TÉMA

Hirošima

Japoncům „Barbenheimer“ vtipný nepřišel. Jejich země si připomíná výročí jaderného útoku

Hirošima si v neděli připomněla 140 tisíc obětí amerického jaderného útoku z 6. srpna 1945. Na pietním aktu k události, při níž v naprosté většině zemřeli civilisté, zazněly výzvy k jadernému odzbrojení. Kina v Japonsku zatím nepromítají americký film Oppenheimer, jenž se vrací k okolnostem vývoje této bomby. Japonská filiálka studia Warner Bros. také v nezvyklém veřejném prohlášení kritizovala svoji mateřskou společnost z podpory fenoménu „Barbenheimer“.
8. 8. 2023|

Bláznovství, označil starosta Hirošimy zastrašování jadernými zbraněmi

Hirošima si v neděli připomněla 140 tisíc obětí amerického jaderného útoku z 6. července 1945. Guvernér japonské prefektury Hirošima Hidehiko Juzai zároveň kritizoval stupňující se výzvy k posílení jaderných odstrašovacích prostředků po celém světě v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a výhrůžkami Ruska, že je připraveno atomové zbraně použít. Starosta Hirošimy Kazumi Macui jaderné zastrašování označil za bláznovství.
6. 8. 2023|

Čína si předvolala japonského diplomata. Reagovala na kritické prohlášení zemí G7

Čína si předvolala japonského velvyslance, aby vyjádřila protest kvůli „humbuku kolem otázek souvisejících s Čínou“ na víkendovém summitu skupiny zemí G7, uvedla v pondělí agentura Reuters. Skupina vyspělých ekonomik na summitu v japonské Hirošimě schválila k Číně kritické prohlášení, které se mimo jiné zaměřilo na stav lidských práv v této zemi nebo čínské ambice v Jihočínském moři.
22. 5. 2023|

Zelenskyj jednal v Japonsku s evropskými lídry i Módím. Čína a Rusko ostře kritizují prohlášení G7

Země skupiny G7 vyzvaly na summitu v Hirošimě Čínu, aby tlačila na Rusko, aby upustilo od agrese vůči Ukrajině. Její prezident Volodymyr Zelenskyj je jedním z hostů summitu, do Japonska přiletěl v sobotu odpoledne místního času a jednal již s některými evropskými státníky i indickým premiérem. Hovořit bude i s americkým prezidentem Joe Bidenem, a to mimo jiné o dodávkách stíhaček americké výroby. Čína a Rusko již ostře zkritizovaly společné prohlášení G7, které se týká i Tchaj-wanu.
20. 5. 2023Aktualizováno20. 5. 2023, 16:41|

Zelenskyj v Džiddě vyzval arabské státy k podpoře Ukrajiny, pak poletí na summit G7 v Hirošimě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nečekaně přicestoval do saúdskoarabské Džiddy na summit Ligy arabských států (LAS). Vyzval k podpoře svého mírového plánu pro Ukrajinu a uvedl, že některé země, i z arabského regionu, zavírají oči před zločiny Ruska. Dosud Ukrajinu v boji proti ruské agresi podporovaly zejména západní státy, rozšíření diplomatických styků s arabskými zeměmi by znamenalo pro Kyjev významný krok. Ze Saúdské Arábie se Zelenskyj vydá francouzským vládním speciálem na jednání skupiny G7 v japonské Hirošimě.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 17:46|

Japonskou vesnici zaplnili hadroví panáci, ostrovní stát trápí úbytek obyvatelstva

Japonsko, třetí největší ekonomiku světa, ohrožuje stárnutí a úbytek obyvatel. Podle odhadů klesne do roku 2050 jejich počet pod sto milionů, to je o pětadvacet milionů méně než dnes. Třetina je starších pětašedesáti let a rodí se méně dětí než dřív. Úbytek pociťuje zejména venkov, z něhož se lidé stěhují do měst. Mnoha komunitám hrozí zánik.
5. 5. 2023|

Riziko jaderného konfliktu vzrostlo, Kreml ale zatím jen zastrašuje, míní odborník

Sedmasedmdesát let od svržení jaderných bomb na japonská města Hirošima a Nagasaki opět eskaluje riziko nasazení atomového arzenálu. Rusko přerušilo americké inspekce svých jaderných základen, s nimiž počítá smlouva Nový START. Moskva tvrdí, že jen reaguje na podobné překážky z americké strany.
10. 8. 2022|

Tělo zavražděného expremiéra Abeho je v Tokiu. Policie přiznala, že na akci, kde zemřel, byly problémy

Kolona automobilů převážející tělo zavražděného expremiéra Šinzóa Abeho dorazila v sobotu do jeho tokijské rezidence. Tam čekali jeho spolupracovníci z Liberálnědemokratické strany oblečení v černém, aby mu vzdali čest, uvedla agentura AFP. Abe byl postřelen atentátníkem v pátek dopoledne v západojaponské prefektuře Nara během politické kampaně a zraněním podlehl. Pohřeb se uskuteční v úterý. Velitel policie v Naře v sobotu řekl, že nemůže popřít, že na akci, kde byl Abe, byly bezpečnostní problémy.
9. 7. 2022|

Erupce tichomořské sopky Tonga měla sílu stovky bomb, které zničily Hirošimu, spočítala NASA

Vědci z NASA uvedli, že výbuch tichomořské sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai uvolnil explozivní sílu, která mnohokrát předčila explozi jaderné pumy, jež v roce 1945 zasáhla Hirošimu. To podle nich vysvětluje, jak mohl vulkán vychrlit tak obrovské množství popela tak vysoko do atmosféry.
24. 1. 2022|

Na hirošimské univerzitě odhalili první lavičku Václava Havla v Asii. Podpořil ji i japonský premiér

Představitelé japonských úřadů a české ambasády slavnostně odhalili první lavičku Václava Havla na asijském kontinentu. Umístění uměleckého díla podpořil také japonský premiér Fumio Kišida. Lavička nově stojí na hirošimské univerzitě Šudó.
7. 12. 2021|

V primárkách japonské vládní strany uspěl „politik pro mír“ Kišida. Nejspíš se stane premiérem

Ve druhém kole primárek japonské vládní Liberálnědemokratické strany (LDP) zvítězil bývalý ministr zahraničí Fumio Kišida. V hlasování o příštím předsedovi porazil ministra zodpovědného za kampaň k očkování proti nemoci covid-19 Tara Kóna, uvedla agentura AP. Nový šéf LDP má velkou šanci se stát příštím japonským premiérem, protože strana má v parlamentu většinu.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 15:11|

Hirošima si připomněla 76 let od svržení bomby, olympionici se k minutě ticha nepřipojí

Japonská Hirošima si minutou ticha připomněla 76 let od okamžiku, kdy američtí letci koncem druhé světové války na město svrhli atomovou bombu. Pietní akci stejně jako loni poznamenala pandemie covidu-19, byla menší než v minulosti. Zástupci Hirošimy prosili, aby minutu ticha drželi i účastníci olympijských her v Tokiu, Mezinárodní olympijský výbor (MOV) to ale odmítl, napsala agentura DPA.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 09:12|

Čínští vědci plánují odrazit planetku Bennu dvacítkou raket, pokud by ohrozila Zemi

Čínští vědci plánují vypustit do vesmíru více než dvě desítky raket s cílem změnit dráhu letu planetky Bennu, jež by se koncem příštího století mohla přiblížit k Zemi, i když nebezpečí střetu je poměrně malé. Informoval o tom portál Live Science.
15. 7. 2021|

Před 75 lety podepsali japonští fašisté kapitulaci. Závazek „navždy se vzdát války“ má země v ústavě dodnes

Před 75 lety na palubě americké bitevní lodě Missouri podepsalo fašistické Japonsko bezpodmínečnou kapitulaci. Tím se definitivně uzavřela smutná kapitola moderních dějin – druhá světová válka. Porážka císařství vedle liberalizace národa přinesla i úplnou paralýzu armády na desítky následujících let. Japonsko se vzdalo války jako nástroje k urovnání mezinárodních sporů a působnost vojenských složek byla až donedávna výhradně obranného charakteru.
2. 9. 2020|

Japonsko si připomíná 75. výročí jaderného útoku na Nagasaki. Piety se zúčastnilo pět set lidí

Japonské Nagasaki si připomnělo sedmdesát pět let od svržení atomové bomby přezdívané „Fat Man“ (Tlouštík), která na konci druhé světové války zpustošila město a zabila přes 70 tisíc civilistů. Tisíce zemřely později na následky zranění a radiace. Kvůli koronaviru se letošní ceremonie mohlo přitom účastnit jen pět set osob. Přeživší jaderného útoku mluvili znovu o nutnosti zákazu jaderných zbraní.
9. 8. 2020|

Ohnivá koule smetla vše, co jí stálo v cestě. Před 75 lety seslali Američané na Hirošimu atomovou zkázu

V pondělí 6. srpna 1945 se vysoko nad Hirošimou objevil stříbřitý bombardér amerického letectva pojmenovaný Enola Gay. Ze svých útrob v osm hodin a čtrnáct minut ráno vypustil podlouhlý předmět. O minutu později už uranová bomba Little Boy (Chlapeček) nekompromisně zničila téměř celé přístavní město.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 22:09|

„Hirošima se vzpamatovala a stala se symbolem míru.“ Japonci uctili oběti atomové bomby

Minutou ticha a apelem na japonskou vládu k podepsání dohody OSN o zákazu jaderných zbraní si zhruba tisícovka lidí v japonské Hirošimě připomněla 75 let od výbuchu atomové bomby. Vzpomínková akce musela být drasticky omezena kvůli současné koronavirové krizi, připomínají zahraniční média.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 15:39|

Jak zabíjela atomová bomba. Radiace nebyla to nejhorší

Když před 75 lety dopadla na Hirošimu první atomová bomba, změnilo to svět i podstatu válek. Řetězová reakce této zbraně totiž byla schopná zabíjet mnohem účinněji, než to do té doby kdokoliv dokázal.
6. 8. 2020|

BLOG: Bylo atomové bombardování japonských měst nezbytné?

„Je zřejmé, že diskuse o tom, zda měly být atomové bomby svrženy, bude pokračovat i v následujících letech,“ domnívá se historik Jaroslav Láník. Zastánci tohoto kroku podle něj argumentují úporným průběhem bojů v Tichomoří, kritici zase naopak zpochybňují vojenský význam jaderného bombardování.
6. 8. 2020|

Před 75 lety čekala Enola Gay s Chlapečkem na pokyn ke startu. Pak přinesla do Hirošimy zkázu

Zatímco se celá Evropa radovala z konce druhé světové války, boje v Tichomoří nadále pokračovaly s plnou intenzitou. Spojené státy dobývaly ostrovy obsazené Japonskem, ale místní vláda se nemínila vzdát. Američané nicméně už v té době měli k dispozici novou ničivou zbraň, kterou se odhodlali použít.
5. 8. 2020|
Počasí

Sesuvy půdy, poničené domy a desítky obětí. Prudké deště dál pustoší Japonsko

Prudký a vytrvalý déšť, který už přinesl do jižního Japonska smrtící povodně, se přesouvá na severovýchod. Tam zasáhl velké části největšího japonského ostrova Honšú. Rozvodnil řeky, způsobil sesuvy půdy a zničil řadu domů a silnic. Bilance několikadenních povodní vystoupala na 58 mrtvých, dalších 14 lidí se stále pohřešuje, informovala agentura AP.
8. 7. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, čí stavba v Hirošimě ustála jadernou bombu?

Pocházel z Náchoda, ale dlouho působil v Japonsku. Budova, kterou postavil v Hirošimě, přestála zkázu vyvolanou svržením atomové bomby. Jako jediná v epicentru. Tušíte, jak se jmenuje stavitel a architekt narozený 9. dubna 1880?
9. 4. 2020|

Zemřel polský skladatel Penderecki, autor hudby k filmu Katyň

Ve věku 86 let po dlouhé nemoci zemřel významný polský hudební skladatel a dirigent Krzysztof Penderecki, který je považován za jednoho z klíčových představitelů hudební avantgardy druhé poloviny 20. století. O jeho úmrtí informovala rozhlasová stanice Radio Kraków, potvrdila jej umělcova rodina.
29. 3. 2020|

Spojené státy mají po dekádách novou jadernou zbraň. Odpaluje se z ponorky a má odstrašit Rusko

Armáda Spojených států uvede poprvé za několik desetiletí do svého jaderného arzenálu novou zbraň. Hlavici s označením W76-2 by měly nést střely Trident II. Pentagon výbušnou sílu W76-2 tají. Raketa dlouhého doletu by se odpalovala z ponorky. Washington tvrdí, že chce odstrašit Rusko a zabránit jaderné válce. Kritici se však obávají, že riziko vzniku nukleární války naopak vzroste, píše agentura AP.
4. 2. 2020|