TÉMA

Poradna

Sociální služby se obávají o peníze. Tvrdí, že jim ministerstvo poslalo chybná pověření

Sociální služby působící ve více regionech se obávají, že kvůli nedostatku peněz budou muset omezit provoz. Typicky jde o různé krizové linky nebo poradny. Částečně je dotuje stát a další příspěvky získávají od krajů nebo obcí. Ty ale peníze uvolní, až když jim provozovatelé doloží pověření od ministerstva práce. Profesní unie říká, že to však letos přišlo s chybami. Úřad proto rozeslal upravené dokumenty znovu. Ale ani druhé verze podle Unie sociálních služeb nejsou správné. Resort ale tvrdí, že dokumenty jsou v pořádku.
včera|

Jurečka chce změnit nadregionální sociální služby, část by mohla spadat pod kraje

Ministerstvo práce chystá změny v poskytování nadregionálních sociálních služeb, na které poskytuje dotace. Od roku 2026 chce nastavit jejich novou síť. Část služeb, mezi které spadají třeba krizové linky, by se podle plánu mohla přesunout pod kraje. Vedení resortu o tom chce jednat s nimi i s poskytovateli péče, řekl v úterý ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Řada poskytovatelů péče návrh kritizuje. Obávají se omezení financí a dostupnosti poradenství či krizové podpory pro potřebné. Žádají změny.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 20:27|

Kvůli malé půjčce exekuce za statisíce. Nezákonně vymáhané peníze mohou ale dlužníci získat zpět

Zdánlivě výhodná půjčka na malou částku, která skončila exekucí na statisíce. To je situace, kterou podle odborníků v Česku znají desetitisíce lidí. Přitom smlouvy s vysokým úrokem nebo například příliš přísnými sankcemi za opožděné splátky mohou být neplatné. A lidé mohou peníze, které na nich exekutor vymohl nezákonně, získat zpět. S takovým nárokem už u soudů uspělo několik desítek bývalých dlužníků.
15. 12. 2023|

Drahé Česko: Jak připravit rodinný rozpočet na vánoční výdaje?

Předvánoční období a s ním spojené nákupy dárků znamenají pro mnoho domácností nepříjemný nárůst výdajů. Je tak možné, že mohou na konci roku mít problém vyjít s penězi. Jak si sestavit rodinný rozpočet? Jak velkou finanční rezervu je dobré mít? Na otázky diváků pořadu Drahé Česko odpovídala Zdeňka Libišová Svobodová, vedoucí ostravské pobočky Poradny při finanční tísni.
6. 12. 2022|

Infocentrum: Jak zažádat o příspěvek na bydlení?

Náklady na bydlení ve složité ekonomické situaci vzrostly, a proto je připravená pomoc. Pokračující projekt ČT24 „Drahé Česko,…?“ přibližuje, jak požádat o příspěvěk na bydlení.
25. 10. 2022|

168 hodin: Lidí, kteří spadnou do chudoby kvůli dluhům, je stále více. Systém navíc znevýhodňuje pracující

Přibývá lidí, kteří kvůli dluhům spadnou do chudoby. Dostat se pak z ní, není mnohdy navzdory jejich snaze snadné. Systém v Česku je totiž nastavený tak, že dlužník, který nepracuje, je na tom lépe než ten, který pracuje. Ten totiž nedosáhne na podporu od státu. Jednou z nich je paní Ilona, které zbývá na měsíc tisíc korun a konec je v nedohlednu. Dluží pět set tisíc korun plus úroky. „Spočítali, že už to do konce života nesplatím,“ uvedla v pořadu 168 hodin.
6. 6. 2022|

Černé ovce slaví 30 let. Přibylo možností, jak lidi oklamat, upozornili tvůrci pořadu

Investigativní publicistický pořad České televize Černé ovce slaví 30 let své existence. Prostřednictvím konkrétních diváckých příběhů se zabývá spotřebitelskými a občanskoprávními problémy. Za tu dobu pomohl vyřešit řadu případů, kdy lidé naletěli podvodníkovi nebo úřady nechtěly jednat. Dramaturg Jan Chaloupecký a moderátorka Iveta Fialová si do budoucna přejí, aby Černé ovce dál pomáhaly lidem seriózně a pravdivě. Zároveň poděkovali za důvěru diváků.
13. 4. 2022|

Poradna ČT24

V současné mimořádné situaci jsme připravili novou rubriku, jejímž prostřednictvím vám chceme přinášet praktické rady, jak pracovat s rozhodnutími vlády, která se dotýkají nás všech.
6. 4. 2020Aktualizováno9. 4. 2020, 18:41|