TÉMA

Demence

Dvaatřicet zdravotních problémů. Vědci popsali, s čím je spojená konzumace ultrazpracovaných potravin

Potraviny, které jsou silně mechanicky, a zejména chemicky zpracované, mají obrovské množství negativních zdravotních účinků. Nová studie shromáždila spoustu důkazů, které říkají, proč se takovému jídlu raději vyhnout.
1. 3. 2024|

Reportéři ČT: Miletín se rozhádal kvůli duševně nemocným. Pro ty se v obci chystá nový dům

Ještě se nezačal stavět, obyvatele Miletína už ale dům pro duševně nemocné rozdělil na dva nesmiřitelné tábory. O vybudování zařízení usiluje Královéhradecký kraj a miletínská radnice ho po vyhrocených debatách na zastupitelstvu odsouhlasila. Ve východočeském městečku s necelou tisícovkou obyvatel vznikla proti zařízení petice, kterou podepsaly stovky lidí. Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Golis.
12. 2. 2024|

Hrozbu časné demence zvyšují hlavně alkoholismus a osamělost

Zneužívání alkoholu, nižší socioekonomický status, osamělost či sluchové postižení patří mezi patnáct faktorů, které významně zvyšují riziko časného nástupu demence. Informoval o tom list The Guardian s odkazem na studii, podle které mezi rizikové faktory patří také nižší vzdělání, nedostatek vitaminu D nebo deprese.
27. 12. 2023|

Diagnóza ADHD u dospělých zvyšuje riziko demence, zjistili vědci

Lidé, u nichž lékaři až v dospělosti odhalili poruchu pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), můžou v pozdějším věku výrazně častěji trpět demencí. Vyplývá to ze studie, v níž odborníci zkoumali skupinu více než 100 tisíc pacientů s ADHD a zjistili, že riziko demence je u nich až třikrát vyšší než u běžné populace.
19. 10. 2023|

Soud s bývalým kardinálem McCarrickem kvůli sexuálnímu obtěžování nebude. Trpí demencí

Soud ve státě Massachusetts se nakonec nebude zabývat případem bývalého kardinála Theodora McCarricka, který čelil obžalobě ze sexuálního útoku proti nezletilému chlapci. Kdysi vlivnému hodnostáři katolické církve v USA je 93 let a trpí demencí, takže není možné ho soudit, napsala agentura AP. Kvůli četným obviněním ze sexuálního zneužívání propustil papež František McCarricka z duchovního stavu.
31. 8. 2023|

Nedostatek míst v domovech pro seniory má vyřešit novela. Ministerstvo plánuje zlepšit terénní péči

Lidí v důchodovém věku přibývá a míst v domovech pro seniory není dost. Kvůli stárnutí populace navíc kapacity dále klesají a aktuálně čeká na umístění do domovů deset až patnáct tisíc lidí. V některých regionech čekají i rok. Situaci by měla pomoci vyřešit novela zákona o sociálních službách, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Novela má rovněž nastavit pravidla pro terénní péči, díky které mohou senioři žít doma a nemusí zbytečně odcházet do pobytových zařízení.
4. 3. 2023|

Noční můry ve středním věku mohou znamenat blížící se demenci, tvrdí studie

Lidé, kteří mají noční můry alespoň jednou týdně, mají čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že u nich dojde k rychlejšímu poklesu kognitivních funkcí a s přibývajícím věkem jim hrozí větší riziko demence. Vyplývá to ze studie, o které informoval list The Guardian. Pokud se závěry výzkumu potvrdí, mohl by nakonec vést k novým metodám odhalení této choroby a včasnému lékařskému zásahu, který by zmírnil rychlost duševního úpadku.
23. 9. 2022|

Nový lék na Alzheimerovu chorobu vstupuje do třetí fáze testování. Mohl by se užívat i preventivně

Čeští vědci učinili další krok ve vývoji léku na Alzheimerovu chorobu. Preparát, na kterém pracuje tým neurologa a ředitele společnosti Alzheon Martina Tolara, se dostal do závěrečné fáze testování na pacientech. Uvedl, že lék chrání před ztrátou mozkové tkáně. Přípravek by se mohl užívat preventivně, brali by ho hlavně lidé, kteří mají k onemocnění predispozice nebo ti, co už mají první příznaky. Alzheimerovou chorobou jen v Česku trpí odhadem přes sto tisíc lidí.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 20:13|

Demence může nastat i po úrazu. Domovy pro seniory řeší i žádosti mladých

Domovy pro seniory stále častěji řeší žádosti lidí s demencí, kterým není ani padesát let. Porucha totiž není jen neduhem stáří. Někdy se může objevit například po úrazu nebo prodělaném onemocnění. Jenže zařízení sociální péče často nemohou těmto lidem vyhovět. Nejsou totiž na takové klienty připravena.
25. 6. 2022|

Domov pro osoby s demencí má v Novém Městě na Moravě stát do dvou let. Ubytuje třicet lidí

V Novém Městě na Moravě bude do dvou let stát domov specializovaný na péči o lidi s demencí. Investorem Domova Pomněnka s třiceti lůžky je myslibořické středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické, kterému na projekt přispělo ministerstvo práce, kraj a město. Na možnost umístění se už lidé ptají, potvrdila ředitelka střediska Michaela Grmelová při pátečním zahájení stavby.
6. 5. 2022|

Zájem o paliativní péči v Česku narůstá. Její význam je obrovský, ukázal pětiletý zkušební program

Speciálním týmům v nemocnicích se daří lépe zvládat bolest vážně nemocných i řešit těžké otázky v závěru života. Ukázal to pětiletý zkušební program ministerstva zdravotnictví. Do systému zavádí nový program paliativní péče. Týmů, které takovou péči zajišťují, je v Česku asi třicet. Postupně by jich mělo díky většímu zájmu přibývat. Nutné ale bude zaškolit další personál.
1. 5. 2022|

Lidí s demencí prudce přibývá, do roku 2030 jich bude o čtyřicet procent více, oznámila WHO

Počet lidí s demencí prudce roste, uvedla v nově zveřejněné studii Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní by v roce 2030 mělo být oproti současnosti o čtyřicet procent více lidí trpících touto chorobou, přičemž většina zemí na tento vývoj není připravena.
3. 9. 2021|

Způsob, jakým se cholesterol rozkládá, může mít vliv na rozvoj demence, ukázala studie

Změny toho, jak se cholesterol rozkládá na žlučové kyseliny, mohou přispívat k rozvoji demence. Naznačila to nová studie, kterou publikoval časopis PLOS Medicine. Tento efekt našli vědci zejména u mužů a dávají jej do možné souvislosti s užíváním některých léků.
6. 6. 2021|

Čeští vědci pracují na arzenálu zbraní proti Alzheimerově nemoci. Pomoci může test i lék

Čeští vědci vyvíjejí test, který dokáže odhalit Alzheimerovu chorobu ještě před prvními příznaky. Rychlá a včasná léčba přitom může pomoct k tomu, že se typické syndromy demence ani nerozvinou.
5. 5. 2021|

Lidé, kteří dlouhodobě málo spí, mají vyšší riziko vzniku demence, domnívají se vědci

Lidé, kteří pravidelně spí nejvýše šest hodin denně, mají vyšší nebezpečí, že se u nich ve stáří rozvine demence. Poukázal na to výzkum, který zveřejnil časopis Nature Communications. Vědci v té souvislosti obecně zdůraznili důležitost zdravého životního stylu.
22. 4. 2021|

Úrazy hlavy v mládí snižují inteligenci ve stáří. Na vznik Alzheimerovy nemoci ale vliv nemají, ukázal výzkum

Úrazy hlavy v raném, nebo středním věku se mohou ve stáří projevit zhoršením poznávacích schopností. Poukázala na to dlouholetá studie, kterou publikoval časopis Annals of Clinical and Translational Neurology. Podle vědců je možné, že tento typ poranění činí mozek zranitelnějším nebo urychluje normální procesy stárnutí.
12. 3. 2021|

Poslanci přerušili jednání o ČNB nebo pěti týdnech dovolené

Poslanci přerušili schůzi sněmovny, na které řešili novelu, kterou by Česká národní banka (ČNB) dostala zákonnou pravomoc určovat podmínky úvěrů na bydlení. Část opozice předlohu kritizuje a navrhovala ji vyřadit z programu schůze. Naopak schválili rozšíření okruhu postižených lidí s nárokem na některé pomůcky, jako je auto nebo invalidní vozík. K uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené, jak prosazuje KSČM, se poslanci nedostali.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 14:52|

Poslanci nedokončili jednání o exekuční novele

Sněmovna přerušila projednávání návrhu takzvaného nízkouhlíkového zákona, který se týká výkupu elektřiny z plánovaného bloku Jaderné elektrárny Dukovany. O odškodňovacím zákonu má sněmovna jednat až v pátek, opozici se nepodařilo bod prosadit na program, stejně jako vládní novelu o kompenzačním bonusu, kterou vrátil poslancům Senát. Projednávání změn v exekucích poslanci nedokončili.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 19:10|

Obezita může zhoršovat projevy demence, naznačila studie

Nadměrná tělesná váha zřejmě zhoršuje průběh Alzheimerovy choroby. Poukázala na to nová studie, kterou publikoval The Journal of Alzheimer's Disease Report. Podle vědců je proto důležité včas začít dodržovat zdravou životosprávu.
2. 2. 2021|

Apatie může být jedním z prvních příznaků demence, naznačila studie

Netečnost či nezájem o okolní svět může být znamením, že se u člověka později objeví demence. Poukázala na to nová studie, kterou zveřejnily stránky Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.
19. 12. 2020|

Virtuální realita ukáže svět, v němž žijí lidé s demencí. Pomůže tak pečovatelům

Brýle s virtuální realitou začínají pomáhat jako prevence proti zhoršování paměti, pozornosti a orientace u seniorů nebo jako pomůcka pro ty, kteří pečují o lidi s demencí. Nová využití pro tuto moderní technologii hledají odborníci z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) a Asociace poskytovatelů sociálních služeb.
4. 5. 2019|
Hyde Park Civilizace

Špatně sbalené proteiny jsou příčinou Alzheimerovy choroby. Lék se chystá v Anglii

40 milionů lidí na světě trpí demencí – nejčastěji ve formě Alzheimerovy choroby. Její objevitel si v roce 1906 všiml, že v mozku pacientky se všemi příznaky demence byly zvláštní chuchvalce. A právě ty zkoumá profesor Christopher Dobson, který byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
18. 3. 2019|