TÉMA

Lékařská fakulta Ostravské univerzity

Studentům s handicapem vycházejí univerzity vstříc. Učí se to samé, jen jinou cestou

Kvůli fyzickému handicapu, psychickým potížím nebo poruchám učení potřebuje zhruba 220 posluchačů Ostravské univerzity upravit podmínky ke studiu. Škola potřebuje přesně vědět, jaké problémy studentům komplikují vzdělávání. Může jít o zrakové či sluchové postižení, autismus nebo pohybové handicapy. Univerzita může po domluvě vhodně uzpůsobit už přijímací zkoušky.
5. 10. 2023|

Ostravská lékařská fakulta získala akreditaci na program zubního lékařství. Otevře ho ještě letos

Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství udělila akreditaci Lékařské fakultě Ostravské univerzity na studijní program Zubní lékařství. Akreditace je na dobu tří let. Na sociální síti X to uvedl předseda Národního akreditačního úřadu (NAÚ) Robert Plaga. Fakulta zahájí výuku ještě letos na podzim. Do prvního ročníku chce přijmout 20 studentů.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 13:37|

Městská nemocnice Ostrava otevřela novou záchytnou stanici, má větší kapacitu než ta původní

Městská nemocnice Ostrava (MNO) má ve svém areálu novou protialkoholní záchytnou stanici s vyšší kapacitou, než jakou disponovala původní stanice. Vznikla v nevyužívaném objektu, který v minulosti sloužil jako ubytovna sester či skladiště. Stávající stanice už byla nevyhovující a neodpovídala legislativním požadavkům, řekl ředitel nemocnice Petr Uhlig. Přestavba objektu stála 29,2 milionu korun. Provoz záchytky s deseti lůžky zahájí MNO ve středu.
4. 9. 2023|

Ostravská lékařská fakulta po prázdninách neotevře obor stomatologie. Stále nezískala akreditaci

Lékařská fakulta Ostravské univerzity v září neotevře obor stomatologie. Zatím ho nemá akreditovaný, přestože žádost poslala začátkem roku. Škola z toho viní i stomatologickou komoru. Ta namítá, že dala jasná doporučení, co je k otevření nového oboru potřeba, a nabídla i pomoc.
29. 6. 2022|

Před Vánoci preventivně protestujme celou populaci, navrhuje epidemiolog Maďar

Nejnovější vládní opatření podle epidemiologa Rastislava Maďara nejsou dostatečná, celonárodní lockdown by ale nezaváděl. Šel by spíše cestou celostátního PCR testování, které navrhuje provést před Vánoci. Praktický lékař Petr Šonka kritizuje novou očkovací kampaň ministerstva zdravotnictví, motivovat by se nemělo formou strachu. O životě s covidem debatovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
14. 11. 2021|

Strany v Moravskoslezském kraji řeší útlum hornictví, zdravotnictví i základnu NATO

Při volbách do krajských zastupitelstev v roce 2016 získalo v Moravskoslezském kraji nejvíce křesel hnutí ANO. Společně s ODS a KDU-ČSL vytvořily koalici, která se v čele kraje udržela po celé čtyři roky. Vznikl i jejich společný program až do roku 2024. Tehdejším lídrem moravskoslezského hnutí ANO a dnešním hejtmanem je Ivo Vondrák. Při posledních krajských volbách se mu tak podařilo prolomit tehdejší koalici ČSSD a KSČM.
4. 9. 2020|

Děkan ostravské lékařské fakulty Martínek rezignuje. I přes to, že uspěl u soudu

Děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Arnošt Martínek nejpozději v září rezignuje. Reagoval na nezískání akreditace pro obor Všeobecné lékařství, fakulta na něj minimálně letos nemůže přijímat nové studenty. Svůj záměr děkan oznámil na mimořádném jednání fakultního akademického senátu.
22. 7. 2020|

Ostravské univerzitě hrozí, že bude bez akreditace pro všeobecné lékařství

Hodnotící komise Národního akreditačního úřadu nedoporučuje schválení akreditace studijního programu Všeobecné lékařství pro Lékařskou fakultu Ostravské univerzity. Vysoké škole tak hrozí, že program letos nebude moci vůbec otevřít.
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 10:12|

Kvůli odvolání děkana lékařské fakulty v Ostravě zvažují proděkani i někteří vyučující rezignaci

Proděkani i někteří vyučující na Lékařské fakultě Ostravské univerzity (OU) zvažují, že podají rezignaci. Důvodem je pondělní rozhodnutí akademického senátu o odvolání děkana Arnošta Martínka z funkce. Lékařská fakulta se přitom momentálně snaží získat akreditaci na klíčový obor Všeobecné lékařství. Vedení univerzity tvrdí, že udělá vše pro to, aby výuku mediků zachovalo.
19. 11. 2019|

V Ostravě operují oči s pomocí 3D technologie. Nemocnice provede až dvanáct zákroků týdně

Oční klinika Fakultní nemocnice v Ostravě získala unikátní systém na operaci očí. Lékaři nově při zákroku využívají 3D kameru a brýle, přístroj jim umožňuje dokonalý trojrozměrný obraz operačního pole. Díky pětimilionové evropské dotaci ho nemocnice získala jako teprve druhé zařízení v Česku.
16. 3. 2019|