TÉMA

Helfštýn

Doporučujeme

Odborníci kritizují opravu hradu Helfštýn. Ta přitom získala hlavní cenu v architektonické soutěži

Český národní komitét (ČNK) ICOMOS, tedy Mezinárodní rada pro památky a sídla, kritizuje rekonstrukci hradu Helfštýn na Přerovsku. Práce podle odborníků provázely četné zásahy do autentické hmoty stavby včetně bourání pozdně gotického zdiva. Ochranné zastřešení údajně stavbu nechrání a do konstrukcí zatéká, uvedl v tiskové zprávě mluvčí organizace Jan Štoll. Rekonstrukce přitom loni získala hlavní cenu jedné z největších tuzemských architektonických soutěží.
3. 2. 2022Aktualizováno6. 2. 2022, 13:45|

Českou cenu za architekturu dostali autoři rekonstrukce hradu Helfštýn

Českou cenu za architekturu dostali Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r za návrh rekonstrukce paláce hradu Helfštýn. Ve finále letošního ročníku ceny porota vybírala mezi sedmi díly. Celkově se o cenu ucházelo 170 realizací dokončených v posledních pěti letech. Soutěž pošesté organizovala Česká komora architektů, vítězové si pro ocenění přišli do Fora Karlín.
8. 11. 2021|

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm zůstane zatím zavřený, hrad Helfštýn naopak bránu otevřel

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku v úterý návštěvníkům své venkovní prostory nakonec neotevřelo. Neumožňují to podle jeho ředitele trvající mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví. Po více než půlroční pauze mohli lidé naopak poprvé navštívit zříceninu hradu Helfštýn na Přerovsku.
27. 4. 2021|

Na hradě Helfštýn skončily opravy. Renesanční palác se má stát lákadlem

Na hradě Helfštýn na Přerovsku se otevřel zrekonstruovaný renesanční palác. Návštěvníci do něj od roku 2012 kvůli špatnému stavu neměli přístup. Obnova se protáhla na tři roky a stála přes 90 milionů korun. Stabilizované zdi zbytku paláce architekti doplnili o novou prohlídkovou trasu vytvořenou ze skla a především železných prvků.
22. 8. 2020|

Z Olomouckého do Zlínského kraje bezpečněji. Silnice z Lipníku nad Bečvou prošla rekonstrukcí

Bezpečněji projedou díky dokončené rekonstrukci řidiči po bezmála sedmikilometrovém úseku silnice II/437 z Lipníku nad Bečvou po hranici Zlínského kraje. Rekonstrukce důležité komunikace trvala sedm měsíců a stála 175 milionů korun, velkou část pokryla dotace z evropských fondů.
2. 12. 2019|

Na Helfštýně představí díla mistrů kovářů z Hefaistonu

Hrad Helfštýn na Přerovsku chystá velkou sezonní výstavu zasvěcenou největšímu evropskému setkání uměleckých kovářů Hefaiston. Výstava Héfaistovy vavříny se otevře 14. dubna, exponáty budou pocházet přímo ze sbírek hradu Helfštýn. Kováři je vytvořili během několika uplynulých ročníků Hefaistonu.
15. 3. 2019|