TÉMA

ADRA

Francie vydala zatykač na syrského prezidenta Asada za chemický útok

Francouzská justice vydala mezinárodní zatykač na syrského prezidenta Bašára Asada kvůli použití chemických zbraní v Sýrii v roce 2013. Zatykač se vztahuje také na Asadova bratra Máhira a dva jeho generály. Ve středu to uvedli zástupci žalující strany, informovala agentura AFP.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 12:09|

Co si lidé nevyžebrají, to nemají, popisuje misionář zkušenost z Bangladéše. Pomohl tam založit deset škol

V Bangladéši chybí sociální, zdravotní i důchodové pojištění, popisuje zubař a misionář Milan Moskala. Ten v Bangladéši pomohl založit deset škol a spolu s kolegy se staral o stovky dětí. Nyní navštěvuje české regiony a předává své zkušenosti.
4. 11. 2023|

Dva roky od tornáda na Moravě obce stále opravují škody

Od tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku v sobotu uplynuly dva roky. Obce na Břeclavsku a Hodonínsku však stále nemají opravené vše, co živel zničil. Potřebují dále investovat do veřejných budov, vodovodů, komunikací či zeleně. V pátek ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo novou výzvu na obnovu majetku obcí a kraje. Čekání na výzvu však bylo podle starostů dlouhé. Navíc zatím nevědí, co dostanou z předešlé výzvy, řekl v sobotu ČTK starosta Lužic na Hodonínsku Tomáš Klásek (za KDU-ČSL).
24. 6. 2023|

Lidé na jihu Ukrajiny doufali v lepší život, zničení přehrady je pro ně ohromná rána, říká humanitární pracovník

„Situace je kritická,“ říká o záplavách, které způsobil útok na Kachovskou přehradu a kolaps její hráze, koordinátor humanitární pomoci Josef Koláček z organizace ADRA. Ve speciálním vysílání ČT24 uvedl, že událost bude velkou ránou pro psychiku místních, kteří čekali, až se jejich životní podmínky v oblasti zkoušené válkou zlepší.
7. 6. 2023|

Začaly Dny dobrovolnictví. Lidé si mohou zkusit pomáhat v domovech seniorů či pacientům v nemocnici

V šesti krajích Česka začaly středečním dnem Dny dobrovolnictví. Lidé si při nich mohou vyzkoušet, jaké to je pomáhat například klientům v domovech pro lidi se zdravotním postižením, pacientům v nemocnicích či ve vesnicích zasažených tornádem. Program, který potrvá až do soboty 29. dubna, je dostupný na oficiálních stránkách akce.
26. 4. 2023|

Státy EU včetně Česka pomáhají Moldavsku s uprchlíky i špatnou ekonomickou situací

Státy Evropské unie včetně Česka pomáhají Moldavsku překonat současnou ekonomickou krizi způsobenou ruskou agresí na Ukrajině. Sociální napětí se snaží využít organizace podporované Ruskem k převratu. Česko už poslalo desítky milionů korun na pomoc s uprchlíky, ale také na rozvoj drobným podnikatelům. Jde zejména o zemědělce a vinaře u hranic s Ukrajinou.
9. 4. 2023|

V Turecku a Sýrii v důsledku zemětřesení zemřelo přes 42 tisíc lidí. Čeští záchranáři ukončili svou činnost

Počet obětí silného zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 42 tisíc. Turecký úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) ráno uvedl, že aktuální počet obětí na turecké straně vzrostl na 36 187. V sousední Sýrii zemřelo podle odhadů OSN na šest tisíc lidí. Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman vyprostili ze sutin 78 mrtvých, ve čtvrtek ukončili záchranné práce. Ve středu zůstávalo na místě podle systému operací týmů USAR (Urban Search and Rescue) šest mezinárodních skupin. Do Turecka dorazil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který navštíví zasaženou oblast.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:14|

Češi dál pomáhají Turecku a Sýrii. Poslali zatím přes 53 milionů korun

Na pomoc Turecku a Sýrii, které zasáhlo ničivé zemětřesení, lidé v Česku zatím poslali humanitárním organizacím přes 53 milionů korun. Neštěstí si vyžádalo přes 17 tisíc obětí a desítky tisíc zraněných. Počty mrtvých a zraněných dále rostou, protože pod sutinami jsou stále lidé. Při jejich vyhledávání pomáhá i speciální tým hasičů z Česka.
9. 2. 2023|

Češi pomáhají Turecku a Sýrii. Poslali už miliony korun

Na účtech českých humanitárních organizací na pomoc Turecku a Sýrii, které zasáhlo ničivé zemětřesení, se do úterního pozdního odpoledne sešlo přes dvacet milionů korun. Člověk v tísni vybral 20 milionů korun, Charita ČR hlásí více než 2,3 milionu korun, ADRA na sbírkovém kontu zatím sesbírala zhruba 1,3 milionu korun, asi milion korun poslali dárci na účet Českého červeného kříže. Organizace zároveň uvolnily peníze pro postižené a koordinují pomoc v postižených oblastech.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 17:43|

Napadené Ukrajině projevili Češi během roku solidaritu. Směřovali tam finanční i materiální pomoc

Obyvatelé Česka přispěli přes charitativní organizace a veřejné sbírky na pomoc válkou postižené Ukrajině přes čtyři miliardy korun. Největší množství pomoci eviduje nezisková organizace Člověk v tísni, která na humanitární pomoc získala pětkrát víc peněz než minuý rok. Další peníze ale Češi poslali i na přímou vojenskou pomoc, ať už prostřednictvím sbírek ukrajinského velvyslanectví, nebo akce Dárek pro Putina. Oslovení zástupci charitativních organizací se shodují, že navzdory krizi byli Češi výjimečně solidární.
24. 12. 2022|

Češi pomáhají Ukrajině. Ve sbírkách už se vybralo více než 150 milionů korun

Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu se v České republice, v níž dlouhodobě žije početná ukrajinská menšina, strhla vlna solidarity a konkrétní pomoci. Prezentovaly ji mimo jiné ministerstvo vnitra, neziskové a humanitární organizace či lidé napříč společností.
25. 2. 2022Aktualizováno26. 2. 2022, 21:13|

Města a kraje připravují ubytování pro ukrajinské utečence. Na pomoc napadené zemi půjdou desítky milionů korun

Česká města a kraje odsuzují ruský útok na Ukrajinu a chystají ubytovací kapacity pro případné válečné uprchlíky. Současně uvolňují milionové částky na pomoc válkou zasažené zemi. Finanční sbírky pořádají i humanitární organizace a církve. Některé nemocnice v Česku se připravují na možný příjem ukrajinských zraněných.
24. 2. 2022Aktualizováno24. 2. 2022, 19:55|

Lidé po tornádu darovali nebývale mnoho. Díky tomu, že jsou bohatší, i díky novým technologiím

Přes 850 milionů korun již poslali lidé neziskovým organizacím a nadacím do sbírek na pomoc obyvatelům obcí zasažených v minulém týdnu prudkou bouří a tornádem. Peníze dostanou lidé, kterým živel poškodil nebo zcela zničil domovy, po svátcích. V první fázi rozdají organizace všem po 150 tisících korunách, další peníze již rozdělí podle míry škod, s nimiž se ta která domácnost vyrovnává. Pomoc ze sbírek je nad rámec státní podpory, kterou schválila vláda v pondělí, a také by se mělo dostat na všechny, jimž tornádo poničilo majetek. O sbírání i rozdělování peněz hovořili zástupci neziskových organizací a nadací v 90' ČT24 i v Interview ČT24.
29. 6. 2021|

Neposílejte už materiální pomoc, vyzývá hejtman Grolich. Lidé na pomoc obcím věnovali už 850 milionů

Jihomoravský kraj vyhlásil stop stav materiální pomoci pro obce postižené tornádem. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) řekl, že obce mají všeho dost, týká se to jídla, vody, oblečení i dalších věcí. Starostové obcí podle něj zatím potřebují jen stavební materiál, kterého je nedostatek. Po železniční trati mezi Břeclaví a Hodonínem v úterý ráno projel první vlak, provoz železničáři obnovili v omezeném režimu s dieselovými lokomotivami. Lidé z celého Česka už na pomoc postiženým obcím věnovali prostřednictvím sbírek 850 milionů korun.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 18:10|

Obětem tornáda a silných bouří lze pomoci finančně i materiálně. Vybraly se už stovky milionů

Po tornádu a silných bouřích na jižní Moravě začaly nadace organizovat sbírky pro finanční pomoc zasaženým obcím a jejich obyvatelům. Už v prvních hodinách po katastrofě na dárcovské účty přibyly desítky milionů korun. Aktuálně jsou darované částky v řádu stovek milionů korun. Lidé se také domlouvají na dobrovolnické pomoci. Úřad práce poskytne místním mimořádnou okamžitou pomoc.
25. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 11:56|

V Teplicích se otevřelo centrum, kam mohou lidé odnášet nepotřebné věci

V Teplicích se otevřelo takzvané re-use centrum. Místo, kam mohou lidé nosit nepotřebné věci pro někoho jiného, kdo je ještě využije, je v areálu sběrného dvora v Úprkově ulici. Smyslem re-use pointu je dát věcem druhou šanci a předcházet vzniku odpadů, řekl primátor města Hynek Hanza (ODS).
4. 6. 2021|

Česká humanitární pomoc dorazila do Chorvatska. V místě zemětřesení zaznamenali další záchvěvy

Hasiči dopravili do Chorvatska humanitární pomoc poskytnutou Českou republikou. Hasičský záchranný sbor ČR to uvedl na Twitteru. Česko poslalo balkánské zemi vybavení za zhruba pět milionů korun, mimo jiné stany, spací pytle nebo osvětlovací techniku. Zemi zasáhlo v úterý zemětřesení o síle přibližně 6,3 stupně, které bylo znát i v Česku. V nejpostiženější oblasti měst Sisak, Petrinja a Glina vyvolávají strach následné záchvěvy, cítit byly i v noci na čtvrtek.
31. 12. 2020Aktualizováno31. 12. 2020, 20:04|

V Lenoře skončila demolice domu zničeného říjnovým výbuchem

V Lenoře na Prachaticku skončila demolice domu, který na začátku října zničil požár a výbuch. Při neštěstí jeden člověk zemřel a devět lidí bylo zraněno. Demolice poničeného domu, v němž bylo šest bytů, trvala přes dva týdny a skončila v pátek. Informoval o tom Jaroslav Vach z táborské firmy Vitas, která bourání zajišťovala.
23. 12. 2019|

Místo tragédie mizí. V Lenoře začala demolice ruiny domu zničeného výbuchem

Do Vánoc zmizí ruiny domu na okraji Lenory na Šumavě, který v říjnu zasáhl požár a exploze. Jejich likvidace začala ráno. Ačkoli budova stojí u hlavní silnice, dopravu by její bourání nemělo narušit. Při říjnovém požáru a výbuchu zemřel člověk, dalších devět lidí utrpělo zranění. Podle policie šlo zřejmě o úmysl.
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 17:59|

Do bytů v Lenoře, poškozených výbuchem plynu, se pomalu vrací obyvatelé

Lenora na Prachaticku se stále vzpamatovává z výbuchu, který tam na začátku října úplně zničil jeden dům a dva poškodil. Do jednoho z nich už se obyvatelé vrátili. V dalších bytech začali řemeslníci s výměnou oken a rozsáhlou sanací. Pro ostatní poškozené lidi hledá obec bydlení. Spoléhá i na dvě veřejné sbírky. Policie šetří případ jako úmyslný trestný čin.
23. 10. 2019|

Od žiletky k plně vybavené nemocnici. Lékař Aleš Bárta uzdravuje Keňany už 14 let

V keňském městě Itibo funguje nemocnice s českými lékaři, kteří tam pracují ve svém volném čase a zdarma. Humanitární projekt vybudoval ve spolupráci s organizací ADRA Aleš Bárta – lékař, který ji také provozuje. Na začátku měl k dispozici žiletku a vatu, dnes je nemocnice vybavena pro komplexní péči o keňské pacienty. Rozhovor v Událostech, komentářích s ním vedla Marcela Augustová.
11. 6. 2019|

Osm let válčení v Sýrii. Co pro tamní obyvatele udělaly české neziskovky?

Potraviny, hygienické potřeby, zdravotní pomoc, osivo a zemědělské nástroje, technické kurzy i zaměstnání zajišťují už několik let lidem zasaženým válkou v Sýrii české neziskové organizace. Konflikt začal 15. března 2011 demonstracemi během „arabského jara“.
27. 3. 2019|