TÉMA

Porody

Domácí porod ženy volí hlavně kvůli stavu péče v nemocnicích, ukázal výzkum Univerzity Karlovy

Ročně se v Česku narodí přes dvě stě dětí mimo zdravotnická zařízení. Nejčastěji jde o překotné porody. Jsou mezi nimi ale i ty, které si matky předem na doma naplánovaly. Proč se ženy k domácímu porodu rozhodnou, zjišťovali výzkumníci z Univerzity Karlovy. Většina z více než šesti set oslovených matek uvedla jako důvod stav porodní péče. Podle některých lékařů přitom domácí porod může nést rizika.
20. 2. 2021|

Rodičky se kvůli kauze Leontýna vyhýbají nemocnici v Rychnově nad Kněžnou

Rodičky se vyhýbají nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Důvodem je kauza Leontýna – matku dítěte ve vysokém stupni těhotenství v rychnovském zařízení nepřijali a porodila v Pardubicích. Její dcera má trvale poškozené zdraví a podle ministerstva zdravotnictví jednala rychnovská nemocnice v rozporu se zákonem. O tom, co zavinilo stav dítěte, bude rozhodovat soud.
21. 1. 2020|

Ženy by si měly vybrat, jak chtějí rodit, tvrdí zastánci domácích porodů. Bezpečnější je to v porodnici, oponují lékaři

Porodnictví v Česku prochází v posledních letech velkými změnami. Ministerstvo zdravotnictví povolilo, že na porod nemusí dohlížet lékař, ale třeba jen asistentka, kterou si žena sama vybere. Zastánci takzvaných porodních domů nebo domácích porodů ale po rezortu chtějí ještě větší svobodu. Porodníci i úřady to odmítají jako velké riziko. Loni Středočeský kraj uložil historicky první pokutu porodní asistentce za účast na domácím porodu a před pár dny se o tomto tématu diskutovalo v Porodnici U Apolináře.
17. 3. 2019|