TÉMA

Stříbro

Místo strážníků hlídají někde pořádek bezpečnostní agentury. Stejné pravomoci ale nemají

Města si začínají najímat bezpečnostní agentury. Částečně tím řeší problémy s nedostatkem vlastních strážníků nebo omezenou možností využívat městské policisty z okolních měst. I když jsou pravomoci agentur oproti běžným strážníkům omezené, podle radnic dokážou i tak třeba ohlídat správné parkování.
22. 3. 2024|

Obce u dálnice D5 zvedají daň z nemovitosti průmyslovým areálům, majitelům domů přitížit nechtějí

Některé obce podél dálnice D5 se rozhodly od Nového roku zvýšit daň z nemovitosti průmyslovým areálům ve svých katastrech. Majitelům soukromých domů více přitěžovat nechtějí, aby jim tak aspoň částečně kompenzovaly hluk a znečištění spojené s dopravou. Minimálně o 80 procent vyšší daň z nemovitosti nicméně od letoška v důsledku vládního konsolidačního balíku zaplatí všichni.
4. 1. 2024|

Sto let od objevení vzácného pokladu v Přerově. Lidé ho nyní můžou vidět v tamním muzeu

Sto let uplynulo letos od objevu takzvaného přerovského pokladu. Při bourání budovy v centru města narazili v srpnu 1923 stavebníci na výklenek, který ukrýval bezmála 2 400 stříbrných a zlatých mincí. Dodnes jde o jeden z největších pokladů z období třicetileté války nalezených na českém území. Přerovské Muzeum Komenského ho teď poprvé vystavuje v kompletní podobě.
8. 8. 2023|

Obce v okolí Stříbra protestují proti plánované těžbě živce. Chceme najít přijatelnou variantu, tvrdí firma

Obce na Tachovsku se postavily proti kamenolomu v jejich blízkosti. Lom na těžbu živce tam chce otevřít firma, která je jednou ze společností jediného výrobce keramických obkladů a dlažeb v Česku. Kamenolom by měl být v provozu devatenáct let. O plánované těžbě se místní dozvěděli zhruba před měsícem. Například obyvatelé Benešovic tak začali okamžitě sepisovat petici. Společnost LB Minerals tvrdí, že chce najít variantu, která bude přijatelná pro všechny.
3. 4. 2023|

Nový přivaděč ze Stříbra na dálnici D5 je kompletní. Řidiči už nemusí jezdit serpentinami

Plzeňský kraj otevřel druhou část přivaděče ze Stříbra na dálnici D5. Nová komunikace nahradila problematické části té původní, především teď řidiči nemusejí jezdit přes komplikované serpentiny. Stavba a přišla na 160 milionů, většina peněz byla z evropského programu IROP.
9. 1. 2023|

Ropa je kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy nejvýš za 14 let. Vyskočila i cena plynu

Ceny ropy jsou kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy a Spojených států poblíž maxima z roku 2008. V prvních několika minutách pondělního obchodování přidávala severomořská ropa Brent a americká lehká ropa West Texas Intermediate více než deset dolarů za barel na nejvyšší hodnotu od července 2008, přičemž Brent vystoupal až na 139,13 dolaru a WTI na 130,50 dolaru. Růst cen je znát také na čerpacích stanicích v Česku. Rychle roste také cena plynu, ta pro evropský trh v pondělí poprvé vystoupala na 345 eur (8900 korun) za megawatthodinu (MWh), i cena zlata. Ukrajina navíc zavádí kvóty na vývoz některých zemědělských produktů.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 18:13|

Nepomuk má městskou policii. Zatím tam slouží jen jedna strážnice, která je zároveň velitelkou

Nepomuk na Plzeňsku má od Nového roku vlastní městskou policii. Cílem radnice je snížit kriminalitu i množství drobných přestupků, a to v době, kdy s nedostatkem strážníků bojuje řada měst v Česku. Nepomucké radnici se podařilo sehnat čtyři strážníky, nastupovat však budou postupně během tří měsíců. V tuto chvíli ve městě slouží jedna strážnice, která je zároveň velitelkou nově vzniklé městské policie. Na provoz služby město vyčlenilo dva a půl milionu korun.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 16:28|

Světové akcie letos vesměs rostly, propad vykázaly drahé kovy

Světové akcie v letošním roce vesměs výrazně rostly, často o desítky procent. Celkově světové akcie měřené indexem MSCI World zvýšily svoji hodnotu o dvacet procent. Zato pro drahé kovy nebyl uplynulý rok příznivý. Konkrétně cena zlata za letošek klesá o téměř čtyři procenta, nejvíce od roku 2015. Naopak nejvyšší růst od roku 2015 zaznamenal americký dolar.
31. 12. 2021|

Sankturinovský dům v Kutné Hoře prochází rekonstrukcí. Původně sloužil ke zpracování stříbrné rudy

Obnova Sankturinovského domu začala letos a potrvá zhruba rok. Rekonstrukce objektu, který patří k nejstarším památkově chráněným budovám v Kutné Hoře, se proti původním plánům ale prodraží. Opravy komplikuje azbest, který se skrývá v odvětrávacích šachtách. Městští radní navíc dodatečně rozhodli o vybudování osobního výtahu.
20. 7. 2021|

Školy plánují náhrady za maturitní plesy. Na hradě nebo u přehrady

I přes nejistotu spojenou s pořádáním veřejných akcí se některé střední školy nevzdávají myšlenky na nějakou formu maturitního plesu. Studenti přichází s venkovními alternativami, a to třeba na hradě nebo v parku. Připravují různé podoby protiepidemických opatření, aby se ples mohl konat. Někde by dokonce hosty testovali přímo na místě. Většina škol ale právě kvůli nejistým podmínkám v rámci plánování hromadných akcí maturitní plesy bez náhrady ruší.
16. 5. 2021|

Napoleon založil francouzskou centrální banku, na válčení mu ale nepůjčila

Císař Napoleon založil francouzskou centrální banku a účetní dvůr, instituce, na kterých stojí moderní hospodářství Francie. Přesto se mu nepodařilo získat půjčku na financování války s Anglií, připomínají historici u příležitosti dvou set let od státníkova úmrtí, píše AFP.
5. 5. 2021|

Praha začala sama rozvážet a očkovat AstraZenecu. Nejpostiženější Tachovsko dostalo vakcíny navíc

Řidiči ve čtvrtek začali s rozvozem vakcíny AstraZeneca asi 170 praktickým lékařům v Praze. Rozvoz organizuje pražský magistrát ve spolupráci se spolkem Mladí praktici a soukromými firmami, které se dobrovolně přihlásily a které rozvoz zajišťují bezplatně. Epidemicky nejpostiženější okres v ČR Tachovsko pak bude mít díky mimořádným dodávkám dostatek vakcín na očkování seniorů nad 80 let a zdravotníků.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 21:08|

Diamantové ruce svírají akcie GameStopu, cílí na Měsíc a dál. Finančními trhy pomohlo otřást Kotě bouřlivák

Finančním světem už přes týden hýbe akce milionů drobných investorů, kteří skrze internetové fórum Reddit přechytračili nákupy akcií společnosti GameStop manažery z Wall Street. Komunita WallStreetBets je svérázným a bezskrupolózním koutem internetu a hlavní ikona celé operace nechtěla vytáhnout vůči finančním elitám, nýbrž si prostě jen trochu vydělat. Legie následovatelů se ale mstí za rok 2008 a hodlá „vyletět až na Měsíc“ a třeba i dál.
4. 2. 2021|

Válka mezi Wall Street a drobnými investory pokračuje. Nyní jde o stříbro

Drobní investoři, kteří se zorganizovali přes sociální sít Reddit a v minulých dnech způsobili výrazný růst cen akcií GameStopu a dalších firem, se nyní podle analytiků zaměřili na komoditní trhy. Cena stříbra tak dopoledne vzrostla o více než 11 procent nad 30 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu) a je nejvýše za osm let. Spolu s tím prudce zdražily také akcie některých menších firem v Austrálii a Číně, které těží stříbro a další drahé kovy. Samotní „redditoři“ to ale popírají.
1. 2. 2021Aktualizováno1. 2. 2021, 19:37|

Referenda při volbách táhla voliče. Schválili bazén, odmítli těžbu i průmyslovou zónu

V pátek a sobotu se sice hlasovalo především o rozvržení krajských zastupitelstev a části Senátu, ale volby provázela v jedenácti obcích i místní referenda. Většina z nich přilákala dostatek voličů k tomu, aby výsledky byly platné, výjimkou bylo hlasování o obchodním centru v Chodově.
4. 10. 2020|
Volby 2020

Prodej fary nebo změna názvu obce. V desítce obcí spojili volby s místními referendy

V deseti obcích a jednom městském obvodě začnou spolu s krajskými a senátními volbami referenda o místních záležitostech. Lidé v nich budou rozhodovat o prodeji bytů, stavbě obchodních center, bazénu, vodárenském modelu, těžbě štěrkopísku, prodeji fary a pozemků nebo názvu obce. Nejvíce referend se uskuteční ve Středočeském kraji, po jednom v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.
2. 10. 2020|

Na Tachovsku má vyrůst obří polygon pro testování autonomních aut

U Stříbra na Tachovsku má do dvou let vyrůst obří polygon pro testování a certifikaci autonomních vozidel bez řidiče. Projekt na ploše 465 hektarů připravuje česká investiční skupina Accolade a má i podporu radnice, město ale žádá detaily stavby a splnění legislativních podmínek.
22. 1. 2020|

Jáchymovský tolar dal jméno americkému dolaru. Jako stříbrná mince vznikl před 500 lety

Před půl tisíciletím, 9. ledna 1520, umožnil zemský sněm hraběti Štěpánu Šlikovi razit ze stříbra z jáchymovského dolu vlastní mince. Podle německého názvu města Joachimsthal se pro ně na evropských tržištích vžil název Thal, Thaler či Joachimsthaler, v českých zemích tolar. Právě tolary ukončily éru do té doby nejznámější české mince – pražského groše, kterým se v zemích Koruny české platilo od roku 1300 téměř dva a půl století. A také daly jméno americkému dolaru.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 15:12|

Kamery mají střežit bezpečnost, k záznamům ale smí jen státní policie, stěžují si obce

Plzeňský kraj nechává v obcích instalovat pokročilé kamerové systémy, které například umí měřit rychlost aut. Samotné obce se ale k záznamům z nich nedostanou, k dispozici jsou republikové policii, která je stahuje a vyhodnocuje jen na vyžádání. Zajímají ji přitom pouze trestné činy.
29. 9. 2019|
Počasí

Vedro znovu testovalo snesitelnost. Nejtepleji bylo ve Stříbře a Kuchařovicích

Vedra se během pátku na řadě míst v Česku opět dostala do kategorie mimořádnosti, rekordy padly téměř na třetině dlouhodobě měřicích meteorologických stanic. Nejvyšší teploty byly ve Stříbře na Tachovsku a Kuchařovicích na Znojemsku, kde bylo shodně 35,8 stupně.
26. 7. 2019|

Hradečtí archeologové objevili unikátní sekeru. Je zdobená stříbrem

Královéhradečtí archeologové oznámili nález, který podle jejich vyjádření nemá v České republice obdoby. Letos v květnu jim spolupracovník Muzea východních Čech v Hradci Králové předal železnou sekeru zdobenou stříbrem z raného středověku.
31. 5. 2019|

Finanční správu opustí stovky úředníků. Opozice se obává zavření úřadů v malých městech

Českou finanční správu čekají změny. Podle ředitelství by ji mělo ke konci roku opustit zhruba pět stovek zaměstnanců. Souvisí to s šetřením a propouštěním, které požaduje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) i po dalších resortech. Kritici oponují, že některé malé berní úřady mohou zaniknout. To ministryně Schillerová odmítá.
4. 5. 2019|

Na vesmírné stanici se množí odolné bakterie. Nový povlak je umí dokonale likvidovat

Vědci otestovali novou látku, která by mohla pomoci ochránit posádku vesmírné stanice i mise na Mars proti bakteriím. Umí zničit i ty, proti nimž nezabírají antibiotika.
19. 3. 2019|

Chovance ve sněmovně nahradí Votava, další kritik účasti ČSSD ve vládě

Odcházejícího poslance ČSSD Milana Chovance ve sněmovně nahradí starosta Stříbra na Tachovsku a bývalý dlouholetý poslanec Václav Votava (ČSSD). Podle volebních výsledků je Votava prvním náhradníkem za Chovance. Někdejší ministr vnitra Chovanec v lednu oznámil, že se do konce března vzdá mandátu kvůli svému nesouhlasu s účastí ČSSD ve vládě Andreje Babiše (ANO). Na postu místopředsedy bezpečnostního výboru jej nahradí Jaroslav Foldyna (ČSSD).
18. 3. 2019|