TÉMA

Čeljabinsk

Navalnyj potvrdil přesun do trestanecké kolonie za polárním kruhem. Vzkázal, že je v pořádku

Vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj na sociální síti X ujistil své podporovatele, že je v pořádku, a potvrdil, že ho ruské úřady přesunuly do trestanecké kolonie za polárním kruhem. O jednom z největších ruských kritiků Kremlu neměli jeho spolupracovníci zprávy od začátku prosince, v pondělí se jim však podařilo spojit skrze Navalného právníka.
26. 12. 2023|

Past pokroku: Sověti zamaskovali obří jadernou katastrofu, svět se o ní dozvěděl až po Černobylu

Dne 29. září 1957 v přepracovatelském závodě Majak poblíž města Ozersk v Čeljabinské oblasti SSSR vybuchla podzemní nádrž s vysoce radioaktivním odpadem. Protože ani město Ozersk, ani výrobní komplex Majak označovaný také jako Čeljabinsk-40 nebyly zaneseny na mapách, označuje se katastrofa podle nejbližšího „oficiálního“ města – Kyštymu.
1. 11. 2023Aktualizováno4. 11. 2023, 17:31|

Meteorolog Karas: Atmosféra chrání Zemi i před nebezpečím z mrazivého vesmíru

Věda se dozvídá stále více o tom, jak dobře je naše planeta chráněná před hrozbami z kosmu. Atmosféra ji brání nejen před mrazem, ale dokonce i před tělesy, která by mohla zničit život na Zemi.
16. 4. 2020|

Země čelí nebezpečím z blízkého vesmíru, varují vědci v pořadu Tiché hrozby

Blízký vesmír je místo, odkud může přijít nečekané množství hrozeb. Zabýval se jimi čtvrtý díl dokumentárního cyklu Tiché hrozby, který Česká televize vysílala v pátek 18. října od 20:00 na ČT24. Pořad moderuje Václav Moravec.
18. 10. 2019|

V Rusku hoří lesy o velikosti poloviny Nizozemska. Kouř dusí Sibiř i Ural

Požáry v Rusku už zuří na dvou milionech hektarů. Zasažená je hlavně Sibiř, dým ale dosahuje i do regionů na Uralu, píše server Newsru.com s odvoláním na úřady. Velikost hořící plochy odpovídá přibližně čtvrtině Česka nebo polovině Nizozemska.
25. 7. 2019|

Nad Kamčatkou v zimě explodoval meteor. Výbuch byl desetkrát silnější než bomba, která zničila Hirošimu

Na konci loňského roku došlo nad Beringovým mořem k explozi meteoru. Podle vědců uvolnila desetinásobek energie, jakou měla atomová bomba, která zničila Hirošimu. Šlo tak o nejsilnější explozi meteoru od výbuchu nad Čeljabinskem před šesti lety. Zatímco tehdy však záběry obletěly celý svět, tentokrát si události skoro nikdo nevšiml.
18. 3. 2019|