TÉMA

Matteo Renzi

Italské ministerstvo pochybilo při přidělování části mandátů. Poměr sil po volbách se ale nezmění

Italské ministerstvo vnitra pochybilo při přidělování mandátů po nedělních parlamentních volbách. Chyba se týkala zhruba poloviny z osmadvaceti sněmovních vícemandátových obvodů a třicítky kandidátů. O špatných výpočtech informuje deník Corriere della Sera. Někteří politici tak v novém parlamentu nezasednou, poměr mezi silami v dolní komoře se ale ani po úpravě výsledků nezmění.
29. 9. 2022|

Itálie se posune daleko doprava, ukazují výsledky voleb

Pravicový blok jasně zvítězil v nedělních italských parlamentních volbách. Favorizovaná aliance si podle nich přišla zhruba na 44 procent hlasů, středolevicový blok kolem Demokratické strany (PD) získal 26 procent. Třetí Hnutí pěti hvězd s 15 procenty zabodovalo hlavně na jihu země. Pravice bude mít v parlamentu většinu. PD už uznala porážku a oznámila, že bude hlavní opoziční silou. Šéfka vítězné formace Giorgia Meloniová řekla, že Italové vyjádřili jasnou podporu vzniku vlády pravého středu v čele s její stranou Bratři Itálie (FdI).
25. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 00:50|

Do bitvy o křeslo italského prezidenta možná vytáhne i politický nezmar Berlusconi

Obě komory italského parlamentu se 24. ledna sejdou k volbě prezidenta. Jasný favorit zatím není. Často se v médiích objevuje jméno současného premiéra Maria Draghiho. Bez šancí však podle pozorovatelů není ani odsouzený a v řadě skandálů namočený politik Silvio Berlusconi.
5. 1. 2022|

Italské Amatrice před pěti lety zničilo zemětřesení. Obnova stále vázne

Před pěti lety zasáhlo střed Itálie jedno z nejsilnějších zemětřesení v novodobé historii země. Zemřelo 299 lidí, tisíce rodin přišly o střechu nad hlavou. Škody úřady odhadly na víc než 600 miliard korun. Nejhůře bylo zasaženo městečko Amatrice. I když tehdejší premiér Matteo Renzi sliboval rychlou pomoc, ani po pěti letech se úřadům nepodařilo zdevastovaná místa obnovit.
24. 8. 2021|

Itálie bude mít novou vládu. Hnutí pěti hvězd podpoří Draghiho kabinet

Členové italského Hnutí pěti hvězd (M5S) ve čtvrtek schválili podporu nové vládě premiéra Maria Draghiho. Pro podporu se vyjádřilo zhruba šedesát procent hlasujících, napsala agentura Reuters. Proti bylo čtyřicet procent účastníků. Hnutí pěti hvězd má v obou komorách parlamentu nejpočetnější kluby. Hlasování bylo poslední překážkou pro vznik Draghiho vlády. Draghi by měl podle italského tisku oficiálně oznámit vznik nového kabinetu v pátek či o víkendu.
11. 2. 2021|

Italský prezident pověřil sestavením vlády nestraníka Draghiho

Italský prezident Sergio Mattarella pověřil bývalého guvernéra Evropské centrální banky Maria Draghiho sestavením nové italské vlády. Bývalý guvernér začne jednat s parlamentními kluby a výsledky rozhovorů se očekávají do několika dnů, předesílá agentura ANSA.
3. 2. 2021|

Obnova italské koalice se nekoná. Kabinet by patrně mohl sestavovat exguvernér Evropské centrální banky

Jednání s cílem obnovit italskou vládní koalici zkrachovala, uvedl v úterý bývalý premiér Matteo Renzi ze strany Živá Itálie. Prezident Sergio Mattarella vyzval strany zastoupené v parlamentu, aby rychle podpořily novou vládu, jež by zemi provedla obdobím pandemie. Hlava státu chce ve středu pověřit sestavením vlády bývalého guvernéra Evropské centrální banky Maria Draghiho.
2. 2. 2021|

Italský premiér Conte podal demisi. Doufá v šanci složit obměněnou vládu

Italský premiér Giuseppe Conte podle očekávání předal prezidentovi svou demisi, píše agentura Reuters. Sergio Mattarella zahájí konzultace se zástupci politických stran o nové vládní koalici ve středu odpoledne.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 13:43|

Italský premiér Conte podá demisi, ale doufá v nový mandát

Italský premiér Giuseppe Conte v úterý rezignuje, což automaticky znamená demisi celého kabinetu. Conte svůj úmysl oficiálně oznámí na úterním zasedání vlády, které začne v 09:00 SEČ. Následovně předá demisi prezidentovi republiky Sergiovi Mattarellovi, stojí v tiskovém prohlášení kabinetu. Italská vláda končí poté, co minulý týden ztratila v Senátu absolutní většinu kvůli odchodu jedné z koaličních stran.
25. 1. 2021|

Italská vláda těsně přestála hlasování o důvěře

Italský Senát těsně vyslovil důvěru vládě premiéra Giuseppeho Conteho. Ten burcoval senátory, aby kabinet zejména s ohledem na krizovou situaci související s pandemií covidu-19 podpořili. Politickou krizi v zemi vyvolalo minulý týden rozhodnutí expremiéra Mattea Renziho a jeho malé koaliční strany Živá Itálie (IV) z vlády odejít.
19. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 23:16|

Italské vládě hrozí uprostřed pandemie pád. Nečekanou krizi spustil expremiér Renzi

Italská vláda se v době koronavirové pandemie zmítá v krizi. Její ústřední postavou je někdejší premiér Matteo Renzi, jenž dnes šéfuje koaliční straně, které aktuální průzkumy přisuzují jen tříprocentní podporu. Přesto právě tento politik zaskočil zemi krokem, v jehož důsledku může padnout celý kabinet. Podle černého scénáře by mohly dokonce hrozit i předčasné volby.
14. 1. 2021|

Italský premiér podal demisi. Zemi čekají složitá jednání o nové koalici nebo předčasné volby

Italský premiér Giuseppe Conte podal svou demisi prezidentovi. Ten jej pověřil dočasným vedením vlády a od středy bude jednat se zástupci stran. Conte vedl koaliční vládu dvou stran: populistického Hnutí pěti hvězd a euroskeptické a protiimigrační Ligy. Spory mezi nimi se v poslední době vyhrotily a především Liga tlačila na konec kabinetu. Její preference totiž významně vzrostly, čehož chce využít v předčasných volbách. Hlasování se však nemusí konat, pokud vznikne nová koalice. Zadlužená Itálie v současnosti vede citlivá jednání s Evropskou komisí o svém rozpočtu na příští rok.
20. 8. 2019Aktualizováno20. 8. 2019, 21:43|

Život v červené zóně. Dva roky po zemětřesení se ve střední Itálii zastavil čas

Vojákům na checkpointu předáváme doklady, bereme si stavební helmy. V uzavřené červené zóně nutnost, z budov stále ještě občas padají trosky a suť. Kdysi nejrušnější ulici s desítkami obchodů ovládlo až neuvěřitelné ticho. Před zavřenými bary a restauracemi stojí zaprášené opuštěné stolky. Budovy jsou převážně nepřístupné, některé mají zatlučená okna a podpírají je dřevěné pilony. Redakce ČT24 se byla podívat ve střední Itálii na místech, kde se při ničivém zemětřesení před dvěma lety zastavil čas.
15. 3. 2019|