně zprostil bývalého generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Daniela Szóráda obžaloby z podvodu. Podle státního zástupce po odvolání z funkce v roce 2018 nedodržel konkurenční doložku a začal pracovat pro lesnickou společnost LST z Trhanova na Domažlicku dřív, než mohl. Vinu Szórád stále odmítá.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 12:03|

V kauze pražských jízdenek žádá žalobce čtyři roky pro Rittiga a šest pro Dvořáka

Státní zástupce požaduje v kauze jízdenek papírny Neograph pro bývalého šéfa pražského dopravního podniku (DPP) Martina Dvořáka šestileté vězení, pětiletý zákaz činnosti ve vedení firem a dvoumilionový peněžitý trest. Pro lobbistu Ivo Rittiga žádá čtyřleté vězení a čtyřmilionový trest. Uvedl to v úterní závěrečné řeči. Dvořák i Rittig vinu popírají. Obžaloba tvrdí, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP putovalo k Rittigovi, a to přes karibskou firmu Cokeville Assets (CA).
24. 11. 2020|

Může to vzbuzovat podezření na korupční jednání, uvedla Benešová k nákupu pozemků soudce Ambruse

Policie prošetřuje soudce Erika Ambruse, a to kvůli nákupům pozemků, které měl pořídit výrazně pod tržní cenou. Na případ upozornil Český rozhlas. Soudce zdůvodňoval výhodnou koupi tím, že se znal s původním majitelem. Pozemky měl ale kupovat od dvou kontroverzních právníků. Případ řeší Národní centrála proti organizovanému zločinu.
24. 6. 2020|
Reportéři ČT

Podle Rittiga byla obžaloba v kauze údajného tunelování dopravního podniku rozbita na sto procent

Podezřelé transakce, jejichž prostřednictvím byly z pražského dopravního podniku vyvedeny stovky milionů korun, skutečně probíhaly. Byly to ale obyčejné obchody, nikoliv trestný čin. S tímto závěrem uzavřel pražský městský soud takzvanou jízdenkovou kauzu, na kterou skoro před 8 lety jako první upozornili Reportéři ČT. Státní zástupce se však na místě odvolal. A podal stížnost i proti tomu, aby soud obžalovaným uvolnil roky obstavený majetek. Případ tak míří k Vrchnímu soudu v Praze, který bude znovu řešit i otázku odposlechů. Celou kauzu sledoval Hanuš Hanslík.
21. 5. 2019|

Žalobce navrhuje pro lobbistu Rittiga a exšéfa DPP Dvořáka pět let vězení

Státní zástupce Adam Borgula navrhl, aby pražský městský soud poslal bývalého ředitele pražského dopravního podniku (DPP) Martina Dvořáka a lobbistu Ivo Rittiga shodně na pět let do vězení. Ve své závěrečné řeči žádal také, aby dostali peněžitý trest ve výši 10 milionů korun a zákaz činnosti. Muži se podle obžaloby podíleli na rozsáhlém tunelování podniku, který údajně přišel nejméně o 457,5 milionu korun.
15. 4. 2019Aktualizováno15. 4. 2019, 16:58|

Odposlechy Rittiga nemůže obžaloba použít, řekl soud. Policie je nahrála při jiném případu

Odposlechy Ivo Rittiga a dalších v kauze jízdenek pražského dopravního podniku nemůže obžaloba použít jako důkaz. Zamítl to Městský soud v Praze s tím, že nahrávky byly pořízeny pro jiný případ. Rozhodnutí oslabilo pozici státního zástupce, který na nahrávkách postavil část obžaloby. Výrok navíc může ovlivnit i další kauzy.
18. 3. 2019|