TÉMA

Profil

PROFIL: Z předsedy parlamentu prezidentem. Pellegrini chce Slovensku přinést klid

Voliči rozhodli, že příští hlavou slovenského státu bude Peter Pellegrini. Přestože šéf parlamentu a předseda vládní strany Hlas–SD v prvním kole skončil až druhý, tak v rozhodujícím hlasování výsledek obrátil a porazil Ivana Korčoka. Podle Pellegriniho má být Slovensko západně orientovanou zemí, která zároveň zastává hrdé a sebevědomé postoje. Deklaruje, že bude prezidentem všech občanů bez rozdílu a zemi by přinesl po letech konfliktů klid.
7. 4. 2024|

PROFIL: Mezi odboráři se Středula pohybuje téměř celou kariéru. Ztrátu funkce kvůli nezaplaceným příspěvkům dokázal zvrátit

Josef Středula se po třítýdenní přestávce stal opět předsedou centrály Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Funkci musel začátkem března opustit kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. To se stalo zhruba rok poté, co se nestal prezidentem. Loni byl jedním z kandidátů ve volbě, kterou nakonec vyhrál Petr Pavel, šéf ČMKOS z klání těsně před prvním kolem odstoupil. Mezi odboráři se Středula pohybuje téměř celou svou kariéru, předsedou největší české odborové centrály je od roku 2014.
4. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 15:04|

Ze socialistické chlouby středobodem současných krizí. Kongresové centrum se nyní připravuje na předsednictví EU

Mohutná neofunkcionalistická stavba na předpolí Nuselského mostu v Praze měla být symbolem komunistických sjezdů, na prahu milénia ale díky summitu NATO nebo zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) vykročila směrem na západ. V posledních měsících se zdá, jako by se jedna z dosud nejkontroverznějších pražských staveb stala prostorem, který má hlavní město v záloze, když je třeba. Jenom za uplynulý rok se v ní vystřídalo vakcinační centrum, asistenční centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny a nyní se připravuje na akce k českému předsednictví v Radě Evropské unie.
21. 4. 2022|

Jurečka se přidal k lidovcům už jako teenager. Nadšený farmář v minulosti nevyloučil spolupráci s Babišem

Lidovci si na sobotním sjezdu zvolili do vedení strany Mariana Jurečku. Bývalý ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL působí ve straně už více než dvě dekády a platí za dobrého zákulisního vyjednavače. Mezi priority považuje tento nadšený farmář dostupnost bydlení, výstavbu dopravní infrastruktury či důchodový systém. Po nadcházejících volbách do parlamentu nevylučuje spolupráci s žádnou stranou s výjimkou SPD a komunistů.
25. 1. 2020|

Muž ve stínu Putina. Medvěděv pomáhal budovat poměry v Kremlu po celé dekády

V čele ruské vlády nečekaně skončil Dmitrij Medvěděv, dlouholetý spojenec prezidenta Vladimira Putina. Dvojice si dokonce před lety vyměnila nejvyšší státní funkce, aby Putin mohl zůstat u moci. Medvěděv ale vždy zůstával ve stínu současného šéfa Kremlu. A právě na jeho hlavu mnohdy mířila kritika Rusů kvůli špatné ekonomické situaci a nepopulárním reformám.
15. 1. 2020|
Profil

Spravedlnost, slušnost a životní prostředí. Čaputová se chce zasadit za lepší Slovensko

Právnička Zuzana Čaputová se ujala funkce slovenské prezidentky. Ještě loni ji znal jen úzký okruh lidí z neziskového sektoru, vražda novináře Jána Kuciaka ji však nasměrovala do politiky, kde dokázala během několika málo měsíců vystoupat až na úplný vrchol. V prezidentské funkci chce Čaputová přispět k tomu, aby byla v zemi obnovena víra ve spravedlnost a do místní politiky se vrátila slušnost.
15. 6. 2019|
Profil

Kiska jako první prezident odmítl navrženou vládu, problémy měl s Ficem i daněmi. V politice zůstává

Slovensko se chystá na sobotní inauguraci zvolené prezidentky Zuzany Čaputové. S jejím nástupem do funkce končí dosavadní hlava státu Andrej Kiska. První nestraník v čele země aktivně využíval omezené pravomoci dané mu ústavou. Jeho mandát také provázely spory s tehdejším premiérem Robertem Ficem a pošramotila ho daňová kauza rodinné firmy. Slováci jsou ve vztahu k jeho politické budoucnosti rozdělení, Kiska však politiku opustit nehodlá a zakládá vlastní stranu.
14. 6. 2019|

Nový předseda lidovců je otec tří dětí a gymnaziální učitel. Chce podporovat pracující rodiče

Nový předseda lidovců pochází z Heřmanova Městce na Chrudimsku, kde od roku 2006 zasedá v městském zastupitelstvu. S manželkou Markétou vychovávají tři děti: Vendelína, Michaelu a Amálku. Výborný označuje za svůj velký dar právě rodinu, kterou spolu s křesťanstvím považuje za životní kompas a pevný základ.
29. 3. 2019Aktualizováno29. 3. 2019, 20:43|