TÉMA

Mamut

Archeologové našli na Hladovém vrchu v Ostravě rytinu starou patnáct tisíc let

Archeologové z Moravského zemského muzea (MZM) v Brně našli při průzkumu Hladového vrchu v ostravské části Hošťálkovice patnáct tisíc let starou rytinu mamuta a koně. Zvířata jsou zachycena formou jemné rytiny na říčním valounu. Kresby se překrývají. Podobný předmět z tohoto období nebyl v Česku nalezen už asi šedesát let, řekl v Ostravě generální ředitel MZM Jiří Mitáček.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 15:01|

Archeologové zkoumají v Dolních Věstonicích skládku mamutích kostí objevenou před 56 lety

Odborníci z Archeologického ústavu Akademie věd Brno se vrátili na místo, kde byla v roce 1925 nalezena Věstonická venuše. Tentokrát nejsou předmětem jejich zájmu pozůstatky pravěkého osídlení, ale skládka mamutích kostí, kterou jejich předchůdci našli v roce 1966. Výzkum je součástí mezinárodního projektu.
29. 8. 2022|
Doporučujeme

Americká firma chce vrátit na planetu mamuty. Už na to sehnala 15 milionů dolarů

Americký start-up Colossal v pondělí oznámil, že chce využít těch nejmodernějších biotechnologií pro to, aby vzkřísil vyhynulé mamuty a vrátil je do přírody. Společnosti se už podařilo shromáždit i základní zdroje financí.
14. 9. 2021|

Zemřel hlady. Vědci detailně zmapovali osud mamuta, který žil na Aljašce před 17 tisíci lety

Vědci získali výjimečné podrobnosti o životě mamuta, který žil na Aljašce před sedmnácti tisíci lety. Využili k tomu fosilii z muzea Aljašské univerzity. Vytvořením a studiem izotopových dat v mamutím klu se jim podařilo porovnat jeho pohyb a stravu s izotopovými mapami regionu.
14. 8. 2021|

Vědci našli stopy jako z Doby ledové. Vyprávějí o setkání mamuta, lenochoda a lidského batolete

Američtí vědci odhalili v národním parku White Sands stopy, které vyprávějí záhadný, ale překvapivě povědomý příběh. Ten se odehrál asi před deseti tisíci lety a hlavní roli v něm hráli mamut, lenochod a lidské batole.
26. 10. 2020|
Doporučujeme

Poslední mamuti necítili vůni květin, které žrali. Mutace jim zničila geny

Asi před čtyřmi tisíci lety, čili v době, kdy už stály egyptské pyramidy, po Zemi stále ještě chodili mamuti. Ti poslední žili na izolovaném Wrangelově ostrově na Sibiři a vědci nyní popsali, jak se v době jejich úpadku změnily geny jednoho z nich – kvůli malé populaci a křížení mezi příbuznými došlo k oslabení plodnosti, nervových spojení i čichu.
10. 2. 2020Aktualizováno16. 2. 2020, 13:22|

Japonští vědci oživili buňky z 28 tisíc let mrtvého mamuta. Návrat obrů se zatím neplánuje

Japonští přírodovědci sní o oživení mamutů už desítky let, zatím ale marně. Tým 90letého japonského biologa Akiry Iritaniho teď ovšem v experimentu s oživením buňek mamuta uspěl a podařilo se mu přenést jeho genetickou informaci do myšího vajíčka. Od naklonování živého mamuta je ovšem věda stále ještě na míle daleko.
18. 3. 2019|