TÉMA

Vlastimil Rampula

Soud potrestal Kočku za vydírání podmínkou, verdikt není pravomocný

Soud uložil pražskému podnikateli Janu Kočkovi podmíněný trest v délce 2,5 roku za to, že se zbraní vydíral jiného podnikatele. Hlavního aktéra napadení, Petra Řezníčka, potrestal tříletou podmínkou. Třetího účastníka incidentu Jana Krumlovského poslal na tři roky do vězení. Verdikt není pravomocný. Kočka, jehož rodina proslula pořádáním pražských Matějských poutí, figuruje i v rozsáhlé kauze daňových podvodů, v níž mu hrozí až desetileté vězení. Vinu v obou případech popírá.
2. 10. 2023|

Ministerstvo prověří Redlovu svéprávnost, podnikatele Kosa poslal obvodní soud do vazby

Ministerstvo spravedlnosti prověří postup okresního soudu Plzeň-město a znalců v případu omezení svéprávnosti podnikatele Michala Redla, který byl obviněn v kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Na Twitteru o tom informoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Dalšího podnikatele Pavla Kosa, jenž ve zmíněné kauze figuruje také, poslal Obvodní soud pro Prahu 9 do vazby.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 17:39|

Grygárek vysoudil dalších 520 tisíc korun za své nezákonné stíhání

Odvolací soud ve středu přiřknul bývalému náměstkovi pražského vrchního státního zastupitelství Liboru Grygárkovi 520 tisíc korun jako odškodnění za dlouholeté nezákonné stíhání. Spolu se 480 tisíci, které mu ministerstvo vyplatilo již dříve, tak právník dostane od úřadu milion a úroky. Verdikt je pravomocný. Nárok na omluvný dopis od ministerstva Grygárkovi přiznal již prvoinstanční soud. Úřad se proti rozhodnutí neodvolával.
13. 10. 2021|

Soud poslal Kočku a dalšího obviněného do vazby kvůli možnému ovlivňování svědků

Obvodní soud pro Prahu 4 poslal do vazby pražského podnikatele Jana Kočku a dalšího z celkem tří lidí, kteří čelí obvinění z vydírání. Důvodem je obava z možného ovlivnění svědků, sdělil po jednání soudu státní zástupce Tomáš Saňa. Trojice podle policie napadla sedmapadesátiletého muže a nutila ho k převodu firmy. Podle Kočkova advokáta Vlastimila Rampuly je důvodem vazby fakt, že policie ještě nedokončila výslech svědka, který je zároveň poškozeným. Vazba by tak podle něj mohla trvat jen pár dní.
16. 7. 2021|

Grygárek vysoudil za své stíhání omluvný dopis, třímilionové odškodné však ne

Bývalý náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek neuspěl s požadavkem na třímilionové odškodné za své nezákonné trestní stíhání. Soud mu přiznal nárok na omluvný dopis od ministerstva spravedlnosti a také na úroky z částky 480 tisíc korun, kterou mu úřad vyplatil už dříve. Verdikt není pravomocný a lze očekávat, že se proti němu Grygárek odvolá.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 14:15|

Rittigův právník žádá osvobození svého klienta v kauze jízdenek, k trestné činnosti podle něj nedošlo

Právník lobbisty Iva Rittiga u soudu odmítl, že by měl jeho klient cokoliv společného s platbami, které posílal pražský dopravní podnik (DPP) do papírny Neograph za vyrobené jízdenky. Advokát popřel také to, že by k Rittigovi putovaly z Neographu peníze přes karibskou firmu. Dodal, že samotný Rittig práva závěrečné řeči nevyužije a k soudu nepřijde. Lobbista už dříve uvedl, že obžaloba je plná lží a výmyslů.
25. 11. 2020|

Bývalý náměstek vrchního státního zástupce Grygárek stíhán nebude, Nejvyšší soud odmítl dovolání

Zastavení stíhání Libora Grygárka, bývalého náměstka vrchního státního zástupce v Praze, je definitivní. Nejvyšší soud odmítl dovolání nejvyššího žalobce Pavla Zemana.
10. 9. 2020|

Nejvyšší státní zástupce nepodá dovolání, Ivo Rittig je tak v kauze Oleo Chemical definitivně nevinný

Zproštění viny podnikatele Ivo Rittiga a Petra Michala v kauze Oleo Chemical je definitivní. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman totiž proti osvobozujícímu rozsudku nepodá dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT to potvrdil dozorující žalobce Adam Borgula z pražského vrchního státního zastupitelství.
14. 10. 2019|

Státní zástupce Karabec dostal od kárného senátu pokutu. Bradáčová navrhovala jeho odvolání

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil žalobci Janu Karabcovi z Vrchního státního zastupitelství v Praze plat o pětinu na deset měsíců. Kárný senát tak nevyhověl návrhu vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové na Karabcovo odvolání z funkce. Podle ní zneužil svou funkci k prosazování soukromých zájmů.
17. 6. 2019|

Bradáčová trvá na odvolání Karabce. Tvrdí, že zneužil funkci žalobce k prosazování soukromých zájmů

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová trvá na tom, že její podřízený Jan Karabec zneužil svou funkci státního zástupce k prosazování soukromých zájmů. Kárnému senátu Nejvyššího správního soudu v Brně po ukončení dokazování navrhla Karabcovo odvolání z funkce. Podle ní jde o jedinou možnost, zároveň ale řekla, že důvěru už obnovit nelze. Kárný senát by měl o profesní budoucnosti Jana Karabce rozhodnout v pondělí.
12. 6. 2019Aktualizováno12. 6. 2019, 15:12|

Co vzkázala Nečasová Rittigovi? Soud se vrátil k údajnému vyzrazení zprávy BIS

Pražský městský soud se vrátil ke kauze údajného vyzrazení zprávy BIS. Státní zástupce se snaží usvědčit manželku bývalého premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou), obžalováni jsou také lobbista Ivo Rittig, jeho právník David Michal a obchodní partner Tomáš Jindra. Nikdo z nich na začátek soudu nedorazil, všichni dali souhlas s jednáním v nepřítomnosti. Soudkyně zatím nezodpověděla zásadní otázku – zda připustí jako důkaz odposlechy Rittiga, o které se obžaloba opírá.
17. 4. 2019|

Odposlechy Rittiga nemůže obžaloba použít, řekl soud. Policie je nahrála při jiném případu

Odposlechy Ivo Rittiga a dalších v kauze jízdenek pražského dopravního podniku nemůže obžaloba použít jako důkaz. Zamítl to Městský soud v Praze s tím, že nahrávky byly pořízeny pro jiný případ. Rozhodnutí oslabilo pozici státního zástupce, který na nahrávkách postavil část obžaloby. Výrok navíc může ovlivnit i další kauzy.
18. 3. 2019|