TÉMA

Václav Votava

Největší vliv na rozhodování lidí ve volbách měl vznik koalic. Končící poslanci opouštějí sněmovní kanceláře

Skoro 40 procent voličů se pro vybranou stranu nebo koalici rozhodlo měsíc před sněmovními volbami nebo i dříve. Vyplývá to z průzkumu firmy Median pro Český rozhlas. Každý sedmý si vybral subjekt týden před hlasováním, každý šestý těsně před volbami. Tři procenta respondentů se rozhodovala až ve volební místnosti.
16. 10. 2021|

Lidé v karanténě či izolaci mají dál dostávat k nemocenské bonus, schválili poslanci

Příspěvek až 370 korun zřejmě budou dostávat lidé v izolaci a karanténě až do konce června. Předpokládá to vládní novela, kterou schválili poslanci zrychleně ve stavu legislativní nouze. Schvalování návrhu KSČM na prodloužení zákonné dovolené o týden nejméně na pět týdnů provázely spory, sněmovna je tak opět nedokončila. Kdy se dolní komora k finálnímu kolu projednávání předlohy vrátí, není jasné. Poslanci naopak schválili vznik vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě, zjištění má předložit do září.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 17:48|

Schodek Schillerové nejspíš projde, výbor poslancům doporučil zvýšení na 500 miliard

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil poslancům schválit navýšení letošního schodku státního rozpočtu z původních 320 na 500 miliard korun. Důvodem jsou hlavně dopady daňových změn, které vláda prosadila na konci roku a s nímž ve schváleném návrhu nepočítala. Vláda očekává propad daňových příjmů zhruba o 100 miliard korun. Výdaje by naopak měly vzrůst asi o 77 miliard korun. Z koaličních poslanců hlasoval proti doporučujícímu stanovisku Václav Votava (ČSSD). Sněmovna má rozpočet projednávat ve čtvrtek.
17. 2. 2021|

Poslanci schválili upravený státní rozpočet na rok 2020. Počítá s rekordním deficitem půl bilionu korun

Sněmovna schválila ve středu další prohloubení schodku letošního státního rozpočtu o 200 miliard na rekordních půl bilionu korun. K rozpočtové novele podali poslanci 25 pozměňovacích návrhů v celkovém objemu asi 165 miliard korun. Při závěrečném hlasování však sněmovna schválila pouze návrhy přesunů peněz, se kterými přišel premiér Andrej Babiš (ANO) a poslanec KSČM Jiří Dolejš. Ostatní pozměňovací návrhy neprošly.
8. 7. 2020Aktualizováno8. 7. 2020, 22:36|

Daň z nabytí nemovitosti bude minulostí, odpočty u hypoték však zůstanou, rozhodla sněmovna

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Neprošel však souběžný návrh na zrušení daňových odpočtů u hypoték. Poslanci také vyřkli poslední slovo i k prohloubení schodku letošního státního rozpočtu na půl bilionu korun.
8. 7. 2020Aktualizováno8. 7. 2020, 20:31|

V rozpočtu se mohou přesunout dvě miliardy. Sněmovní výbor podpořil komunistické návrhy

Sněmovna schválí ve vládní rozpočtové novele z poslaneckých úprav zřejmě jen návrhy KSČM na přesuny 2,3 miliardy korun. V souladu se stanovisky ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) to v pátek plénu doporučil rozpočtový výbor. K ostatním pozměňovacím návrhům opozice, ale i koaliční sociální demokracie se výbor postavil záporně.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 22:42|

Účast na dražbách zabaveného majetku je nepřípustná pro příbuzné pracovníků finanční správy, uvedla její ředitelka

Pokud si manželka ředitele finančního úřadu koupila v dražbě majetek, který úřad zabavil kvůli nezaplaceným daním, je to nemorální. Poslancům z rozpočtového výboru to v pátek v debatě o zajišťovacích příkazech a dalších postupech finanční správy řekla šéfka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová. Uvedla také, že kvůli tomuto případu vydala stanovisko pro všechny finanční úřady, kde takový postup označila za nepřípustný.
3. 7. 2020|

Zvýšení schodku rozpočtu míří ve sněmovně ke schválení. Poslanci navrhli změny za 165 miliard

Návrh na zvýšení schodku letošního rozpočtu na 500 miliard korun míří v dolní komoře ke schválení. Poslanci by o něm měli hlasovat příští týden ve středu. V úterním druhém čtení navrhli změny za více než 165 miliard korun. K předloze se sešly tři desítky návrhů úprav včetně doprovodných usnesení, která nemají za cíl přesouvat peníze.
30. 6. 2020Aktualizováno30. 6. 2020, 23:18|

Rozpočtový výbor podpořil daňový balíček. Včetně sporného zpětného uplatnění daňové ztráty

Sněmovní rozpočtový výbor ve čtvrtek doporučil sněmovně, aby bez připomínek schválila vládní daňový balíček, který má firmám pomoci vypořádat se s ekonomickými dopady pandemie koronaviru. Balíček například snižuje daň z přidané hodnoty na ubytovací služby a u části nákladních vozidel snižuje silniční daň. Výbor zároveň nepodpořil ani jeden ze tří předložených pozměňovacích návrhů.
28. 5. 2020|
Elektronická evidence tržeb

Pivo bude levnější, i když zatím nenaběhne další vlna EET

Nižší DPH na točené pivo za necelý měsíc začne platit –⁠ a to i ve chvíli, kdy vláda kvůli pandemii koronaviru odložila povinnost evidovat tržby. Snížení daně původně bylo spojeno se zaváděním dalších vln EET od května. Nižší sazba má být na čepované pivo zejména v restauracích a hospodách. Nedotkne se to ale stánků nebo výdejních okének, která kvůli nouzovému stavu v restauracích vznikla.
11. 4. 2020|

ČSSD chce desetiprocentní sazbu i pro lahvové pivo. Schillerová už jakékoliv změny odmítá

Ačkoliv ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odmítá, aby se sazby daně z přidané hodnoty u prodeje piva ještě nějak měnily, sociální demokraté s hnutím ANO chtějí o úpravě legislativy mluvit na zasedání koaliční rady. Poslanec ČSSD Václav Votava navrhuje, aby snížená desetiprocentní sazba platila i na lahvové pivo v restauracích. Schillerové chce představit analýzu, která přichází s různými doporučeními.
15. 2. 2020Aktualizováno15. 2. 2020, 15:53|

Hrátky s daní. V restauracích bude DPH na čepované pivo nižší než na stáncích

Od května bude čepované pivo v restauracích či hospodách podléhat menšímu zdanění než ve stáncích. V těch prvních se od května – v souvislosti se zavedením další vlny elektronické evidence tržeb – sníží daň z přidané hodnoty z 21 na 10 procent. V těch druhých zůstane sazba DPH 21 procent. Zjištění ČT potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vláda přitom obecně snižování DPH odůvodňovala tím, že tak podnikatelům kompenzuje náklady spojené s EET.
3. 2. 2020|

Poslanci podpořili digitální daň. Ročně by měla Česku přinést zhruba pět miliard

Na velké internetové firmy by mohla v Česku v budoucnu dopadnout sedmiprocentní digitální daň. Vládní návrh, který ji zavádí, v úvodním kole podpořila sněmovna. Nyní ho posoudí rozpočtový výbor. Ročně by daň mohla státnímu rozpočtu přinést asi pět miliard korun. Měly by jí podléhat internetové firmy s globálním obratem nad 750 milionů eur (asi 19 miliard korun), které budou mít na území Česka roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 19:27|

Kvůli článkům z minulosti kandidaturu na ombudsmanku nestáhnu, uvedla Válková

Bývalá ministryně spravedlnosti a nynější vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) by se byla ochotna vzdát kandidatury na veřejnou ochránkyni práv. Učinila by tak v případě, pokud by části veřejnosti vadilo její členství v KSČ před rokem 1989. Kvůli článkům z minulosti, v nichž podle serveru Info.cz hájila zákony namířené proti disidentům, o tom neuvažuje, uvedla.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 18:29|

Obce by mohly získat víc peněz z průmyslových zón. Možné zvýšení daně z nemovitosti by minulo obyvatele

Obce by mohly z průmyslových zón na svém území získat víc peněz. Ministerstvo financí chce radnicím umožnit zvednout daň z nemovitosti tak, aby zasáhla jen areály, a ne obyvatele. V současnosti české obce podle analýzy jednoho z developerů získávají přímo do rozpočtu jen zlomek toho co srovnatelná obec v Německu. Investoři tak v poslední době odcházejí tam, kde obce na průmyslových zónách víc vydělají a na své území je tak víc lákají.
4. 1. 2020|

Babiš: ČSSD nepodpoří návrh svých poslanců, aby dostali učitelé tři miliardy navíc

Sněmovna bude ve středu definitivně schvalovat rozpočet na příští rok. Kvůli tomu se schyluje k další koaliční roztržce, poslanci ČSSD Kateřina Valachová a Václav Votava totiž chtějí dodatečně přidat tři miliardy na platy učitelů. Proti tomu se ovšem staví ministryně financí. Premiér Andrej Babiš (ANO) však v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že poslanci ČSSD nakonec ruku pro návrh svých kolegů nezvednou – prý ho o tom ubezpečil šéf strany Jan Hamáček.
1. 12. 2019|

Sněmovní výbor doporučil schválit rozpočet v prvním čtení. U daňového balíčku podpořil změny

Rozpočtový výbor sněmovny doporučil i přes kritiku opozičních stran, aby dolní komora v prvním čtení schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Ty zahrnují příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. První čtení ve sněmovně se má uskutečnit za dva týdny. Výbor se zabýval i vládním daňovým balíčkem, kde doporučil schválit odlišná pravidla pro daňovou uznatelnost technických rezerv pojišťoven, než jaká navrhuje vláda. Podpořil také návrh, aby rezervy na životní pojištění byly stejně daňově uznatelné jako dosud.
9. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 14:39|

Reportéři ČT: Šéf finančního úřadu skončil poté, co jeho úřad doměřil daň firmě z holdingu Agrofert

Karel Trefný pracoval jako ředitel Finančního úřadu v Příbrami, jenže pak doměřil milionovou daň jedné z firem holdingu Agrofert. A o místo ředitele přišel. Reportáž Davida Macháčka pro Reportéry ČT mapuje také případy, kdy Finanční správa prostřednictvím zajišťovacích příkazů zasáhla proti fungujícím firmám. Jenže v řadě případů spory u soudu prohrála a státu hrozí, že bude vyplácet stovky milionů jako odškodné. Za tyto chyby zatím nebyl nikdo potrestán. V případě Karla Trefného naopak dokáže Finanční správa potrestat úředníka, který žádnou chybu neudělal.
24. 9. 2019|

Daňový balíček míří do finále. Chystá se zdražení cigaret, výjimka pro kotelny by mohla zůstat

V Poslanecké sněmovně se schyluje k závěrečnému rozhodnutí o daňovém balíčku, který počítá třeba se zdražením cigaret a lihovin nebo s vyšším zdaněním u hazardních her. Zákonodárci v tomto týdnu navrhli hned několik úprav v balíčku. Vláda chce kupříkladu zrušit daňovou výjimku pro domovní kotelny, rozpočtový výbor však doporučil úlevu ponechat.
21. 9. 2019|

Kuřáky čeká čtyřletá zdražovací jízda. Stát bude každoročně zvyšovat daň z tabáku

Cigarety čeká pravidelné zdražování, stát chce totiž každoročně zvyšovat spotřební daň. Státní rozpočet má díky tomu získat v příštích čtyřech letech 14 miliard korun. S prosazením růstu spotřební daně z tabáku vládě pomůže i část opozice.
10. 8. 2019|

Finanční správu opustí stovky úředníků. Opozice se obává zavření úřadů v malých městech

Českou finanční správu čekají změny. Podle ředitelství by ji mělo ke konci roku opustit zhruba pět stovek zaměstnanců. Souvisí to s šetřením a propouštěním, které požaduje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) i po dalších resortech. Kritici oponují, že některé malé berní úřady mohou zaniknout. To ministryně Schillerová odmítá.
4. 5. 2019|
Poslanecká sněmovna

Poslanci odvolali Klause ze školského výboru. Nejde o odbornost, ale o koryta, obořil se na exkolegy z ODS

Sněmovna odvolala na návrh ODS poslance Václava Klause mladšího (nestr.) ze školského výboru, nahradí ho občanský demokrat Karel Krejza. Klaus výbor vedl, nyní si tak orgán bude muset zvolit nového předsedu. Ve výborech skončili podle návrhu SPD také poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová, kteří z tohoto hnutí nedávno vystoupili.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 18:18|

Chovance ve sněmovně nahradí Votava, další kritik účasti ČSSD ve vládě

Odcházejícího poslance ČSSD Milana Chovance ve sněmovně nahradí starosta Stříbra na Tachovsku a bývalý dlouholetý poslanec Václav Votava (ČSSD). Podle volebních výsledků je Votava prvním náhradníkem za Chovance. Někdejší ministr vnitra Chovanec v lednu oznámil, že se do konce března vzdá mandátu kvůli svému nesouhlasu s účastí ČSSD ve vládě Andreje Babiše (ANO). Na postu místopředsedy bezpečnostního výboru jej nahradí Jaroslav Foldyna (ČSSD).
18. 3. 2019|