TÉMA

Evropský strom roku

Stojí v širém poli, statečná a odolná. Stromem roku je hrušeň z Mrákotína

Stromem roku 2023 je hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu Česka se umístila lípa u Nepomyšle na Lounsku a bronzovou příčku obsadila lípa rostoucí na školní zahradě v Sulíkově na Blanensku. Anketu pořádala podvaadvacáté Nadace Partnerství, výsledky vyhlásila v brněnské hvězdárně. Předchozí titul Strom roku 2022 získala také hrušeň, šlo o třísetletý strom z Drásova na Příbramsku.
24. 10. 2023|

Evropským stromem roku se stal tisíciletý dub. Vábil prý už čarodějnice

V jedenáctém ročníku kontinentální ankety o Evropský strom roku zvítězil tisíciletý dub cesmínový ze španělského Aragonska. Mýty opředený strom v anketě předčil italský i ruský platan stejně jako českou jabloň, která zvítězila v národní soutěži. V celoevropské anketě, která se snaží přitáhnout pozornost k přírodním monumentům, skončila sedmá.
17. 3. 2021|

Strom roku je poprvé ovocný. V anketě zvítězila jabloň z Machova na Náchodsku

Vítězství v anketě Strom roku si poprvé odnáší ovocný a zároveň nejmladší strom. Jabloň U Lidmanů získala přes dva tisíce hlasů. Stříbro si s více než tisícovkou hlasů vysloužily lípy v Hřebenech na Sokolovsku. Bronz si odnesl dub Hugo z jihomoravské Lednice. Devatenáctý ročník ankety pořádala Nadace Partnerství. Kvůli mimořádným opatřením v souvislosti s šířením onemocnění covid-19 letošní vyhlášení proběhlo on-line.
20. 10. 2020|

Bonsaj v přehradě. Chudobínská borovice je nejkrásnějším stromem v Evropě

Chudobínská borovice v břehu Vírské přehrady se stala Evropským stromem roku. Prestižní ocenění putuje v desetileté historii ankety do České republiky vůbec poprvé. Se ziskem přes čtyřicet sedm tisíc hlasů nechala ostatní soupeře daleko za sebou. Kvůli uzavření evropských hranic se slavnostní vyhlášení ankety přesunulo na internet.
17. 3. 2020|

Chudobínská borovice může být Evropským stromem roku. Ocenil ji také anglický znalec

Britský „lovec stromů“ Rob McBride v úterý přijel na Vírskou přehradu na Vysočině. Chudobínská borovice, která na místě roste už 350 let, soutěží o titul Evropský strom roku, přičemž národní kolo už vyhrála. Nyní ji ocenil i muž, který propagaci a ochraně stromů zasvětil většinu života.
4. 2. 2020|

Evropským stromem roku je 135letá mandloň z Maďarska, česká Lípa svobody skončila pátá

V anketě Evropský strom roku zvítězila maďarská mandloň, která stojí už 135 let před kostelem Panny Marie Sněžné na Sněžném vrchu v Pešti. Její květy jsou symbolem věčné obnovy a vzdělání. Druhé místo obsadil dub letní z vesnice Abramcevo v Rusku a bronz si odnesl světlý dub cesmínovitý z Monte Barbeiro v Portugalsku.
19. 3. 2019|