TÉMA

Milena Jesenská

Vteřina dějepisu: Svobody se Kafka nevzdal. Co ale kvůli „milované“ Julii rád zmeškal?

„V pátek v půl čtvrté u Koruny,“ domlouval si v létě 1919 Franz Kafka dostaveníčko se svou „Fräulein“. Pro oba to nebyla známost první, ale ani poslední. To v době, kdy Franz házel psaníčko do pražské potrubní pošty, ovšem ještě nevěděli. Kafka v krátkém listu Julii naopak rozverně prozrazuje, co se rozhodl kvůli ní odložit. Co to mohlo být?
26. 8. 2020|

Oběti heydrichiády připomněla tradiční zádušní mše. Manželé Jesenští mají novou pamětní desku

Památce tří stovek příbuzných a spolupracovníků parašutistů, kteří se v květnu 1942 podíleli na atentátu na Reinharda Heydricha, se v sobotu v katedrále svatého Víta poklonili zástupci církví, armády, válečných veteránů, sokolů a dalších organizací. Zádušní mši v chrámu sloužil podobně jako v minulých letech kardinál Dominik Duka, který zdůraznil hrdinství zavražděných a konstatoval, že se na ně zapomíná. Na mši navázalo odhalení desky, která připomíná zavražděné odbojáře manžele Jesenské.
19. 10. 2019|

Historička: Ženy viděli nacisté hlavně jako matky, proto je při pronásledování odbojářů zprvu přehlíželi

Před 80 lety začala okupace Československa. Nacisté hned od prvních dnů protektorátu pronásledovali své odpůrce. Byly mezi nimi i ženy, i když v mnohem menším měřítku než muži. Souviselo to s tím, jak nacionální socialismus chápal roli žen, které viděl hlavně jako matky, vysvětluje historička Pavla Plachá z Ústavu pro studium totalitních režimů.
15. 3. 2019|