TÉMA

Vlastimil Brodský

Výběr z díla Jaroslava Haška vyšel jako audio, čtou Ferenc Futurista i Vojtěch Dyk

Ke stočtyřicátému výročí narození Jaroslava Haška připravil Supraphon audioknihu s „výběrem z díla světově proslulého spisovatele“, jak hlásá podtitulek. Základem kompletu jsou povídky a úryvky z Haškova nejslavnějšího díla – Osudů dobrého vojáka Švejka. Nahrávky byly pořízeny mezi lety 1936 a 2023, některé patří k raritám nebo jsou uvedeny v premiéře. K posluchačům se Haškovy texty dostávají v podání jak hereckých bardů, tak zástupců současné generace.
22. 4. 2023|

30 let zpět: Natáčení druhé série Arabely

Dětský seriál Arabela z roku 1980 měl u diváků takový úspěch, že se tvůrci po letech rozhodli natočit jeho pokračování. První díl nové série Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek měl premiéru na Štědrý den roku 1993. Natáčení ale probíhalo už na jaře předešlého roku. Televizní štáb zachytil známé herce při natáčení na hradě Bouzov.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 5. 2022|

Hýřil humorem, za baviče se ale Jiří Sovák nepovažoval. Od jeho narození uplynulo sto let

Populární divadelní a filmový herec Jiří Sovák vždycky s radostí vyvolával smích. Letos v září uplynulo dvacet let od jeho smrti, ale v paměti publika stále zůstává, především jako komediální herec a skvělý vypravěč. Měl za sebou ale i mnoho vážných dramatických rolí. Sedmnáct let vystupoval na prknech Národního divadla. Narodil se 27. prosince 1920, přesně před sto lety.
27. 12. 2020|

Od narození herce v nelehké životní situaci Vlastimila Brodského uplynulo sto let

Plachý herec a skvělý vypravěč, tak přátelé i kolegové vzpomínají na jednoho z nejslavnějších českých herců Vlastimila Brodského. V úterý 15. prosince uplynulo sto let od jeho narození. Natočil přes sto filmů a ztvárnil řadu divadelních, televizních a rozhlasových rolí. Patřil ke generaci mimořádně bohaté na talenty, proslavil se třeba ve filmech Světáci, Skřivánci na niti nebo Noc na Karlštejně. Celý život také vtipkoval o smrti a zápolil s melancholií. Ve věku 81 let spáchal sebevraždu na své chalupě ve Slunečné na Českolipsku.
15. 12. 2020|

Zemřel Stanislav Zindulka. Herec, který chtěl „ukázat člověčinu“

Ve věku 86 let zemřel Stanislav Zindulka. Televizní a filmové diváky oslovil v seriálu Vlak dětství a naděje nebo ve snímku Babí léto. Postavy, které ztvárnil na plátně či na jevišti, byly na jednu stranu nabiti vitalitou a energií, na druhou stranu jim nechyběl ani smutek a melancholie.
14. 3. 2019Aktualizováno14. 3. 2019, 17:10|