TÉMA

Sýr

Do Česka se dostalo sto kilogramů zdravotně závadného sýra, varuje Státní veterinární správa

Na tuzemský trh se dostalo sto kilogramů francouzského sýra Morbier, který by mohl obsahovat bakterii Escherichia coli. Ta může způsobit závažné střevní potíže. Prodával se hlavně v menších prodejnách a řetězci Kaufland. Do distribuce se dostal v září a říjnu, většina produktů se z prodeje stáhla, část se však prodala. V tiskové zprávě o tom informovala Státní veterinární správa (SVS).
3. 11. 2023|

Ruské zemědělství trápí nedostatek pracovních sil. Za mobilizované není náhrada

Ruští zemědělci hlásí problémy. Letošní úrodu podle tamních úřadů ovlivnilo špatné počasí i západní sankce, které způsobily nedostatek náhradních dílů. Na konci září navíc toto odvětví postihla i mobilizace, narukovat musely desetitisíce pracovníků v zemědělství. Rusko a Ukrajina dodávají na světový trh zhruba třicet procent pšenice.
16. 11. 2022|

V kozím sýru z Francie mohou být úlomky kovu, varovali veterináři. Kdo si ho koupil, neměl by ho jíst

V kozích sýrech z Francie od výrobce Société Fromagère de Riblaire mohou být úlomky kovu. Při jídle proto hrozí strávníkům poranění. V českých obchodech se prodávaly pod značkami Buche Fondante President a Kozí sýr s bílou plísní Pilos. Zákazníci, kteří si je koupili, by je neměli jíst, vyzvala Státní veterinární správa. Podle jejího mluvčího Petra Vorlíčka je lze vrátit v místě prodeje.
16. 9. 2022|

Lidé v době železné pili pivo a jedli plísňový sýr, zjistili vědci z exkrementů

Vědci díky analýze exkrementů starých 2700 let zjistili, že lidé v době železné už pili pivo a jedli plísňový sýr. Ve stolici pravěkých horníků, která se zachovala v solných dolech v rakouském Hallstattu, totiž při mikrobiologickém rozboru objevili mimo jiné stopy modré plísně, která se dodnes používá při výrobě zrajících sýrů. V jídelníčku tehdejších lidí nicméně převažovaly celozrnné obilniny, které doplňovalo ovoce, luštěniny a maso, uvedli odborníci ve studii zveřejněné v časopise Current Biology.
14. 10. 2021|

Vývoz potravin z Británie do EU výrazně klesl, nejhůře dopadlo hovězí a sýr

Vývoz potravin a nápojů z Británie do Evropské unie zaznamenal v první polovině roku „katastrofální“ pokles kvůli překážkám obchodu spojeným s odchodem království z EU. Nejhůře zasažený je vývoz hovězího masa a sýrů. Uvedla to britská Federace pro potraviny a nápoje (FDF). Ztráty z poklesu prodejů do Evropy nemohou nahradit ani zvýšené prodeje do třetích zemí, zejména do Číny a do Austrálie, píše levicový list The Guardian, který se stavěl proti brexitu.
2. 9. 2021|

S rozvolněním covidových opatření některé podniky zdražily. Najdou se ale i položky, které si drží cenu

S obnovením provozu po uvolnění koronavirových zákazů část podniků zdražila. Třeba někteří kadeřníci nebo restauratéři zvýšili ceny až o deset procent. Důvodů je víc, jednak kompenzace předchozích ztrát, ale třeba i vyšší náklady na energie, nájmy nebo suroviny. Přesto se najdou položky, které nezdražují. Aktuálně k nim patří sezonní potraviny anebo třeba vepřové maso.
7. 7. 2021|

Vteřina dějepisu: Víte, co vznikne, když zapomenete sýr v jeskyni?

Bylo nebylo. Ve stinné jeskyni na jihu Francie vytáhl mladík z kapsy skývu chleba, z plátýnka vybalil ovčí sýr a pustil se do oběda. Jenže když uprostřed sousta zahlédl v dálce krásnou dívku, dostal úplně jiné chutě, nechal tedy jídlo jídlem a vyběhl za krasavicí, aby se s ní mohl seznámit. Když se za pár měsíců do jeskyně vrátil, našel tu zbytky svého někdejšího oběda – zplesnivělý sýr, který byl k jeho překvapení ještě lepší než ten kdysi celkem čerstvý. O vzniku kterého slavného sýra se vypráví tato romantická legenda?
4. 6. 2020|

Loštičtí nedají na „tvargle“ ze své výrobny dopustit. I když obal říká, že syrečky jsou z Olomouce

Kuchaři o nich mluví jako o surovině tradiční i moderní gastronomie, a to nejen v Olomouckém kraji. Tvarůžky se stávají regionálním fenoménem, vyrábí se z nich různé speciality, dokonce i tvarůžková zmrzlina. Loštice, kde tento tradiční moravský sýr zraje, se díky tvarůžkům stávají cílem turistů, které zajímá nejen výrobní postup, ale i tvarůžkové speciality. V Lošticích ostatně před 25 lety vzniklo Muzeum Olomouckých tvarůžků.
26. 5. 2019|

Ruční versus strojové zpracování camembertu. Ve Francii sílí spor o budoucnost slavného sýra

Jak skončí boj o krále francouzských sýrů? Ustoupí tradiční výroba camembertu z Normandie do pozadí? Ve francouzském parlamentu se rozhořela debata o nových standardech pro výrobu, kvůli kterým by klasická chuť a vůně sýru mohly úplně zaniknout.
17. 3. 2019|