TÉMA

Petr Borkovec

Doporučujeme

„Sem out of ofic, takže se stim smiř.“ Automatickou odpověď si lze přidat od Hůlové, Rudiše i Oprásků sčeskí historje

Jak nápaditě říct „nejsem na příjmu“? Lidem, kteří si do e-mailu před svou dovolenou nechtějí nastavovat jen neosobně strohý text, poslouží jako inspirace třicet automatických odpovědí, které připravili čeští literáti a ilustrátoři. Zájemcům jsou volně k dispozici nápady od Petry Hůlové, Petry Soukupové, Davida Zábranského, Jaromíra 99 či autora komiksů Opráski sčeskí historje.
3. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 08:09|

Bakchantky a Dionýsos předvádí v Národním divadle nesmiřitelnou show

V Euripidově tragédii přichází bůh Dionýsos se svými stoupenkyněmi, bakchantkami, do Théb, aby zdejší obyvatele zasvětil do svého kultu. V hudebně-divadelní inscenaci Národního divadla ale místo starověkého města prochází současným Českem a lyru nahradil elektrickou kytarou. Zůstala ovšem pořádná show. V aktualizované antické klasice se představuje Petr Vančura, Saša Rašilov, David Prachař či hostující Miloslav König, podstatnou roli má i sbor, který dal hře název – Bakchantky.
20. 2. 2023|

PROFIL: Bývalá rektorka Danuše Nerudová chce být prezidentkou, která rozumí současným výzvám

O hlasy voličů bude v prezidentských volbách usilovat Danuše Nerudová. Ekonomka v minulosti vedla z pozice rektorky Mendelovu univerzitu v Brně, působila také v Komisi pro spravedlivé důchody a iniciativě KoroNERV-20. Záměr ucházet se o post prezidenta oznámila na konci května. Je občanskou kandidátkou, svými podpisy ji podpořilo přes osmdesát tisíc lidí.
25. 11. 2022Aktualizováno3. 1. 2023, 21:26|

Autoři se dnes sdružují kolem prostor, ne kolem časopisů, říká básník Petr Borkovec

Způsob, jak zviditelnit poezii v každodenním životě občanů. A vytvářet umělecké dědictví prostřednictvím veřejných čtení a projektů na podporu povědomí o poezii. Tak oficiálně zní úkol pro Petra Borkovce, nově jmenovaného básníka města Prahy pro rok 2023.
15. 12. 2022|

Z Prahy do knihy. Spisovatelé čtou cestujícím ve vlaku

Sednout si do vlaku, dívat se na ubíhající krajinu za oknem a poslouchat knihy umožňuje akce Čtení do vlaku. Místo audioknih poslouchají cestující z Prahy do vybraných zastávek ve Středočeském kraji přímo autory. Ve vagonech Českých drah se během týdne vystřídá na třicet spisovatelů.
14. 9. 2022|

Festival Tabook se o samotě zaobírá literaturou, Týden čtení dětem si přizval Krajča nebo Kozuba

S říjnem začaly v česku také dvě literární akce. Ke společnému předčítání v rodinách opět vybízí Týden čtení dětem. Koná se po celém Česku, zahájení ale pořadatelé umístili do Českého Těšína, kde před deseti lety projekt začínal. Zájem o čtení navíc podpořili i písní, nazpívali ji Richard Krajčo nebo David Stypka. Literatura je od 1. října tématem také v Táboře. Na tamním, třídenním knižním festivalu se letos představí přes šedesát malých nakladatelů.
2. 10. 2020|

Malý princ i vyhubení živočichové. Zlatá stuha zdobí nejlepší knihy pro děti

Více než sto osmdesát knih vydaných v loňském roce si přálo získat cenu za nejlepší počiny pro děti a mládež. Zlatou stuhou pro vítěze se ale může ozdobit jen několik z nich, přehled oceněných titulů nabízí následující fotogalerie. Předávání stuh 28. ročníku do rukou autorů se z důvodu současné nepříznivé situace přesunulo na podzim.
4. 5. 2020|

Cenu Magnesia Litera může získat Jan Žižka, Městská poezie Brno i rozhovor s Markem Váchou

Na literární ocenění Magnesia Litera je nominováno 27 knih a šest blogů. Aktuální 19. ročník zaznamenal rekordní počet 488 přihlášek. Cenu mohou získat Možnosti milostného románu Jana Němce, rozhovor s Markem Váchou Jízda v levém pruhu, monografie Jan Žižka od Petra Čorneje nebo blog o Crohnově nemoci. Slavnostní udílení cen se uskuteční 7. dubna na Nové scéně Národního divadla a přímý přenos odvysílá ČT art.
4. 3. 2020|

Seznamte se s nominacemi cen Magnesia Litera: Herbář k čemusi horšímu

Jazykem sběratelů brouků, myslivců nebo lovců kešek je inspirovaná básnická sbírka, za niž je Petr Borkovec nominován na cenu Magnesia Litera. „Zajímá mě úplně všechno, chovám se k jazyku jako poslední babička v kostele k pánubohu,“ prozradil básník o svém Herbáři k čemusi horšímu.
19. 3. 2019|

Jedna báseň: Petr Borkovec čte z Herbáře k čemusi horšímu

Petr Borkovec přichází s nejradikálnější konceptuální sbírkou, jaké jsme u nás asi mocni. Kam se tzv. hrabou mladí konceptuálníci se svými elegantními apropriacemi! Herbář k čemusi horšímu, s podtitulem Ohlasy a centony a procvičování, je totiž sbírkou jaksi doslova. Poslechněte si ve videu ukázku Borkovcovy poezie v podání autora.
18. 3. 2019|