TÉMA

Rys ostrovid

Pět rysů v Beskydech dostalo sledovací obojky. Mají přispět k jejich ochraně

Vědcům z brněnské Mendelovy univerzity se podařilo v centrální části Moravskoslezských Beskyd odchytit pět rysích samců, kterým dali sledovací obojky. Odborníci chtějí zmapovat důležité koridory, kterými velké šelmy a další zvířata procházejí. Údaje pak poslouží k vytvoření lepších životních podmínek rysů a k jejich efektivnější ochraně. Šelmy v Beskydech ohrožuje především doprava, ale také pytláci.
9. 4. 2021|

Šelma v Brdech. Fotopast zachytila rysa ostrovida

V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy se letos objevil rys ostrovid. V lednu ho zachytila fotopast, počátkem minulého týdne byly nalezeny stopy zvířete ve sněhu. Je pravděpodobné, že rysové Brdy navštěvují každoročně, informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová, lednový výskyt je totiž již několikátý.
3. 4. 2020|

V českém pohraničí žije víc než sto rysů. Ohrožují je pytláci i auta

Česko-bavorsko-rakouská rysí populace čítá 107 kusů, přibližně třetinu tvoří novopečené matky doprovázené potomky. Vyplývá to z monitoringu let 2017 a 2018, o kterém nyní informovalo ministerstvo životního prostředí. Zmíněná populace žije na rozloze 13 tisíc kilometrů čtverečních, obývá území od Dunaje na jihu až po Brdy, Český les na severu a část Vysočiny. V Česku, Německu i Rakousku rys ostrovid patří k přísně chráněným ohroženým druhům.
28. 2. 2020|

Zvířat usmrcených autem na Šumavě přibývá, uhynuli i vzácní rysi. Pomoct mají reflexní prvky

V šumavském národním parku stoupá počet případů, kdy po střetu s autem zahyne zvíře. Letos takto srážku nepřežilo osmnáct zvířat, ve dvou případech šlo o mláďata vzácného rysa. Dosavadní letošní statistika vykazuje například proti celému roku 2015 stoprocentní nárůst. Nejčastěji při nehodách zahynou srny, jeleni, prasata nebo jezevci. Vedení národního parku plánuje začít testovat reflexní skla, která zvířata odrazují od silnic, když tudy zrovna projíždějí vozidla.
22. 10. 2019|

Hledá se rys Kryštof. Šelma zmizela z Moravského krasu, mohla se stát kořistí pytláků

Z Chráněné krajinné oblasti Moravský kras zmizel vzácný rys ostrovid. V krasu žil od září 2016. Mendelova univerzita po rysovi, který dostal jméno Kryštof, vyhlásila pátrání a prosí o pomoc i veřejnost. Mohl odejít do jiné oblasti za samicí nebo se stát kořistí pytláků.
14. 3. 2019|