TÉMA

Domácí porod

Ústava je zaručuje, zákon na ně nemyslí, vyhláška ztěžuje. České právo komplikuje domácí porody matkám i asistentkám

Stovky dětí se v Česku každý rok narodí nikoli v porodnici, ale doma. Je to jen odhad, přesné číslo nikdo nezná, protože domácí porody neupravují zákony, a naopak existují vyhlášky, které ztěžují porodním asistentkám přítomnost u porodů v domácím prostředí. Změnu by uvítali i někteří lékaři, podle nichž by bylo snazší předcházet domácím porodům u žen, u nichž by byly rizikové. Někteří další lékaři ale považují domácí porody obecně za nebezpečnější a před jejich usnadňováním varují. Shoda na případném zákonném ukotvení domácích porodů není ani mezi politiky, a tak zůstávají v právním vakuu. O domácích porodech natáčely pro Reportéry ČT Barbora Loudová a Silvie Kleková.
5. 9. 2023|

Ženy měly dle Ústavního soudu dostat prostor vyjádřit se v řízení ohledně oprávnění asistentky vést domácí porod

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti klientek porodní asistentky, která se od roku 2015 neúspěšně domáhala rozšíření svého oprávnění také na vedení fyziologického porodu v sociálním prostředí pacientek, tedy v podstatě na domácí porody. Klientky se chtěly řízení účastnit, což jim ale justice neumožnila. V podstatě tak přišly o možnost vyjádřit se k záležitosti, která je pro ně zásadní.
1. 12. 2021|

Ženy by si měly vybrat, jak chtějí rodit, tvrdí zastánci domácích porodů. Bezpečnější je to v porodnici, oponují lékaři

Porodnictví v Česku prochází v posledních letech velkými změnami. Ministerstvo zdravotnictví povolilo, že na porod nemusí dohlížet lékař, ale třeba jen asistentka, kterou si žena sama vybere. Zastánci takzvaných porodních domů nebo domácích porodů ale po rezortu chtějí ještě větší svobodu. Porodníci i úřady to odmítají jako velké riziko. Loni Středočeský kraj uložil historicky první pokutu porodní asistentce za účast na domácím porodu a před pár dny se o tomto tématu diskutovalo v Porodnici U Apolináře.
17. 3. 2019|