TÉMA

Dobíjecí stanice

Stát rozdělí firmám na podporu elektromobility bezmála dvě miliardy

Stát rozdělí firmám z Národního plánu obnovy 1,95 miliardy korun na podporu elektromobility. Výzva zahrnuje 1,65 miliardy na podporu nákupu elektromobilů a aut na vodík a 300 milionů na budování dobíjecích stanic. Podpora bude poskytována formou finančního příspěvku a bankovní záruky prostřednictvím Národní rozvojové banky (NRB). Podniky všech velikostí budou moci podávat žádosti od 1. ledna 2024 do konce září 2025. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) to v pátek oznámilo v tiskové zprávě.
1. 12. 2023|

Německo chce do roku 2030 vybudovat milion dobíjecích stanic pro elektroauta

Německo má velkorysý energetický plán. Do osmi let chce vybudovat milion dobíjecích stanic pro elektroauta. Vláda tak chce urychlit rozvoj tohoto typu dopravy. Zatím je ale takových míst po celé spolkové republice jen 70 tisíc, kabinet Olafa Scholze proto chystá masivní investice.
15. 12. 2022|

U nádraží v Brandýse se otevřel parkovací dům pro tři sta aut a desítky kol

Brandýs nad Labem otevřel u vlakového nádraží nový parkovací dům pro 316 aut a 76 kol. Ve městě s téměř devatenácti tisíci obyvateli má usnadnit situaci především řidičům, kteří dále cestují vlakem nebo autobusem. Většinu investice za více než 140 milionů korun uhradila evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). S výstavbou v Brandýse začali na podzim 2020. Jde o další ze záchytných parkovišť P+R, která vznikají ve Středočeském kraji, uvedla za město Kateřina Stránská.
1. 2. 2022|

Čisté energie pro elektrodopravu má Česko dostatek. Nové zdroje je ale třeba dál hledat, tvrdí komora

Slunce, voda nebo vítr by už v Česku v současnosti pokryly spotřebu jeden a půl milionu elektromobilů. Tedy víc než dvojnásobného počtu, než s jakým počítá stát v nejoptimističtějším scénáři pro rok 2030. Podle Komory obnovitelných zdrojů energie (OZE) bude Česko v takzvané čisté mobilitě soběstačné. Další fotovoltaiky by přitom mohly přibývat třeba na střechách benzinek a energii mohou dodávat ve větším i bioplynové stanice.
1. 12. 2021|

Nový elektromobil jezdí „na slunce“. Tvůrci modelu Sion chtějí změnit svět dopravy

Německá firma Sono představila cenově dostupný elektromobil, který se dokáže dobíjet za jízdy přímo ze sluneční energie. Společnost, kterou v garáži založila skupina kamarádů ze školy, už má na model Sion přes čtrnáct tisíc objednávek.
11. 9. 2021|

Ochrana vody a krajiny je prioritou, shodli se zástupci parlamentních stran v diskusi

Na českou krajinu i obyvatelstvo začínají citelně dopadat změny klimatu, stav českých lesů a půdy je však v mnoha případech výsledkem špatného hospodářství posledních desítek let a minimálně další desítky let potrvá, než se náprava projeví. Stěžejním úkolem bude ochrana vody a obnova lesů, shodli se zástupci parlamentních stran, kteří ve speciálním vydání Událostí, komentářů diskutovali o životním prostředí. Debatu v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi moderovala Marcela Augustová.
3. 6. 2021|

Nejrychlejší dobíjecí stanici najdou řidiči elektromobilů od září v Berouně

V druhé polovině září se otevře na čerpací stanici OMV v Berouně nejrychlejší dobíječka pro elektromobily v tuzemsku. Jde o součást budování celoevropské sítě rychlonabíjecích stanic zaštítěných společností Ionity. V příštím roce mají v Česku vzniknout další dvě.
26. 8. 2019|

Nákup elektromobilů bude stát podporovat jen u podniků a úřadů, lidé se podle Babiše dotací nedočkají

Stát podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neuvažuje o podpoře na nákup elektromobilů pro fyzické osoby. Bude pokračovat ve vypsaných programech pro podnikatele a úřady. Stát podle něj dal 1,2 miliardy korun na rozvoj infrastruktury, zejména výstavby dobíjecích stanic. Dále také běží dotační programy za půl miliardy, respektive 270 milionů, na pořizování elektromobilů a ekologických aut podniky a státními úřady a organizacemi.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 21:11|