TÉMA

Jaroslav Kubiska

Ústavní soud odmítl stížnosti tří mužů odsouzených za tunelování Oleo Chemical

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti tří aktérů kauzy tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Neuspěli zakladatelé firmy Michal Urbánek s Kamilem Jirounkem ani jejich poradce Peter Kmeť. Stížnosti podali samostatně, ÚS se jimi zabýval neveřejně ve spojeném řízení. Žádné porušení základních práv nezjistil. Usnesení je zpřístupněné v databázi soudu.
19. 3. 2024|

Rittigův právník žádá osvobození svého klienta v kauze jízdenek, k trestné činnosti podle něj nedošlo

Právník lobbisty Iva Rittiga u soudu odmítl, že by měl jeho klient cokoliv společného s platbami, které posílal pražský dopravní podnik (DPP) do papírny Neograph za vyrobené jízdenky. Advokát popřel také to, že by k Rittigovi putovaly z Neographu peníze přes karibskou firmu. Dodal, že samotný Rittig práva závěrečné řeči nevyužije a k soudu nepřijde. Lobbista už dříve uvedl, že obžaloba je plná lží a výmyslů.
25. 11. 2020|
Reportéři ČT

Podle Rittiga byla obžaloba v kauze údajného tunelování dopravního podniku rozbita na sto procent

Podezřelé transakce, jejichž prostřednictvím byly z pražského dopravního podniku vyvedeny stovky milionů korun, skutečně probíhaly. Byly to ale obyčejné obchody, nikoliv trestný čin. S tímto závěrem uzavřel pražský městský soud takzvanou jízdenkovou kauzu, na kterou skoro před 8 lety jako první upozornili Reportéři ČT. Státní zástupce se však na místě odvolal. A podal stížnost i proti tomu, aby soud obžalovaným uvolnil roky obstavený majetek. Případ tak míří k Vrchnímu soudu v Praze, který bude znovu řešit i otázku odposlechů. Celou kauzu sledoval Hanuš Hanslík.
21. 5. 2019|

Odposlechy Rittiga nemůže obžaloba použít, řekl soud. Policie je nahrála při jiném případu

Odposlechy Ivo Rittiga a dalších v kauze jízdenek pražského dopravního podniku nemůže obžaloba použít jako důkaz. Zamítl to Městský soud v Praze s tím, že nahrávky byly pořízeny pro jiný případ. Rozhodnutí oslabilo pozici státního zástupce, který na nahrávkách postavil část obžaloby. Výrok navíc může ovlivnit i další kauzy.
18. 3. 2019|