TÉMA

Kalamita

Březen, za kamna vlezem? Letos pranostiky nefungují

Pranostiky jsou vlastně předpovědi počasí, které vycházejí ze staleté historické zkušenosti – ty první u nás pocházejí nejméně ze 16. století. Současné počasí ale ukazuje, že pro poznání dnešních trendů nefungují, klima se už příliš změnilo.
15. 3. 2024|

Meteorologové zpřísnili výstrahu před ledovkou. V části země hrozí kalamita

V pásu od Jizerských hor po Jeseníky hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu od středečního večera kvůli ledovce kalamita. Pro sever země meteorologové zvýšili stupeň nebezpečí, zrušili varování před sněhem.
17. 1. 2024|

Mrazy komplikují opravu hráze Jordánu v Táboře

Mrazy komplikují opravu hráze vodní nádrže Jordán v Táboře. Dělníci chtějí stihnout plánovaný vánoční termín pro její znovuotevření. Hráz Jordánu je v Táboře zavřená od jara, jezdit po ní zatím smějí jenom autobusy a auta záchranné služby.
6. 12. 2023|

V jižních Čechách už fungují dodávky elektřiny, hejtman odvolal kalamitní stav. Sněžení vystřídá silný mráz

Sněžení již téměř ustalo, i tak ale od sobotního večera do nedělního poledne na východě republiky připadlo až třicet centimetrů sněhu. Noc i pondělní den budou značně mrazivé. Po vydatném sněžení z minulých dnů přetrvávají problémy se sjízdností některých silnic i železničních tratí, kvůli vyprošťování kamionů byla uzavřena část dálnice D48, podobné omezení platilo na D5. Ve srovnání se sobotou je však situace podstatně klidnější. V jižních Čechách už společnost EG.D obnovila dodávky proudu. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odvolal k 18:00 kalamitní stav.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 22:32|

Sněhové srážky se z jihu Čech přesunuly nad Slezsko. Vznikají závěje

Sněžení, které komplikovalo hlavně dopravu již v pátek, v noci na sobotu ještě zesílilo a přes den neustávalo. Na šumavských hřebenech hor ležel večer i metr sněhu. V jižních Čechách hejtman vyhlásil kalamitní stav. Večer se sněhové srážky přesunuly na východ země, konkrétně z jižní Moravy hlavně do Slezska, kde se k nim přidal vítr. Dopravu na silnicích přes den zkomplikovaly nehody i nesjízdné úseky. Vlaky nabíraly zpoždění nebo je dopravci odříkali kvůli padlým stromům na kolejích i zasněženým výhybkám. Popadané stromy poškodily i elektrické vedení.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 23:18|

Na jihu Německa museli lidé přespávat ve vlacích, sníh ochromil dopravu

Silné sněžení způsobilo vážné dopravní potíže na jihu Německa. V Mnichově se zastavila povrchová městská hromadná doprava a v bavorské metropoli, ale i v Ulmu v Bádensku-Württembersku museli cestující přenocovat ve vlacích, které rovněž nejely. Mnichovské letiště je zavřené, a to až do nedělního rána.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 15:16|

Obce na Břeclavsku po letech sucha zasáhla komáří kalamita

Po letech sucha obce na Břeclavsku opět pociťují nápor komárů. V Kančí oboře mezi Břeclaví a Lednicí i v okolí obcí Lanžhot a Tvrdonice zaznamenali jihomoravští hygienici velmi vysokou až kalamitní aktivitu komárů. Mnohé tůně jsou ale již vyschlé, a tak se v nejbližší době nebudou objevovat noví komáři, řekl Oldřich Šebesta z protiepidemického odboru hygienické stanice.
3. 7. 2023|

V Ústeckém kraji mají problém s turistickým značením. Může za to loňský požár národního parku i kůrovec

V Ústeckém kraji se potýkají s problémy v označování turistických cest. Značky poškodil nejen loňský požár v Národním parku České Švýcarsko, ale také přetrvávající kůrovcová těžba. Navíc zásadně ubylo vhodných míst, kam nové značky udělat. Klub českých turistů (KČT) a Lesy ČR proto musely zavést nové a méně obvyklé způsoby, jak turistické trasy v krajině vyznačit, což je náročné a finančně nákladné.
18. 5. 2023|

Meteorologové zmírnili výstrahu před sněžením, přesto místy napadne až dvanáct centimetrů

V Česku začne v noci na středu sněžit a během dvanácti hodin napadne na většině území republiky od sedmi do dvanácti centimetrů sněhu. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydané v úterý večer. V souvislosti s tím meteorologové upozorňují na možné komplikace v dopravě a energetice. Původně výstraha varovala před až patnácti centimetry nového sněhu.
17. 1. 2023Aktualizováno17. 1. 2023, 20:48|

Kůrovec sužuje i Německo. V Harzu zmizelo osmdesát procent jehličnanů

Sucho a kůrovec působí vážné problémy ve středním Německu. V Harzu zmizel už téměř veškerý porost jehličnanů. Stromy odumírají v Národním parku i v hospodářských lesích. Úřady, lesníci a ekologové proto při jejich obnově usilují o větší vysazovaní listnáčů.
15. 8. 2022|

Lesníci by uvítali posunutí lhůty na obnovu lesů. Ministerstvo zatím váhá

Přes rozsáhlé sázení potřebují obnovit stále stovky kilometrů čtverečních lesů, které podlehly suchu a kůrovci. V prosinci má přitom skončit opatření, kterým ministerstvo zemědělství lesníkům dalo na sázení o tři roky více času. Podle vlastníků soukromých lesů ale bude potřeba lhůtu znovu prodloužit, protože kalamita na některých místech pokračuje.
14. 8. 2022|

Sníh v Česku komplikoval dopravu. Na jihu Moravy hrozí ledovka až do nedělního rána

Na jižní Moravě začalo v sobotu před polednem sněžit a postupně se na některých místech komplikovala doprava. Silnice totiž přes noc vymrzly a sníh na vozovce neroztával tak rychle. Dopoledne byly problémy i v Čechách. Na Českomoravské vrchovině a na jihu Moravy hrozí ledovka až do nedělního rána.
4. 12. 2021Aktualizováno4. 12. 2021, 22:31|

Ve většině Česka hrozí do pondělního poledne náledí. Na jihu Moravy sněžení způsobilo kalamitu

Na většině území Česka hrozí nejméně do pondělního poledne náledí a zmrazky, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silné sněžení v části Jihomoravského kraje v neděli způsobilo kalamitu. Autobusové linky měly potíže na Blanensku a Znojemsku, zpožďovaly se a do některých obcí nezajížděly. Během dopoledne začaly mít problémy také vlaky. Situace se během dne postupně zlepšila.
28. 11. 2021Aktualizováno28. 11. 2021, 21:18|

ČEZ Distribuce zrušila kalamitní stav už ve všech středočeských okresech

Společnost ČEZ Distribuce k sobotní desáté hodině dopolední zrušila kalamitní stav ve zbývajících šesti středočeských okresech, kde platil od čtvrtka kvůli vysokému počtu domácností bez proudu. Jde o okresy Beroun, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Praha-západ a Rakovník. V ostatních šesti středočeských okresech odvolala firma kalamitní stav v pátek večer.
23. 10. 2021|

Po silném větru přetrvávají problémy ve středních Čechách

Společností ČEZ Distribuce zrušila k pátečním 22 hodinám kalamitní stav v šesti středočeských okresech, vyhlášený zůstává na Berounsku, Kladensku, Kolínsku, Kutnohorsku, Praze-západ a Rakovnicku. Jeho příčinou je velmi silný vítr, právě kvůli němu byl kalamitní stav v kraji vyhlášen ve čtvrtek večer. Bez elektřiny je v tuto chvíli přibližně 800 domácností a dalších odběrných míst. Předpoklad odvolání kalamitního stavu bude v sobotu dopoledne. Vítr způsobil klientům pojišťoven tisíce škod za desítky milionů korun.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 22:27|

Omezit kácení kolem elektrického vedení se snaží distributor s vědci. Pod dráty sázejí nízký porost

Vědci z Mendelovy univerzity s distribuční firmou EG.D chtějí omezit kácení dřevin u elektrického vedení. Zahájili řízené sázení rostlin v ochranném pásmu vedení vysokého i velmi vysokého napětí, pro které vědci připravili tři druhy směsí. Cílem je zvýšit druhovou rozmanitost a také ušetřit náklady.
20. 10. 2021|

Modernizace D1 po devíti letech skončila. Jízda je teď klidnější, trvalo to ale déle, než mělo

Modernizace dálnice D1 skončila, alespoň z pohledu řidičů. Znamená to dvě věci. Jednak se teď cestování mezi Prahou a Brnem obejde bez dlouhých zúžení, která v nejnáročnějších obdobích zabírala i čtvrtinu celé trasy. A jednak se konečně jezdí plynule po novém povrchu. Modernizace začala v roce 2013, o rok později, než ministerstvo dopravy původně plánovalo, a končí s tříletým zpožděním. Cestu od tankodromu přes takzvaný „Ťokův průsmyk“ k přijatelně hladké dálnici lemovala zdržení s výběrovými řízeními, ale i problémy se zhotoviteli během stavby.
2. 10. 2021|

Cena dřeva stoupá. S oslabením kůrovce a poklesem těžby předpokládají dřevaři další zdražení

Dramaticky a rychle roste cena dřeva, která v posledních letech vytrvale klesala. V Česku pocítí nejvíc zdražení právě stavebníci, za víc ale nakoupí i ti, kdo dřevem topí. Za nárůstem stojí hlad po stavebním materiálu v Americe, ale i snížení těžby v tuzemsku, za kterým je oslabení kůrovcové kalamity. Populace brouka je však tak velká, že bude českým lesům působit problémy i v dalších letech.
28. 8. 2021|

Symbolem řádění tornáda v Hruškách se stal zničený kostel a škola

Jihomoravské Hrušky patří ke čtyřem nejvíce poničeným obcím po řádění tornáda ve čtvrtek večer. Už několik desítek minut po katastrofě představitelé obce popisovali, že téměř polovina vesnice je srovnána se zemí. Symbolem destrukce se pak stal místní více než 150 let starý kostel.
25. 6. 2021|

Na jihu Moravy zasahují sanitky ze Slovenska, hasiči jsou připraveni pomoci, říká premiér Heger

Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera na Moravě nyní zasahuje sedm slovenských sanitek po ničivých bouřích a krupobití. Heger na sociální síti také napsal, že Slovensko na základě požadavků Česka pomůže s příjmem pacientů. Pomoc na jihu Moravy nabízejí i slovenští hasiči, uvedl slovenský Hasičský a záchranný sbor. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyjádřila soustrast všem, které přírodní katastrofa postihla. Pomoc vyslalo i Rakousko, uvedla večer tamní média.
25. 6. 2021|

Lidé na Břeclavsku bojují s komáry. Podle hygieniků je jejich kalamitní výskyt jen lokální

Obyvatelé obcí především na Břeclavsku se potýkají s lokálními kalamitními výskyty komárů. Týká se to hlavně okolí lužních lesů, kde se na jaře rozlévá voda a tvoří se tůně. Ty poskytují dobré životní podmínky pro larvy komárů.
24. 6. 2021|

Teplé počasí nahrává kůrovci, roje napadají stromy hlavně na Vysočině

Kůrovec letos zatím nejvíce devastuje lesy na Vysočině, v jižních Čechách a ve Středočeském kraji. Vyplývá to z dat serveru Kůrovcové info, který mapuje situaci v celé republice. Škůdce se právě rojí a napadá stojící zdravé stromy, aby v nich nakladl larvy. Rojení podle expertů začalo kvůli chladnému a deštivému počasí v uplynulých měsících později než obvykle. Lesníci odhadují, že se kůrovec v letošní sezoně stihne vylíhnout jen ve dvou generacích. Množství napadených stromů by proto nemuselo být tak extrémní jako v posledních letech.
17. 6. 2021|

Spolu se stromy zničil kůrovec také stovky turistických značek. Revírnici hledají náhradu

Kvůli kůrovcové těžbě zmizely stovky turistických značek a rozcestníků. Například v Hostýnských vrších na Kroměřížsku komplikují orientaci v terénu rozsáhlé holiny prakticky bez stromů. Nápravu ještě do začátku prázdnin zajistí revírníci a Klub českých turistů.
10. 6. 2021|

Madrid uklízí po sněhové kalamitě, Řecko zažívá jeden z nejteplejších lednů za půlstoletí

Španělská metropole Madrid pomalu obnovuje chod města po největším přívalu sněhu za půlstoletí, který ji postihl začátkem víkendu. Ve více než třímilionovém městě ale kvůli sněhu stále nejezdí městská autobusová doprava, obnovena zcela nebyla zatím ani železniční spojení z a do Madridu a také mezinárodní letiště Barajas funguje jen částečně. Zatímco Madrid se potýká s neobvykle velkým přívalem sněhu, Athény i další oblasti Řecka zažívají jeden z nejteplejších lednů za 50 let. Teploty jsou tam až o 15 stupňů vyšší než obvykle v tomto období.
11. 1. 2021|