TÉMA

Jaroslav Haščák

Slovenská speciální prokuratura obvinila Haščáka z korupce

Žalobce končícího elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.
19. 3. 2024|

Penta může koupit autobusové nádraží Florenc. Obchod schválil antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil investiční skupině Penta koupit prostřednictvím Real Estate pražské autobusové nádraží Florenc. Úřad o tom informoval na internetových stránkách. Penta získá celou společnost ČSAD Praha Holding, která terminál i přilehlé lukrativní pozemky vlastní. Cenu transakce firmy nezveřejnily.
22. 11. 2023|

Slovenská policie obvinila zakladatele Penty Jaroslava Haščáka z podpory zločinecké skupiny a dalších trestných činů

Slovenská policie obvinila spoluzakladatele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka z trestných činů založení a podpory zločinecké skupiny a z legalizace příjmů z trestné činnosti. Informoval o tom portál Startitup. Stíhání společně s ním čelí celkem sedm lidí, včetně bývalého ministra hospodářství Jirka Malchárka a někdejších členů vedení Fondu národního majetku, který v minulosti spravoval podíly státu ve firmách.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 11:06|

Slovenský soud zastavil stíhání bývalého šéfa prokuratury Trnky

Slovenský soud zastavil stíhání bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnky, který čelil obžalobě ze zneužití pravomocí. Soudce to zdůvodnil promlčením skutku poté, co změnil jeho právní kvalifikaci. Rozhodnutí soudu první instance není pravomocné a žalobce vůči němu ohlásil stížnost.
13. 7. 2022|

Slovenský generální prokurátor zrušil stíhání Haščáka

Slovenský generální prokurátor zrušil stíhání spoluzakladatele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka, kterého loni v prosinci policie obvinila z korupce a z praní špinavých peněz v souvislosti se zhruba patnáct let starou korupční aférou zvanou Gorila. Vyplývá to z oznámení prokuratury. Kromě Haščáka bylo zrušeno i stíhání dalších dvou obviněných.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 18:33|

Penta mění vlastnickou strukturu, Haščák převádí podíl na rodinu

Finanční skupina Penta Investments mění vlastnickou strukturu. Jeden ze zakladatelů Jaroslav Haščák začal převádět svůj podíl v Penta Investments Group Limited, což je základní vlastnický fond celé skupiny, na rodinu. S odvoláním na první zápisy v evidenci skutečných majitelů o tom informovaly Hospodářské noviny (HN). Skupina změnu vlastnické struktury potvrdila, majitelé o ní prý uvažovali již delší dobu.
15. 6. 2021|

Reportéři ČT: Slovensko zažilo vlnu zatýkání. Podle opozice se jedná o politickou vendetu

Na Slovensku se po nástupu nové vlády Igora Matoviče rozjelo zatýkání ve velkém. Ve vazbě skončili policisté, prokurátoři, soudci i podnikatelé. Podle kabinetu jde o důsledek svobody, která rozvázala spravedlnosti ruce. Opozice nicméně říká, že jde o politickou vendetu. Pro Reportéry ČT na Slovensku natáčeli Adéla Paclíková a Michael Fiala.
16. 2. 2021|

Slovenský soud propustil z vazby spolumajitele Penty Haščáka, kterého policie obvinila z korupce

Slovenský Nejvyšší soud ve čtvrtek propustil z vazby spolumajitele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka. Policie Haščáka na začátku prosince obvinila z korupce a z praní špinavých peněz, soud první instance ho následně poslal do vazby z obavy, že by mohl ovlivňovat svědky či jinak mařit vyšetřování. Nejvyšší soud, na který se se stížností proti vazebnímu stíhání Haščáka obrátila obhajoba, ale důvody pro vazbu finančníka neshledal.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 17:07|

Slovenský soud poslal stíhaného finančníka Haščáka do vazby

Soud na Slovensku v pátek večer poslal do vazby spolumajitele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka, kterého policie v úterý zadržela a obvinila z korupce a z praní špinavých peněz. Novinářům to řekl prokurátor.
4. 12. 2020|

Haščák se vzdává výkonných pozic v Pentě. Spolumajitelem zůstává

Spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák, jehož slovenská policie v úterý zadržela a obvinila z korupce, se s ohledem na situaci vzdává všech výkonných pozic ve skupině. Zůstává ale jejím spoluvlastníkem, sdělila ve středu Penta. Haščákovy výkonné funkce přebírá Iain Child.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 21:58|

Policie zadržela Haščáka. Spolumajitele Penty obvinila z korupce a praní špinavých peněz

Slovenská policie v úterý zadržela a obvinila z korupce a praní špinavých peněz spolumajitele finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Penta obvinění Haščáka i policejní zásah, o kterém prvně informoval portál Aktuality.sk, potvrdila a označila je za neopodstatněné. Případ může souviset s únikem nahrávek z odposlechů v dosud nevyšetřené korupční kauze zvané Gorila, která se týká podezření z uplácení vysokých politiků a úředníků na Slovensku Pentou v letech 2005 a 2006. Policie nejnovější vývoj zatím nekomentovala a ministr vnitra Roman Mikulec řekl, že o policejním postupu nemá bližší informace.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 23:09|

Haščák soudu řekl, že nevěděl o vraždě Kuciaka. Zveřejněná zpráva o odstranění s ní prý nesouvisela

Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák vypovídal u soudu v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Mluvil i o zveřejněné zprávě, v níž ho obžalovaný podnikatel Marian Kočner měsíc před zločinem informoval, že pracuje na něčím odstranění. Vypověděl, že se netýkala tohoto případu, ale vyšetřovatele korupční kauzy Gorila Lukáše Kyselici, který se prý dopustil nelegálních činů.
20. 1. 2020|
Události komentáře

Pavla Holcová: Vykreslení Haščáka jako symbolu korupce se velmi blíží pravdě

Návrat kauzy Gorila probíhá na Slovensku za docela jiných okolností než před sedmi lety. Přepisy odposlechů, které tehdy bylo snadné zpochybnit, dostaly tentokrát zvukovou stopu a podle novinářky Pavly Holcové z Českého centra pro investigativní žurnalistiku je velmi nepravděpodobné, že by tak dlouhý záznam někdo zfalšoval. Pavla Holcová o aktuálním dění na Slovensku hovořila v Událostech, komentářích, rozhovor s ní vedl Jakub Železný.
19. 10. 2019|

„Z našeho Slovenska udělali mafiánský stát.“ Korupční aféry vyhnaly Slováky do ulic

Slováci vyšli do ulic v reakci na zveřejnění nahrávky z odposlechů ze starší korupční aféry Gorila i kvůli podezřením z uplácení některých činitelů. Shromáždění v Bratislavě svolaly jak opoziční a neparlamentní strany, tak občanská iniciativa Za slušné Slovensko. Iniciativa po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka stála za největšími protivládními demonstracemi od roku 1989.
18. 10. 2019|

Do slovenských médií zřejmě unikla nahrávka z korupční kauzy Gorila

Slovenské redakce se zřejmě dostaly k nahrávce z kauzy známé jako Gorila – odkaz jim poslal neznámý zdroj. V několik let staré korupční kauze tajná služba sledovala schůzky šéfa skupiny Penta Jaroslava Haščáka s politiky. Policie získala nahrávku z akce Gorila v bytě podnikatele Mariána Kočnera, který byl obviněn také z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Jestli jde o shodný záznam, jaký mají k dispozici média, zatím není jasné. Uniklou nahrávku nekomentovala policie ani prokuratura, politici se zase vyslovili pro vyšetření kauzy a potrestání pachatelů.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 17:40|

Denník N: Nová Kočnerova nahrávka ukazuje korupci poslanců při volbě prokurátora

Denník N na svém webu zveřejnil část nahrávky a přepis rozhovoru bývalého slovenského generálního prokurátora Dobroslava Trnky s podnikatelem Marianem Kočnerem obviněným v několika kauzách včetně vraždy novináře Jána Kuciaka. Nahrávka poukazuje na korupci poslanců při volbě šéfa prokuratury. Naznačuje také, že Trnka se pokusil vydírat šéfa finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka, za což mu Kočner nadává.
14. 10. 2019|

Kočner psal před vraždou novináře spolumajiteli Penty, že pracuje na „odstranění“

Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák odmítl informace slovenských médií, že zhruba měsíc před loňskou vraždou novináře Jána Kuciaka mu kontroverzní podnikatel Marian Kočner psal o přípravě likvidace nejmenované osoby. Právě Kočnera slovenská policie minulý týden obvinila z objednání Kuciakovy vraždy, už dříve byly v případu obviněny jiné čtyři osoby.
15. 3. 2019|