TÉMA

Brenton Tarrant

Soud osvobodil muže, který chválil novozélandský útok na mešity. V příspěvcích jen „trollil“

Vrchní soud v Praze zprostil obžaloby muže, který psal v internetové diskusi souhlasné komentáře o teroristickém útoku na mešity v novozélandském Christchurchi. Podle pravomocného verdiktu muž satirickými komentáři jen „trollil“ a zesměšňoval lidi, kteří s útokem skutečně souhlasili. Soud tak zrušil prvoinstanční rozsudek, který muži uložil tříletou podmínku a peněžitý trest 60 tisíc korun. Obžalovaný vinu odmítal, příspěvky chtěl prý jen zdiskreditovat xenofoby a rasisty.
15. 2. 2023|

Za schvalování útoku v Christchurchi platí podmínka, žalobce původně navrhoval pět let vězení

Státní zástupce na trestu vězení za schvalování teroristického útoku v Christchurchi na Novém Zélandu netrvá. Proti lednové podmínce pro sedmapadesátiletého Zdeňka Salu se neodvolal. Verdikt je tak pravomocný. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí soudu Adam Wenig. Řidič kamionu Zdeněk Sala v březnu 2019 na internetu vychvaloval pachatele teroristického útoku, který ve dvou mešitách zastřelil pět desítek lidí. Za propagaci terorismu mu žalobce navrhoval pět let vězení.
30. 3. 2022|

Útočník z Christchurche stráví zbytek života ve vězení

Soud na Novém Zélandu poslal atentátníka z Christchurche na doživotí do vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Stal se prvním člověkem v této zemi odsouzeným k takovému trestu. Australský pravicový extremista Brenton Tarrant loni na jaře při útocích na dvě mešity zastřelil 51 lidí, dalších 50 utrpělo zranění. Šlo o nejhorší násilný čin, jaký Nový Zéland kdy zažil.
27. 8. 2020|

Útočník z Christchurche se nečekaně přiznal. Hrozí mu doživotí

Australan obviněný z loňského teroristického útoku na věřící u dvou mešit v novozélandském městě Christchurch se ke svým činům nečekaně přiznal. Informují o tom místní média. Devětadvacetiletý Brenton Tarrant při nejhorším teroristickém útoku v dějinách Nového Zélandu postřílel 51 lidí. Za to mu hrozí doživotí.
26. 3. 2020|

„Jako by se to stalo včera.“ Muslimové si připomínají rok od nejhoršího útoku v dějinách Nového Zélandu

Muslimové v novozélandském městě Christchurch si připomínají rok od teroristického útoku, při němž australský extremista Brenton Tarrant zavraždil 51 lidí. Za cíl si vybral dvě mešity, kam se věřící sešli k pátečním modlitbám. Nejhorší útok v dějinách státu narušil pověst Nového Zélandu jako bezpečné a klidné země. Tarrantovi hrozí doživotí.
13. 3. 2020|

Novozélandská vláda chce v reakci na páteční útoky zpřísnit podmínky držení zbraní

Novozélandská vláda představí do deseti dnů přísnější zákon o držení zbraní. Reaguje tak na páteční vražedné útoky ve dvou mešitách, při nichž zemřelo několik desítek lidí. Osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant, který je obviněný z vraždy, se chce u soudu hájit sám. Podle majitele obchodu se zbraněmi, u něhož si Tarrant objednal střelivo, vlastnil Australan zbojní průkaz.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 10:41|